Borci Al-Qaide bez problema zauzeli dio Jemena

Vijesti i aktuelni događaji iz svijeta i iz Bosne

PostPostao/la Vekas » pon jan 16, 2012 11:30 pm

Ovo je prvi put da Al-Qaida, prisutna na jugu i istoku Jemena, preuzme kontrolu nad jednim gradom

Autor Fena | Objavljeno 16.01.2012. u 08:11

slika
Jemenski vojnici

Borci El-Kaide (Al-Qaida) preuzeli su u ponedjeljak kontrolu nad gradom južno od Sane, bez otpora, oslobodili više svojih pripadnika i zauzeli sjedište policije, prema izjavi lokalnog zvaničnika i saopćenjima plemenskih izvora.

„El-Kaida je preuzela kontrolu nad gradom Rada, 130 kilometara jugozapadno od Sane, i tamo postala dominantna sila“, izjavio je AFP-u ovaj zvaničnik pokrajine Bajda, kojoj pripada Rada.

Ovo je prvi put da El-Kaida, prisutna na jugu i istoku Jemena, preuzme kontrolu nad jednim gradom koji je tako blizu glavnog grada Sane, dva sata udaljenosti.

Zvaničnik je rekao da su se vladine snage povukle prema svojim bazama i da su ih ekstremistički borci zamijenili na kontrolnim rampama Rade.

Borci El-Kaide su upali u gradski zatvor i oslobodili stotinjak zatvorenika, među kojima i pripadnike El-Kaide, saopćili su plemenski izvori.

Oni su preuzeli kontrolu i nad sjedištem policije.

Islamistička mreža je iskoristila slabljenje centralne vlasti u Sani, koja je od januara suočena s narodnom pobunom protiv predsjednika Alija Abdulaha Saliha, kako bi pojačala svoje prisustvo na jugu i istoku Jemena.

Ovi ljudi kontroliraju Zindžibar, glavni grad južne pokrajine Abijan i mjesta ove pokrajine i Šabve.

Dnevni Avaz
Vekas

Re: Borci Al-Qaide bez problema zauzeli dio Jemena

PostPostao/la Vekas » pon jan 16, 2012 11:33 pm

Es Selamu Alejkum ve Rahmetullahi ve Berekatuhu,

Dobro je ako se Jemen osnuje kao Islamska Republika ili Emirat ali ne znam kako ce Sunnije da ubjede Siije da prihvate revoluciju Al Kaide jer prema popisu u Jemenu ima 53% Sunnija a 45% Siija tako da u Jemenu ima prilican broj Siija. Da li se radi stvarno o Al Kaidi ili je ovo dezinformacija jer jos nama nema vijesti na nasem portalu. Bas me interesira da li su ovo aktivnosti Al Kaide ili jednostavno narod se naoruzao kako bi silom uveo Serijat?
Vekas

PostPostao/la Mus'ab » uto jan 17, 2012 12:58 pm

Slabo pratiš vijesti na portalu :) vojska od 12 hiljada mudžahida, Emirat Aden Ebjen, zauzimanje velikog dijela te pokrajine... i td i td....
Ovo je prvi put da Al-Qaida, prisutna na jugu i istoku Jemena, preuzme kontrolu nad jednim gradom

ovo je jedna obična izmišljoina i podvala :!:
"Allah je, uistinu, i moj i vaš Gospodar, zato se klanjajte samo Njemu! To je pravi put. (sura Merjem 36. ajet)
Mus'ab

PostPostao/la EbuIsmet » uto jan 24, 2012 10:29 am

Borci "Ansar Alshari'a", koji čine ogranak Al Kaide, preuzeli su grad Radih u Al-Baida pokrajini i proglasili Islamski Emirat u tom gradu pod vodstvom Tariqa Aldahaba. On je zet Anwara Al Awlakija, rahimehullah.

