Kako porodici ukazati na pravi put?

Zanimljivi sadržaji (tekst, audio, video)

Re: Kako porodici ukazati na pravi put?

UNREAD_POSTPostao/la javor » sub nov 19, 2011 2:47 pm

Selam alejkum.
Kunem se Allahom samo istinu govorim.
Vidi Allahov robe, ako je ovo "put vjernika", pa neka bude put vjernika.
Upozorili ste me da predjem sa kurana na govor, pa cu tako postupiti.
Ne znam dokle ce ici ovo ovako. Cas tako cas ovako, kao da se igra sah. Ja sah ne znam da igram, jos od mali kad sam cuo da je sah haram, nije me zanimala ta igra. Ali saznao sam da ne voli sejtan konja, i u sahu i van saha.

Ja ne vidim da imam sihr i ne volim da mi drugi uce rukju iz razloga zato sto je Poslanik s.a.w.s. rekao u jednom hadisu da ce oni koji uce sami sebi rukju otici ce u dzennet bez polaganja racuna i zato trazim da me neko poduci kuranom.

Nisam znao ni da je hadz, jer sam bio preokupiran sam sa sobom. U onom momentu, sjecam se, nisam znao ni sta mi se pricinjava, ni sta je stvarno, otisao sam i kod brace, rekli su mi da sam lud, kod nekih, i kod roditelje, u onim danima u petku sam video jedno veliko cudo u vezi vode, moj otac je obicno nemaran, pokazao sam mu to da vidi ocima, ali me je izkorio, sve je bilo sasvim jasno, shvatio sam da ima koprenu i povukao sam se. Nisam imao telefon sa sobom da slikam to jer sam menjivao broj, i iz stana sve sam bacio, tepihe, stolice, trpeza, sve sto mi smeta, medjutim kasnije je dosao jedan sejtan i ponistio je to sto sam video.
Oprostite mi za gramatiku, ja govorim dijalekt.
Pa neka je hvaljen Onaj koji je stvorio i uputio Poslanika Musa a.s.
Znam da mi smeta jedna lisica, i neke zmije, a od neke mecke cemo biti uznemireni, ovo je upuceno mudracima!

Imao sam razne snove, al prije ovog dogadjaja sam imao jedan poseban san, rekao sam, da budem ponovo u taj san ili samo da mi se ostvari, dao bih najmanje 3 dana svog zivota za taj san. Slusao sam kako ljudi ponekad govore da je magla nesto lose. Bio je petak, ali sutradan kad sam ja ustao ujutro, nije bilo vise sve kao prije, otisao sam iz kuce, bila je magla, osjetio sam ljepotu magle, pa sam rekao, "hvala Allahu sto je stvorio maglu bijele boje a ne crne boje, ljudi ne znaju sta govore", otisao sam u dzamiju... tu sam nasao veliko pokajanje, i vec je pocela igra sa sejtanom.
Islo je to do te srijede, i petka posle nje.

Sto vise vreme prolazi, sto vise sam siguran da sam video Dedzala. U onom teskom danu, dosao je iz daleka, sto je sve blize i blize prilazio, sto vise je bio neobican u svom hodu tako da sam morao da bacim pogled na njega, a kad je blizu mene dosao video sam njegovo coravo oko. Nastavio sam bez ijedne rijeci da hodam. Nasljedili su napadi...
E sada ne pitajte me kako se pojavljuje Dedzal, on je sihrbaz (carobnjak).
Mladic je 20-ak godina. I napolju po nocu. A onaj starac mislim da je bio sejtan.

Njegov izgled u licu me podsjeca na jednog mladica koji mi je bio drug, bio je dobar, ali kasnije on bi spavao do posle djume, ustao bi, i otisao ispred dzamije, govorio bi ljudima: Sta je govorio imam za mene? Sta ima da govori on za mene?! Pokazacu ja njemu.
Znam jedan njegov san i mislim da se ozenio i smirio.
Njegovo lice me podsjeca isto na jednog drugog mladica, koji je imao dva neobicna adeta, jedan od tih je da bi ponekad kritizirao moje adete. I on se ozenio za njega ne znam.

Treci mladic ima nesto zajednicko sa mnjom.
Zatrazio je jedan put nesto od mene. Rekao sam mu, nema veze donecu ti tad i tad. Dao sam mu u zakazano vreme, na sto je rekao zacudjeno: "Ti nisi kao druge". Rekao sam: "Zasto?" Odgovor: "Pa ti kad nesto obecas, ti ispunis zadatu rijec."
Ima jedno drvo kod moje kuce, u svom djetinstvu ja sam volio da se nalazim tu ponekad. To drvo je obicno drvo javor. Bili smo ja i on tu, slomio je stablo drveta, i rekao mi je: "Znas li ti, kada se grana drveta slomi da ono place?" Odgovorio sam: "Mislim da si u pravu, i oni se odazivaju Allahu, a Poslanik s.a.w.s. je cak zabranio da se lome drva kad je usao u Mekku." Nastavili smo razgovor koji je izgubio u neki drugi razgovor.

