S. Arabija će nastaviti slijediti selefizam

Vijesti i aktuelni događaji iz svijeta i iz Bosne

S. Arabija će nastaviti slijediti selefizam

UNREAD_POSTPostao/la Yaseer1981 » čet dec 29, 2011 1:26 am

Prijestolonasljednik Naif, zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova, otvorio je simpozij na temu "Selefizam: šerijatski pristup i nacionalna potreba", koji je u organizaciji islamskog univerziteta Imam Muhammed bin Saud u utorak počeo u Rijadu, te je pohvalio ciljeve koji se njime žele postići. Princ Naif je rekao da će S. Arabija i dalje pratiti selefijsku ideologiju i osudio je one koji stvaraju sumnje o toj umjerenoj islamskoj ideologiji i povezuju je s terorizmom i ekstremizmom.

"Selefizam je ukorijenjen u Kur'anu i Sunnetu i poziva na miran suživot s drugim vjerskim zajednicama, te na poštivanje njihovih prava", rekao je prijestolonasljednik. "Moramo stati ujedinjeni protiv onih koji su pokrenuli klevetničku kampanja protiv selefizma".

On je također položio kamen temeljac za nekoliko obrazovnih projekata na univerzitetu vrijednih 2.3 milijarde suadijskih rijala.

Sulejman Abalkhail, predsjednik univerziteta, zahvalio je princu Naifu zbog otvaranja simpozija.

"Kraljevstvo se temelji na umjerenoj selefijskih ideologiji", rekao je on, dodavši kako saudijska vlada slijedi učenja islama u svim svojim poslovima i odnosima.

On je rekao da će više od 100 vjerskih stručnjaka iz cijelog svijeta sudjelovati na simpoziju kako bi razgovarali o 120 znanstvenih radova u sklopu sedam temeljnih tema.

Ovaj seminar ima za cilj ostvariti nekoliko ciljeva, kao što su rasvjetljavanje doktrinarnih učenja selefijskog pokreta, razjašnjenje zabluda o selefizmu, razjašnjenje izvora zakonodavstva saudijske vlade i njihovih pravednih načela, i na kraju dati jasnu predstavu o islamskom pristupu prema nemuslimanima.

Temeljni predmeti su selefizam, pristup koji Saudija sprovodi od njezina osnutka i njegova utemeljenost u islamu, zablude o selefijskom pristupu, selefijski pristup i njegova povezanost s modernim vjerskim diskursom, odnos između saudijske države i selefijskog pristupa po pitanju originalnosti i primjene, te veza između selefijskog pristupa i školskih programa.

Izvor: Arabnews.com

Subhanallah koji demagog i obmanjivac.....kakav je to selefizam u kojem se krse Allahovi zakoni, proganjaju vjernici i zatvara ulema, koriguju skolski programi kako bi bili po mjeri kafira, zagovara tolerancija prema rafidijskim musricima, saradjuje sa nevjernicima u otvorenoj borbi protiv muslimana i redefinisu se islamski principa kako bi se ugodilo faraonu danasnjice Americi i njenom vanbracnom djetetu sa Velikom Britanijom zvanom Izrael.
"O vjernici,za prisne prijatelje uzimajte samo svoje,ostali vam samo propast zele:jedva čekaju da muka dopadnete,mržnja izbija iz njihovih usta,a još je gore ono sto kriju njihova prsa".(Ali-Imran.)
Yaseer1981

Re: S. Arabija će nastaviti slijediti selefizam

UNREAD_POSTPostao/la Vekas » čet dec 29, 2011 10:39 pm

Nemoj prenagljivati. Veoma je komplicirano objaviti Dzihad protiv jedne od muslimanskih sekti jer mi ne znamo gdje stoji grijeh, kao u zasjedi. Znate li na sto nas upozorava Kur'an. Da onaj ko ubije vjernika ce gorjeti u Dzehennemu. Ili ako uvidis da su dvije muslimanske grupacije vjernika zavadjene onda ih izmiri. Zatim Poslanik s.a.v.s. je obznanio da ce muslimanski ummet podijeliti u 73 pravaca. Time, Poslanik s.a.v.s. nije rekao da moramo medjuosbno voditi Dzihad nego dzihad se odnosi samo prema nevjernicima a zna se ko su nevjernici. To su mnogobozci i protivnici Islama a aludira se na Krscane i na Zidove.

