Mi smo mu dali vlast na Zemlji i omogućili mu da izvrši ono što želi,
I on pođe.
Kad stiže do mjesta gdje Sunce zalazi, učini mu se kao da zalazi u jedan mutan izvor i nađe u blizini njegovoj jedan narod. “O Zulkarnejne,” – rekosmo Mi – “ili ćeš ih kazniti ili ćeš s njima lijepo postupiti?”
“Onoga ko ostane mnogobožac” – reče – “kaznićemo, a poslije će se svome Gospodaru vratiti, pa će ga i On teškom mukom mučiti.
A onome ko bude vjerovao i dobra djela činio – nagrada najljepša, i s njim ćemo blago postupiti.”
I on opet pođe.
I kad stiže do mjesta gdje Sunce izlazi, on nađe da ono izlazi iznad jednog naroda kome Mi nismo dali da se od njega bilo čime zakloni.
I on postupi s njima isto onako kako je s onima prije postupio.
I on pođe.
Kad stiže imeđu dvije planine, nađe ispred njih narod koji je jedva govor razumijevao.
“O Zulkarnejne,” – rekoše oni – “Jedžudž i Medžudž čine nered po Zemlji, pa hoćeš li da između nas i njih zid podigneš, mi ćemo te nagraditi.”
“Bolje je ono što mi je Gospodar moj dao” – reče on. “Nego, samo vi pomozite meni što više možete, i ja ću između vas i njih zid podići.
Donesite mi velike komade gvožđa!” I kad on izravna dvije strane brda, reče: “Pušite!” A kad ga usija, reče: “Donesite mi rastopljen mjed da ga zalijem.”
I tako oni nisu mogli ni da pređu niti su ga mogli prokopati.
“Ovo je blagodat Gospodara moga!” – reče on. “A kada se prijetnja Gospodara moga ispuni, On će ga sa zemljom sravniti, a prijetnja Gospodara moga će se, sigurno, ispuniti.”(83-98;Kehf)
Maloprije mi nadodje misao dok sam citao ove ajete koju sam odlucio da podijelim sa vama.Kada je Zul Karnejn sagradio bakarnu pregradu izmedju naroda ciji je govor jedva razumijevao i Je'dzudza i Me'dzudza pomislio sam zar se J&M jednostavno nisu mogli vratiti nazad odakle su dosli?
U ovom slucaju konkretno mislim na prolaz Darial George za koji Imran i oni koji ga slusaju smatraju da je to prolaz izmedju planina gdje je Zul Karnejn pregradom zatocio barbarske narode J&M.
Pogledajte na slici
Ovo je pogled tog prolaza iz vazduha

Kao sto znamo da narodi Je'dzudza i Me'dzudza su bili barbarski narodi ali gotovo pa sam siguran da nisu bili toliko glupi da ostanu probijati pregradu 1000 i vise godina a da se nevrate nazad putem kojim su dosli,i da probaju preko neke druge drzave?
Evo pogledajte na slici.Darial Gorge je prolaz kroz kavkaski klanac planina izmedju Crnog i Kaspijskog mora.Znaci kada su J&M naletili na barijeru u Darial George prolazu mogli su nesmetano vratiti nazad i probati preko Evrope,preko sadasnjeg Kazahstana preko hiljadu granica,duz hiljadama kilometara,do zeljenog cilja.

Nije moguce ni da je Zul Karnejn obisao okolo kavkaskog klanca planina i dok su J&M pokusavali probiti barijeru da on sagradi barijeru na drugoj strani.Kur'an jasno upucuje da je Zul Karnejn sagradio samo jednu bakarnu pregradu i da je tako zatocio ove divljacke narode.
Ja nemogu pobjeci od zakljucka da Darial George nije prolaz gdje je Zul Karnejn podigao branu.
Gdje je Imran jos pogrijesio?Pogledajte ajete sa pocetka.Allah Uzviseni kaze da je Zul karnejn krenuo na zapad tj gdje sunce izlazi i dosao do neke vode,jezera,mora i sl.A sa druge strane kad je krenuo na istok tj gdje sunce izlazi dosao do nekog naroda.Allah u drugom kretanju uopste ne pominje nikakvu vodu.Ali Imran je tu lokaciju opet smijestio izmedju dva mora Crnog i Kaspijskog.
I to nije ispravno.Lokacija pregrade je negdje izmedju nekog mora na zapadu i nekog naroda na istoku ciji se govor jedva razumije.
Postavlja se jos jedno veliko pitanje po meni kljucno da bi rijesili ovu zagonetku.Kada je Zul Karnejn sagradio pregradu,sto je onda zaista sprijecilo J&M da se vrate nazad nekim drugim putem,?Bez obzira sto to nije darial George prolaz.
Ja mislim da ce vam sljedece slike sve odgovoriti.
Sljedeca slika je mapa svijeta starih Arapa.

Iako na njoj jos nije otkrivena Amerika i granice i velicine kontinenata i drzava nisu tako detalje,mislim da cete primjetit slicnosti sa savremenom mapom svijeta.
Vazno je je napomenuti da su stari arapi mapu svijeta gledali naopacke odnosno obrnuto od onoga kako je mi posmatramo.
Evo ovakva ista mapa svijeta samo obrnuto okrenuta i mnogo veca.Pogledajte i posebno obratite paznju na Aziju odnosno na sami istok.Oni koji znaju citati arapsko pismo mislim da ce bez problema procitati nesto sto ce ih iznenaditi.A i oni koji neznaju obratite paznju na dio gdje pise Gog i Magog(biblijski naziv za Je'dzudz i Me'dzudz)

Allahu Ekber!Allah Uzviseni kaze:"I kad stiže do mjesta gdje Sunce izlazi, on nađe da ono izlazi iznad jednog naroda kome Mi nismo dali da se od njega bilo čime zakloni"
Znaci Zul Karnejn je bio na istoku gdje sunce izlazi.
"I on pođe.
Kad stiže imeđu dvije planine, nađe ispred njih narod koji je jedva govor razumijevao."
Znaci da Zul Karnejn kada je otisao na Istok i kad je opet krenuo ubrzo je dosao "izmedju dvije planine".Nije on otisao na sjever kako imran tvrdi.
Braco pogledajte sliku.Treba jos jednu sitnicu da znate.Da sunce ne izlazi tacno sa istoka nego malo sjevernije,bas kao na slici sto je.Ova teoritorija koja oznacena kao teritorija J%M obuhvata dijelova danasnje Kine ili Mongolije,pa zar ima "nerazumiljivjeg" jezika od njihovih?Zar izgled Mongola ne slici najvise opisu J&M?
Pogledajte jos jednu stvar.Pogledajte planine koje okruzuju teritorije J&M i vidite da ima samo jedan prolaz negdje na sredini.I normalno kada Zul Karnejn,kako Uzviseni kaze"I kad on izravna dvije strane brda"da J&M nisu vise mogli maknuti kada ih sa ledja okruzuje more.Allahu Ekber!
I povrsina ove teritorije savrseno odgovara narodu ciji jedan stanovnik nece umrijeti a da za sobom ne ostavi jos 1000 potomaka kao sto nam sahih hadis kaze.Darial George nema tu povrsinu.
Mislim da ova slika govori sve.Ko nemoze procitati sta pise neka skine sliku i neka je uveca.