Reci cu vam jos ovo, danas mi se desilo nesto, sto me je podsjetilo na ovog momka, pitacu vas? Da li je moguce da drva placu?!
Ima tri puteva ovdje kod mene, u onim danima kad sam prolazio na dva od tih tri, beba bi mi zaplakala na izlazu grada, i bila bi jako nemirna, izlazila bi iz stolice u autu, uvjek kad prodjem pored jedne kuce ispred koje je jedno drvo sa crvenim listovima. A kad bi uzimao onu ulicu koja je sporija beba bi bila mirna.

Danas sam prosao opet tu, bio sam sam. Sunce je.
Na ulazu grada iznenada ugledao sam kako padaju kapi sa jednog drveta a ostala su bila suha. Mislio sam ovo je nemoguce. Stao sam da se vratim, kad vidim jos jedno drvo, kao da place. To drvo je jasika. Vratio sam se, naisao sam na jos pet, drva drugog tipa, sve na ulazu grada. Slikao sam sve to. Isao sam dalje. Mislio sam mozda je zbog sunca. Mozda su bili hladni i zaledjeni. Poneka drva su bila suha. Kad sam usao u gradu, svako drvo bi bilo suho. Prosetao sam se gradom, sve suho. Imao sam potrebu da idem na drugi izlaz grada, medjutim i tamo kad sam izasao iz grada, video sam jos vise rasplakana drva, jasike.

O kunem se Allahom, tesko onom ko je pustio taj sihr.
O vi licemjeri, znamo se dobro, vi ste odpali iz vjere jos 1979, pa sada placete! Tesko onom cije je srce zapecaceno! Nije vam odgovarala dzamija bez groba!
O vi novotari, citajte, ostavite onog napacenog i usamljenog ucenog covjeka, u onom napacenom i usamljenom dzematu, koji se bori godinama uspjesno protiv sihra, ostavi te ga na miru!
Kunem se Allahom, jos nikoga nisam prokleo od ljudi, ali moje kletve velike su, moje kletve teske su, upozoravam vas, moje dove do sada nisu vracene!

Onaj koji se usudio da pita sta je znacila ta poplava iz one tajanstvene sume, pa eto mu sada odgovor. O covjece slabi idi kod svog Gospodara i pokaj se.

Evo i jedna slika tih pet drva (nisu jasika, nepoznati su mi), imam jos neke slike i jedan kraci snimak.
Slika je slikana 19.11.2011 u 12:11.
slika
javor

UNREAD_POSTPostao/la javor » sub nov 19, 2011 11:45 pm

Prvo drvo jasen pustalo je suze poput suza slona. A ova pet ruzna drva posebno me zanimaju. Priblizio sam se da vidim, grane su bile mokre kao da je padala jaka kisa na njih, kao da su bile stavljene u bunaru. Zanimljivo mi je bilo da je stojila tu neka reklama crnim slovima na zutoj pozadini sa naslovom: "Jedan rijetki ili cudnovit par". Mi kao par smo sigurni i spaseni. Imam samo jos bebu da smirim a kad je nemirna ili blokirana, kad je vuku jedna i druga stvar, proucim joj na uho kuran i djete proradi kao na baterije. Od svih stranica ova stranica je bila moja zadnja, i od svih ljudi ovi su bili moja zadnja stanica. Dacu vam jos jedan savjet iz iskustva, imajte u naviku da slusate kuran (u auto) kad izlazite iz grada kad ste na putu. I da! Neznalicama! Ako su vehabije nesto dobro, mi smo vehabije, ako vehabije nisu nesto dobro mi nismo vehabije!
Selam alejkum!

Sura 14. Ibrahim - Ibrahim
24. Zar ne vidiš kako Allah navodi primjer - lijepa riječ kao lijepo drvo: korijen mu je čvrsto u zemlji, a grane prema nebu;

25. ono plod svoj daje u svako doba koje Gospodar njegov odredi - a Allah ljudima navodi primjere da bi pouku primili.

26. A ružna riječ je kao ružno drvo: iščupanom drvetu s površine zemlje nema opstanka.

27. Allah će vjernike postojanom riječju učvrstiti i na ovome i na onome svijetu, a nevjernike će u zabludi ostaviti; Allah radi šta hoće.

slika
javor

UNREAD_POSTPostao/la Argandab » ned nov 20, 2011 6:22 pm

javore,
Ono o čemu govoriš nije nikakav plač, već prirodna pojava. S obzirom da su noću temperature niske, a preko dana poprilično visoke, noću se hvata inje na granama drveta, a preko dana topi. U trenutku kada ti prolaziš, grane su već suve. Idi ujutro kada sunce izađe, vidjećeš da su grane mokre.

Ova pojava je slična kao kada smrznutu hranu izvadiš iz zamrzivača. Iako je ona suva, kada iz hladne predje u toplu sredinu, vrši se kondenzacija i na površini hrane (ili smrznutog predmeta) se pojavljuju kapi vode.
Argandab

Prethodna

Natrag na Zanimljivosti

Trenutno korisnika/ca: TurnitinBot [Bot] i 1 gost.