Naravno da moramo biti tolerantni prema Siijama Rafidijama jer to je nasa obaveza i ne smijemo medjuosbno ratovati. Ono sto je izucavao Sejhul Islam Ibn Tejmije je teoloska razlika i on je inicirao slogu medju Ehli Sunnet vel Dzemat. Zato mi mozemo uciti u skolama pogrijeske Siija Rafidija ali ne i podsticati Dzihad protiv istih. To je grijeh. Mi Ehli Sunnet vel Dzemat trebamo biti slozni u nasim teoloskim uvjerenjima i u tome gajiti nasu povezanost ali smo obavezni gajiti politicko jedinstvo sa Siijama Rafidijama tako da mi nismo kompetentni raspravljati sa Siijama o njihovom vjerovanju. Bolje je u kontaktu sa Siijama Rafidijama da podsticemo one vrijednosti koje su slicne Ehli Sunnetu a to je vjerovanje u jednog Boga Allaha i ljubav prema njemu kao i 'stovanje Poslanika s.a.v.s. i gajenje ljubavi prema njemu. Jedino tako mozemo izbjeci neprijatnosti a medjuosbni ratovi nas mogu voditi samo u Dzehennem.
Vekas

UNREAD_POSTPostao/la Allahov_rob » pet dec 30, 2011 12:01 am

Vekas je napisao/la:Naravno da moramo biti tolerantni prema Siijama Rafidijama jer to je nasa obaveza i ne smijemo medjuosbno ratovati. Ono sto je izucavao Sejhul Islam Ibn Tejmije je teoloska razlika i on je inicirao slogu medju Ehli Sunnet vel Dzemat. Zato mi mozemo uciti u skolama pogrijeske Siija Rafidija ali ne i podsticati Dzihad protiv istih. To je grijeh. Mi Ehli Sunnet vel Dzemat trebamo biti slozni u nasim teoloskim uvjerenjima i u tome gajiti nasu povezanost ali smo obavezni gajiti politicko jedinstvo sa Siijama Rafidijama tako da mi nismo kompetentni raspravljati sa Siijama o njihovom vjerovanju. Bolje je u kontaktu sa Siijama Rafidijama da podsticemo one vrijednosti koje su slicne Ehli Sunnetu a to je vjerovanje u jednog Boga Allaha i ljubav prema njemu kao i 'stovanje Poslanika s.a.v.s. i gajenje ljubavi prema njemu. Jedino tako mozemo izbjeci neprijatnosti a medjuosbni ratovi nas mogu voditi samo u Dzehennem.

Da li ti @Vekas znas ko su sijje, a posebno rafidije, kakvo je njihovo vjerovanje i sta rade ?!! O kakvom ti politickom jedinstvu sa sijjama pricas ?!! I ko to nije kompetentan da prica o uvjerenjima sijja, je li ucenjaci ehli-sunneta ?!!

Evo ti linkove pa citaj i obrazuj se:

1. http://www.putvjernika.com/Fetve-i-odgo ... ijama.html

2. http://www.putvjernika.com/Fetve-i-odgo ... idija.html

3. http://www.putvjernika.com/Na-stubu-srama/sijje.html

Evo ti i cijela knjiga pa citaj da ne budes neznalica:

4. http://www.putvjernika.com/View-details ... iizmu.html
فَمَنْ يَكْفُرْ بِالطَّاغُوتِ وَيُؤْمِنْ بِاللَّهِ فَقَدِ اسْتَمْسَكَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقَى لا انْفِصَامَ لَهَا وَاللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ
Allahov_rob

UNREAD_POSTPostao/la Halid Ibn Velid » pet dec 30, 2011 1:27 am

Sije trebamo ignorisati maksimalno, dobili smo puno pouzdanih informacija do sada o tome koje su sve zlocine cinili sljedbenicima sunneta a i svi ucenjaci ehli sunneta su se ogradili od njih i upozoravaju na njih. Tako da moramo suzbijati njihovo ucenje na svaki moguci nacin. Na zalost oni imaju uticaja i u BiH zahvaljujuci nekim tzv efendijama koji su hteli da budu tolerantni prema njima, pa se sitsko ucenje prosirilo i na nashim prostorima.
Halid Ibn Velid

