Stranka An Nour ne zeli vjersku vladu!

Vijesti i aktuelni događaji iz svijeta i iz Bosne

Stranka An Nour ne zeli vjersku vladu!

PostPostao/la Aden » uto dec 20, 2011 12:17 pm

Stranka Al-Nour: Spremni smo formirati vlast sa svim političkim opcijama

Predsjednik egipatske selefističke stranke Al-Nour Emad Abdel Ghafour izjavio je za Al Jazeeru da njegova stranka neće prihvatiti vjersku vladu, odbacivši mogućnost ulaska u koaliciju sa strankom Muslimanskog bratstva.

U intervjuu za portal Aljazeera.net, on je istakao obavezu poštivanja ugovora koja je Egipat sklopio u vrijeme prethodne vlade.

Stranka Al-Nour ostvarila je dobre rezultate i osvojila drugo mjesto u prvoj i drugoj fazi parlamentarnih izbora u Egiptu, čija će posljednja faza završiti početkom idućeg mjeseca.

"Formiranje vjerske vlade je neprihvatljivo", rekao je Abdel Ghafour, dodajući da će ova stranka ipak za svako mišljenje "potražiti rješenje u vjeri."

Stranka Al-Nour smatra da je formiranje koalicije s Muslimanskim bratstvom "teško zamislivo" i da vladu treba sastaviti od svih političkih snaga u Egiptu.

Al-Nour je spreman ući u koaliciju s bilo kojim političkim subjektom ukoliko dođe do "sporazuma oko ciljeva i sredstava".

Pitanje Kopta

Lider selefističke stranke upozorava da je trenutna situacija sama po sebi osjetljiva i traži da buduća vlada uključi sve elemente egipatskog društva, navodeći da "svaka stranka koja ima više od 4 posto glasova mora imati predstavnika u budućoj vladi."

Abdel Ghafour vjeruje da će egipatsko iskustvo biti bogatije od turskog, zato što je Egipat, prema njegovim riječima, vodeća zemlja u Sredozemlju i arapskom svijetu i zato što svi "gledaju u Egipat".

Govoreći o Koptima, lider stranke Al-Nour je rekao da treba razlikovati selefizam kao pravac i njegovu političku stranku.

"Mi kao stranka ćemo poštovati ustav koji jednakim smatra sve građane. Smatramo da nemuslimani imaju pravo kandidirati se na državnim funkcijama", kazao je.

Dodao je da svi "imaju pravo na kandidaturu i da stranka ima pravo predložiti Kopta, ako želi".

Prema riječima Abdel Ghafoura, stranka Al-Nour ima više od 100.000 aktivnih članova, a da na ovim izborima očekuju između osam i devet miliona glasova.

(AJ Balkans)
Aden

Re: Stranka An Nour ne zeli vjersku vladu!

PostPostao/la Argandab » uto dec 20, 2011 9:38 pm

Allahu Ekber! NEVJEROVATNO!
Evo šta nose parlamentarizam i izbori!! Nose "selefije" koji odbacuju šerijatsku vladu i govore kako će poštovati ustav koji jednakim smatra obožavaoca krave i mudžahida, prostitutku i pobožnjaka, komunistu i muslimana!
Allahu ekber! Pa gdje su sada sve one bosanske "selefije" koje pozivaju u glasanje i hvale se "selefijskom" strankom u Egiptu?!
Argandab

PostPostao/la istanbuli » uto dec 20, 2011 10:46 pm

Ovo je zbog straha od vojske u Egiptu,a koja je sekularistička do kosti. Ja imam razumijevanja za ovakav stav, jer bolje je i ovo da stanu na pola puta nego da sastave koalicionu vladu sa Muslimanskim bratstvom pa da vojska izvrši državni udar i sve ih pomete, znaju oni šta rade, jer u Egiptu još ništa nije gotovo.
istanbuli

PostPostao/la Sultan » uto dec 20, 2011 11:31 pm

istanbuli je napisao/la:Ovo je zbog straha od vojske u Egiptu,a koja je sekularistička do kosti. Ja imam razumijevanja za ovakav stav, jer bolje je i ovo da stanu na pola puta nego da sastave koalicionu vladu sa Muslimanskim bratstvom pa da vojska izvrši državni udar i sve ih pomete, znaju oni šta rade, jer u Egiptu još ništa nije gotovo.

Posto imas razumijevanja za njih preispitaj kojoj vjeri pripadas, posto imas razumijevanja za nevjeru.
A put do serijata nisu demostracije, koje su produkt demo(n)kratije, put do serijata je put ispravnog shvatanja Islama, put tewhida i dzihada.
Sultan

PostPostao/la Aden » sri dec 21, 2011 8:31 pm

istanbuli je napisao/la:Ovo je zbog straha od vojske u Egiptu,a koja je sekularistička do kosti. Ja imam razumijevanja za ovakav stav, jer bolje je i ovo da stanu na pola puta nego da sastave koalicionu vladu sa Muslimanskim bratstvom pa da vojska izvrši državni udar i sve ih pomete, znaju oni šta rade, jer u Egiptu još ništa nije gotovo.