To je prava informacija iz Jemena i svako ko želi to može provjeriti.
EbuIsmet

PostPostao/la Essed Ayni Dzalut » uto jan 24, 2012 11:49 am

EbuIsmet je napisao/la:Borci "Ansar Alshari'a", koji čine ogranak Al Kaide, preuzeli su grad Radih u Al-Baida pokrajini i proglasili Islamski Emirat u tom gradu pod vodstvom Tariqa Aldahaba. On je zet Anwara Al Awlakija, rahimehullah.

Prava obavjestajna vijest! Svojim postovima samo pokusavas da uvlacis bracu i sestre u rasprave na takav nacin da dobijes sliku kako ko razmislja!

Ma ubjedenja sam da sve sobe - nikovi koje imas na ovom forumu koji propagiraju protiv mudzihaid ustvari si ti kako da kazem SerifIsmet paradon Ebu Ismet!

Budi iskren i reci istinu koliko imas nikova na ovom forumu da su banovani?
Essed Ayni Dzalut

PostPostao/la EbuIsmet » uto jan 24, 2012 2:09 pm

Essed Ayni Dzalut je napisao/la:
EbuIsmet je napisao/la:Borci "Ansar Alshari'a", koji čine ogranak Al Kaide, preuzeli su grad Radih u Al-Baida pokrajini i proglasili Islamski Emirat u tom gradu pod vodstvom Tariqa Aldahaba. On je zet Anwara Al Awlakija, rahimehullah.

Prava obavjestajna vijest! Svojim postovima samo pokusavas da uvlacis bracu i sestre u rasprave na takav nacin da dobijes sliku kako ko razmislja!

Ma ubjedenja sam da sve sobe - nikovi koje imas na ovom forumu koji propagiraju protiv mudzihaid ustvari si ti kako da kazem SerifIsmet paradon Ebu Ismet!

Budi iskren i reci istinu koliko imas nikova na ovom forumu da su banovani?

Zamolio bih da malo sjašiš, Essede. Ako misliš biti duhovit, onda nađi sebi neki drugi forum.

Oni koji razumiju engleski jezik, mogu pročitati ovu vijest i onda reći je li to "prava obavještajna vijest".

----------
Yemen: AQAP Mujahideen ready to withdraw from Radda, if Sharia Law is introduced there

Publication time: 19 January 2012, 22:06
The Mujahideen of Al-Qaeda in the Arabian Peninsula (aka Ansar al-Sharia) offered the Saleh's regime a deal to release 400 Mujahideen from prisons of the ruling regime in return for retreat of their fighters from the recently liberated town of Radda.

Sheikh Tariq al-Dahab, Emir of Al-Qaeda in Radda (province of al-Baydah), told tribal mediators that the AQAP units would retreat from the town if the so-called "transitional government" of Saleh's regime sets free at least 400 Mujahideen from puppets' torture chambers n Sana'a.

"They also demanded the court to introduce the Sharia Islamic Law in the town", a puppet official said on condition of anonymity.

The official of the Yemeni ruling regime's intelligence Political Security Agency said that "nearly all al-Qaeda prisoners in south and southeast Yemen were liberated over the past months by their fellows, lwhich happened in the provinces of Aden, Shabwa and Lahj. Or the prisoners broke out on their own by digging tunnels, which happened in Mukalla (province of Hadramawt) on June, 22, 2011".

But in Sanaa, there is still a large number of Muslim prisoners, supporting Jihad, said the puppet intelligence official who asked to remain anonymous.

Apparently, the Mujahideen's proposal to withdraw their forces from Radda in exchange for the establishment of Sharia law and the release of Muslim prisoners from the jails of Saleh's regime was dictated by the fears that the town would be turned intothe second Zinjibar where civilians were subjected to endless bombings by the Yemeni puppets.

However, the proposal of al-Qaeda command was rejected by the regime of Saleh and intelligence officials in Sana'a.

"The government will not agree to the demand of the terrorists of releasing their jailed operatives", according to a brief statement by a senior puppet official of the regime.