UNREAD_POSTPostao/la Vekas » pet dec 30, 2011 5:56 am

Naravno da sam upoznat sa Siijskim pravcem jer sam procitao stivo od Ibn Tejmija Poslanicka Metoda u kome Siije Rafidije otkriva u svojoj zabludi. naravno da su Siije Rafidije u zabludi ali ipak sam htio navesti da moramo biti oprezni oko ignoriranja Siija Rafidija. Tacno je da moramo sve uciniti da se ne bi pomijesala zabluda sa pravim vjerovanjem a Ehli Sunnet je jedino pravo izvorno vjerovanje u Allaha tako da sam za to da trebamo njegovati nas divan pravac koji je izvorni pravac. Samo sam htio reci da moramo biti otvoreni za jedan dijalog i za toleranciju jer ipak svi znamo da i u Saudijskoj Arabiji zivi odrijedjeni broj Siija tako da htjeli ne htjeli moramo biti tolerantni prema Siijama ali znati u cemu oni grijese. Znaci ne smijemo njegovati fanatizam protiv Siija jer to je suprotno Islamu jer ako bi smo gledali i uporedjivali ipak su Siije Rafidije bolje od Krscana i Zidova a zna se da je Islam propisao toleranciju prema pripadnicima Ehlil Kitaba tako da ako je Islam propisao toleranciju prema Krscanima i Zidovima i mogucnost placanja Dzizje onda sigurno je da su na vecem stepenu Siije Rafidije koji su za razliku od Krscana i Zidova na Pravijem Putu od njih. Znaci mislio sam na te stvari da moramo znati kako uporedjivati stvari i kako ih primjenjivati jer beskompromisan Dzihad je naredjen samo prema mnogboscima gdje ih je dozvoljeno ubijati iz zasjede. Cak tolerancija je propisana i prema Krscanima i Zidovima tako da je prema njima dozvoljen Dzihad samo u samoodbrani. I historija je pokazala da su se muslimani uglavnom branili od Krscana sto pokazuju mnoge akcije Krizarskih ratova.
Ono sto sam htio napomenuti je da ne smijemo ulaziti u otvoreni sukob sa Siijama Rafidijama i da ubijamo jedne druge. To je nesto sa cim moramo biti oprezni a niko nam ne brani da ukazujemo na njihove greske.
Vekas

UNREAD_POSTPostao/la Yaseer1981 » pet dec 30, 2011 3:40 pm

slika
Gdje sam ja to rekao da treba objaviti dzihad protiv rafidija i da ih treba ubijati???
Allah Uzviseni kaze"Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga ili onoga koji nered na Zemlji ne čini - kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva - kao da je svim ljudima život sačuvao." Kur'an, Ma'ida, 32. ajet

Onome ko hotimično ubije vjernika kazna će biti – Džehennem, u kome će vječno ostati; Allah će na njega gnjev Svoj spustiti i prokleće ga i patnju mu veliku pripremiti.” (En-Nisa, 93.)

Ja u osnovi sijje smatram dijelom islamskog Ummeta (ehlu Kible) tj.muslimanima medjutim detaljnije gledajuci siitske skupine koje u svojoj akidi i postupcima imaju elemente nevjerovanja i shirka smatram N E V J E R N I C I M A - MUSRICIMA(pogotovo njihovu pokvarenu ulemu) dok one skupine siija koje ovo ne posjeduju smatram muslimanima koji su u zabludi.I prema tim gore spomenutim rafidijskim musricima zagovaram mrznju, odricanje i obavezu javnog prezentiranja onoga na cemu su oni, kako ne bi braca muslimani nasjeli na njihovu slatkorijecivu propagandu!

Ulema kaze da se sa njihovim zenama ne smije zeniti, da se meso koje oni zakolju ne smije jesti i da namaz iza imama koji ima ovakva ubjedjenja nije validan.Moje ubjedjenje je da nema nikakvog kompromisa vjerskog ili politickog sa nekim ko smatra moje majke tj.majke vjernika r.a. nevaljalicama i nevjernicama, ko smatra da Kitab nije kompletan i da su ashabi neke ajete izbacili iz originalnog teksta, nekoga ko smatra najbolju generaciju tj.veliku vecinu ashaba i njihove sljedbenika kao i velikane ovoga Ummeta od imama pravnih skola i ostalu ulemu nevjernicima i zabludjelima, ko iznosi velike potvore i laze na casnu Poslanikovu porodice, ko smatra da je sav Kuran govori o Aliji r.a. njegovoj vladavini i njegovom putu, ko pripisuje casnoj ulemi iz reda Ehli bejta bozanske osobine....sto opet ne znaci da ovakve ljude treba ubijati, njihov imetak uzimati ili ciniti im bilo sta sto Islamom nije dozvoljeno!