Ovo potvrdjuje ta taguti i druge sorte zla nece dopustiti muslimanima uvodjenje serijata preko parlamenta i na lahak nacin.
Faraonovi sinovi u Egiptu su zlocinci ravni ili jos gori od kjafira sa zapada. Posljednja desavanja na trgu Tahrir i premlacivanje demonstranata i razgolicavanje zene koju su potom ismasakrirali palicama, i cim sve ne, predstavlja ponizenje muslimanima Egipta, a i cijelom umetu. Molim Allaha da unisti tu vojsku zla!
Aden

PostPostao/la Musa Kala » sri dec 21, 2011 9:50 pm

Kafiri su svoje kafirske sejtanske države uspostavljali borbom i žrtvama, a neki muslimani misle da će taguti dati da se šerijat uspostavi bez žrtve.
Musa Kala

PostPostao/la Kraks » pet dec 23, 2011 10:19 am

Egipat je izuzetno vazan, mozda i najvaznija muslimanska drzava u ovom trenutku. Zbog toga mislim da se u Egiptu nista ne dogadja slucajno. Ko moze garantirati da nekim od kafira nije u interesu da se u Egiptu uspostavi serijat. Pa da poslije toga isceniraju nove i vece nemire, pa poslije toga intervencija, a poslije toga, Allah najbolje zna. Iskreno se nadam da u Egiptu u ovom trenutku ima dovoljno mudrih glava koje ce donijeti najbolju odluku, koja je u interesu egipatskog naroda.
Kraks

PostPostao/la ebusulejman » pet dec 23, 2011 6:41 pm

Sigurno će braća kojima su usta puna taguta, tekfira,džihada omalovažavanja muslimana i isticanja kako su oni samo na istini "uspostaviti" šeriat. A kako da uspostave šerijat oni koji uz kahvenisanje i izležavanje u mesdžidu i ogovaranje svakoga ko god ne misli kao oni da uspostave šerijat, to se nikad neće desiti. Nikada Allah neće podržati ljude koji su uzeli dio sunneta a zapostavili mnoge stvari, nikada se neće desiti da uspiju oni, iako su čak i istomišljenici, prepiru se i nevole jedni druge istiskom bratskom ljubavi. Kako da uspiju oni koji su dali sebi za pravo da uzmu jedno mišljenje ako ih ima više, koji omalovažavaju učenjake ummeta a džahili su na kvadrat, kako da uspiju oni koji emanete ne ispunjavaju, varaju, lažu i spletkama se služe, kako da uspiju oni koji pored svakoga prolaze nadmeno i mrzovoljno, kako da uspiju oni koji su vjeru , uputu uzeli i zlouporebljavaju je, kako nikako i nikako i nikada. Kako da uspiju oni koji džihad hoće a dave nemaju ili je imaju vrlo malo, nemaju noćnog namaza, nemaju dobrog ahlaka, nemaju...nemaju - KAKO TAKVI DA USPIJU
ebusulejman

PostPostao/la ebusulejman » pet dec 23, 2011 6:53 pm

Ja sam se nasitio `džihadista` na raznima forumima koji kad im se dadnu letci (davetski) da ih podijele nemaju hrabrosti da izađu među narod al kad treba pričati kakav je ko nema ih hrabrijih to su prave kukavice i slabići
ebusulejman

PostPostao/la Ebu Ahmed » pet dec 23, 2011 7:04 pm

ebusulejman je napisao/la:Sigurno će braća kojima su usta puna taguta, tekfira,džihada omalovažavanja muslimana i isticanja kako su oni samo na istini "uspostaviti" šeriat. A kako da uspostave šerijat oni koji uz kahvenisanje i izležavanje u mesdžidu i ogovaranje svakoga ko god ne misli kao oni da uspostave šerijat, to se nikad neće desiti. Nikada Allah neće podržati ljude koji su uzeli dio sunneta a zapostavili mnoge stvari, nikada se neće desiti da uspiju oni, iako su čak i istomišljenici, prepiru se i nevole jedni druge istiskom bratskom ljubavi. Kako da uspiju oni koji su dali sebi za pravo da uzmu jedno mišljenje ako ih ima više, koji omalovažavaju učenjake ummeta a džahili su na kvadrat, kako da uspiju oni koji emanete ne ispunjavaju, varaju, lažu i spletkama se služe, kako da uspiju oni koji pored svakoga prolaze nadmeno i mrzovoljno, kako da uspiju oni koji su vjeru , uputu uzeli i zlouporebljavaju je, kako nikako i nikako i nikada. Kako da uspiju oni koji džihad hoće a dave nemaju ili je imaju vrlo malo, nemaju noćnog namaza, nemaju dobrog ahlaka, nemaju...nemaju - KAKO TAKVI DA USPIJU

MashaAllah kad ovako razmisljas, ovo su stvarno ruzne osobine.

A da ja sada upitam: Kako ce uspjeti oni koji ne mogu da odvoje Islam od shirka, koji ne umiju da odvoje iman od kufra. Kako da uspiju oni koji oduzimaju Allahu pravo koje samo Njemu Uzvisenom pripada, a to je serijat, kako da uspiju oni koji ne zele serijat. Kako da uspiju oni koji zele demokratiju, i koji se na nju pozivaju, tako mi Allaha nikada nece niko uspjeti na nijedan put, osim puta Islama.
Kako da uspiju oni koji su ustali da se bore protiv onih koji zele da uspostave serijat, koji se boje vise od kafira nego od Allaha. Kako da uspiju oni koji rade u ime taguta, koji ne mogu da spavaju rahat ako nisu udovoljili tagutima. Kako da uspiju oni koji se pozivaju na Islam a u dubini svoje duse gaje mrznju i odvratnost prema Islamu i ispravnim nosiocima Islama. Kako da uspiju oni koji mrze i stide se mudzahida, onih koji svojim zivotima ibadete Allahu ...

I jos mnogo toga se moze nabrajati, ali trenutno sto mi pada na pamet jeste jedna izreka : "Psi laju, vjetar nosiii"
Ebu Ahmed

Sljedeća

Natrag na Vijesti i aktuelni događaji

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.