Historija Andaluzije

Zanimljivi sadržaji (tekst, audio, video)

Historija Andaluzije

UNREAD_POSTPostao/la Yemama » pon nov 21, 2011 1:41 pm

Za bracu i sestre koji razumiju engleski najtoplije preporucujem ovu knjigu nase proslosti cije su pouke od neprocjenjive vrijednosti za nasu buducnost (i blizu i dalju)

slika

http://historyofandalus.wordpress.com/
Yemama

Re: Historija Andaluzije

UNREAD_POSTPostao/la ensarija » pon nov 21, 2011 5:43 pm

poodavno imam tu knjigu al nikako da je pocnem citat, medjutim mislim da bi mi "dobro legla" da je neko prevede ! :)
pa et...ko zna i hoce ima bujrum !

nek nekoliko brace i sestara podijele poglavlja i nek ih prevedu a nek ostali inshaAllah citaju ,ovo je moja zelja takodje poodavno jer ,trebamo znat makar nesto od historije Andaluzije , a ima toga puno ,medjutim kjafiri su unistavali sve sto im je palo za rukom ,zeleci da Andalus potisnu u zaborav !!
molim Allaha da omoguci da ova knjiga ugleda svijetlo dana i na nasem jeziku, da bi nasa braca i sestre znala historiju koje je trajala VIII vijekova i to pod vlascu muslimana (serijata) ...nesmjemo zaboravit dane nase slave , a s druge strane znamo da nam je jedna od kolektivnih obaveza da sve sto je bilo pod islamskom vladavinom ,treba da se ponovo vrati ....raspricah se halalite
da Allah nagradi pisca, sve one koji su se potrudili da se ona prevede na engleskom i sve one koji ce se potrudit da knjiga bude i na bosanskom prevedena ! molim Allaha da nas pomogne ,grijehe nam oprosti u uputi nas na dijela koja vode Njegovom zadovoljstvu i uvede nas u Dzennetil firdews ! amin
ensarija

Re: Historija Andaluzije

UNREAD_POSTPostao/la Yemama » pon nov 21, 2011 8:02 pm

ensarija je napisao/la:poodavno imam tu knjigu al nikako da je pocnem citat, medjutim mislim da bi mi "dobro legla" da je neko prevede ! :)
pa et...ko zna i hoce ima bujrum !

Prolazi mi to kroz glavu odkako je citam. Medjutim tekst je potezak i zahtjeva dosta znanja o odredjenim historijskim nazivima sto mjesta sto ljudi koje se ne mogu naci u rijecniku. Dakle ili se mora imati znanje dobro, ili makar djelimicno kako bi se znalo istrazivat.

Tema je jako ozbiljna i ne bi se smjelo upustat u prevod osim ako se sigurno da ce se kvalitetno prevest.

Tim sto vise sto se autor knjige nije toliko osvrtao na zlatno doba Andaluzije, jer se o tome non-stop govori i mnostvo djela je prevedeno o tim "dobrim danima", nego se posvetio uzrocima porazi muslimana o kojima malo ko prica. U tu svrhu se koristi i izvorima kafira, kako bismo vidjeli kroz njihove oci na koji stepen smo se spustili tada. Knjiga je bolna za svakog muslimana, ali pametni ce iz te boli izvuc pouku.

Posebno preporucljiva za 'moderne' muslimane kao i 'tradicionaliste'
Yemama

Natrag na Zanimljivosti

Trenutno korisnika/ca: TurnitinBot [Bot] i 1 gost.