Subhanallah zivio sam 1993 do 1998 sa rafidijama kao komsijama...lakse mi je bilo uspostaviti jedan normalan odnos sa ljudima koji su Srbi ili Hrvati opet nevjernici nego sa ovim sljedbenicima lazi i zablude...

es selamu alejkum ve rahmetullah ve berekatahu
"O vjernici,za prisne prijatelje uzimajte samo svoje,ostali vam samo propast zele:jedva čekaju da muka dopadnete,mržnja izbija iz njihovih usta,a još je gore ono sto kriju njihova prsa".(Ali-Imran.)
Yaseer1981

UNREAD_POSTPostao/la Argandab » pet dec 30, 2011 9:50 pm

Fetva o šijama

Puno se govori i raspravlja oko menhedža šija. Neki smatraju da su oni muslimani kao i mi i da je razilaženje između nas i njih u sporednim stvarima. Neki tekfire samo gulate (fanatike) među njima, a neki u cjelini tekfire šije. Možete li nam pojasniti ovo pitanje oko kojeg se raspravlja još od vremena pravednih halifa pa sve do dan danas?

Odgovor : Termin šije je prošao kroz različite periode u kojima je došlo do širenja značenja ovog termina. Na početku, ovaj termin se koristio za one koji su davali prednost Aliji nad Osmanom, radijAllahu anhuma. Zatim se ovaj termin koristio za one koji su davali prednost Aliji nad Ebu Bekrom i Omerom, radijAllahu anhuma. A zatim su se pojavile sebeijje, koji su izašli iz islama, sljedbenici Abdullaha ibn Sebe'a koji je bio Jevrej. U vremenu Zejda ibn Alije ibn Husejna, za vrijeme hilafeta Hišama ibn Abdul Melika, podvojili su se na: zejdije – sljedbenike Zejda ibn Alije ibn Husejna - isna ašerije (dvanaestoimamce) - koji su danas prisutni u Iranu, Zaljevu i drugim mjestima, i ismailijje, batinijje, kojih ima u Nedžranu, Jemenu i Indiji, i nesirijje (nusajrijje, alevijje) i duruzu kojih ima u Šamu (oblast koju pokrivaju države: Sirija, Jordan, Palestina, Liban, nap. prev.) .

Što se tiče onih šija koji su podržavali Aliju, radijAllahu anhu, i alu bejt (Poslanikovu, sallAllahu alejhi we sellem, porodicu) i davali prednost Aliji (nad Osmanom) oni su izumrli i njih više, koliko je meni poznato, danas nema.

Prisutne su rafidije, ismailijje-batinijje, nesirijje-batinijje i duruz-batinijje. Ove četiri frakcije obožavaju alu bejt i od njih traže pomoć (tj. njima upućuju dovu, nap.prev.). Oni su mušrici, kafiri. Nisu muslimani. Nema razlike između njihovih učenjaka ili mukallida (slijepih sljedbenika) i neznalica. Svi su mušrici, nisu muslimani i ne opravdavaju se neznanjem u svom obožavanju drugih mimo Allaha.

Što se tiče zejdija, kaburaši od njih koji kolju nekom drugom a ne Allahu, ili mole za pomoć od drugih mimo Allaha (tj. mole od mrtvih, nap.prev.), takvi su mušrici, kafiri. A oni od njih (zejdija), koji su apologetičari, sljedbenici strasti i i'tizala (mezheb mu'utezilija), njihov propis je propis m'utezila. A Allah najbolje zna.

Što se tiče onoga ko kaže da je razilaženje između nas i njih u sporednim stvarima, taj uveliko griješi greškom koja ukazuje na njegov veliki džehl (neznanje). Naprotiv, razilaženje je u osnovama, u imanu, kufru, islamu i širku, mimo zejdija oko kojih postoji podrobnije pojašnjenje koje smo gore spomenuli.

Šejh Ali ibn Hudajr El-Hudajr
Argandab

Natrag na Vijesti i aktuelni događaji

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.