Meanwhile, the Mujahideen continue operations also on the southern front. Thus, on Wednesday morning, the AQAP fighters attacked a vehicle with a senior ringleader in the southern port city of Aden, reported Xinhua.

Mobile squad of Mujahideen opened heavy fire with automatic weapons at the vehicle of the intelligence and security ringleader of the Saleh's regime, General Ghazi Ahmad Ali, when he returned home, passing near Aden University. Ali miraculously survived from the attack, and two his bodyguards were seriously injured.

The Mujahideen "fired a hail of bullets at General Ghazi's car, but he survived the attack, he was not injured", said one of the security officers of the regime.

"This is the third unsuccessful attempt at Ghazi", he said, adding that "the incident was in style" of the Mujahideen of al-Qaeda in the Arabian Peninsula.

Before leaving the place of the special operation, the mobile squad of the Mujahideen entered into a gunfight with local puppet security forces.

Department of Monitoring
Kavkaz Center
EbuIsmet

PostPostao/la Essed Ayni Dzalut » uto jan 24, 2012 3:28 pm

EbuIsmet
Zamolio bih da malo sjašiš, Essede. Ako misliš biti duhovit, onda nađi sebi neki drugi forum.

Kako vulgaran rijecnik, zar dolikuje jednom muslimanu takav rijecnik! Ali nista me ne iznenaduje kada se radi o tipu poput tebe Ebu Ismete!

Da nisi ti mozda Ebu Nakib, imas isti nacin pisanja kada te neko iznervira?
Essed Ayni Dzalut

PostPostao/la Ebu Ahmed » uto jan 24, 2012 3:45 pm

Zamolio bih moderatore da isteraju sa foruma ovog ebu ismeta zbog koriscenja nedolicnih izraza.
Odvratno mi je vise na forumu kad vidim njegove komentare koji nimalo ne lice na razuijevanje vjere jednog vjernika, nego stalno glumi nekog mirotvorca, a posto su mu sije muslimani, nemam sta da komentarisem dalje.
"Za sve sto si izgubio postoji zamjena, al nema zamjene ako Allaha izgubis."
Ebu Ahmed

PostPostao/la EbuIsmet » uto jan 24, 2012 4:29 pm

Halalite zbog nedličnog izraza. Malo me je isprovocirao @Essed svojim potvorama, ali nema veze već sam prešao preko toga. Nisam mislio ništa loše i žao mi je ako je tako shvaćeno.

"Allah daje mudrost kome hoće. Kome bude data mudrost, dato mu je mnogo dobro. Samo potpuno razumni shvataju." El-Bekare, 269.
EbuIsmet

PostPostao/la EbuIsmet » uto jan 24, 2012 4:33 pm

Ebu Ahmed je napisao/la:Zamolio bih moderatore da isteraju sa foruma ovog ebu ismeta zbog koriscenja nedolicnih izraza.
Odvratno mi je vise na forumu kad vidim njegove komentare koji nimalo ne lice na razuijevanje vjere jednog vjernika, nego stalno glumi nekog mirotvorca, a posto su mu sije muslimani, nemam sta da komentarisem dalje.

@Ebu Ahmede, meni niko neće nametati svoje stavove, jer sa svojih više od 40 godina dovoljno sam star da ih sam oblikujem. Ja ne glumim mirotvorca, već ja uistinu smatram da je mir nešto što je dato od Allaha.
Za mene šijje jesu muslimani i ako je to moj grijeh, onda me možete slobodno izbaciti sa foruma i sigurno više nikada neću navratiti. Ja nisam na strani šijja niti ih posebno volim, ali isto tako sebi ne uzimam za pravo da kažem da oni nisu muslimani. Druga je stvar (možda za raspravu, ali bez mene) koliko su oni dobri i ispravni muslimani.
EbuIsmet

Sljedeća

Natrag na Vijesti i aktuelni događaji

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.