Amerikanci se mokre na mrtva tijela talibana

Vijesti i aktuelni događaji iz svijeta i iz Bosne

Re: Amerikanci se mokre na mrtva tijela talibana

UNREAD_POSTPostao/la Allahov_rob » čet jan 19, 2012 2:29 pm

Koma je napisao/la:@Allahov rob
Da ti Allah SWT da svako dobro.
Iskreno mislim da je Nedžad manji problem od njih (ne kažem da je njegovo stanje bolje, naprotiv..) jer ne treba prosječno razumnom insanu dugo vremena da uvidi koliko je samo pretjerao taj insan, dok ti treba puno vremena da uvidiš problematiku kod ovih s druge strane.

Amin, da i tebi Allah, azze ve dzell, podari svako dobro.
Braca i sestre koji nemaju dovoljno znanja i sabura (oboje je obaveza da postoji) ne trebaju da se upustaju u rasprave i ispravljanje pogresnih stavova kod brace i sestara koji gaje neke od murdzijskih i haridzijskih stavova. Razlog tome je da moramo da ispostujemo i primijenimo ajet:
“Na put Gospodara svoga mudro i lijepim savjetom pozivaj i s njima na najljepsi nacin raspravljaj! Gospodar tvoj zna one koji su zalutali s puta Njegova, i On zna one koji su na pravom putu."(An-Nahl, 125)
Koma je napisao/la:"Mala maca" je zasigurno neprikladan termin. No ono šta sam htio s njim ukazati su slijedeća pitanja: Na kojem se teritoriju faraon proglasio kao Al-Akbar a na kojem teritoriju je to uradio UN? Koliko ljudi je faraon odveo u zabludu da mu robuju a s koliko ljudi je to uradio UN?
Izuzetno me smeta "guranje pod ćilim" faraona i pričanje o njemu kao da je to neka bajka, dok smo sa svim čulima koje nam je Allah podario svjedoci jedne frenkenštajnske reinkarnacije faraona koja ga je pretekla i u kufru i u zulumu a Allah SWT najbolje zna.

Sta mislis o onome kome Uzviseni ne salje daiju, ucenog sejha nego odabranika medju Poslanicima, Musaa, alejhisselam, da ga poziva pravom putu? Sta mislis kakav je polozaj onog covjeka za koga je Uzviseni rekao da se uzholio?
Kakav je polozaj onoga koji zeli da ubije Allahovog Poslanika: "Pustite vi meni", rece faraon, "da ubijem Musaa, a on neka traži pomoc od Gospodara svoga..." (Al-Mu'min, 26)
Koma je napisao/la:Allah SWT najbolje zna, ali ja ne mogu da povjerujem da je neko proveo iole vremena družeći se sa Kur'anom i onda dođe i kaže da UN nije tagut. Sigurno je licemjerje prava riječ za svakog ko kaže da UN nije tagut a nije pročitao povelju UN-a.

Ovo je mozda i najinteresatniji dio.
Poznato ti je da muslimani danas uglavnom memorisu Kur'an. Tako da danas imas dosta onih koji su memorisali Kur'an (mashaAllah i na tome), medjutim to nije razumijevanje Kur'ana. Praksa ashaba je bila da nauce ajet, zatim nauce povod ajeta i fikh (razumijvanje i propis iz ajeta) a zatim da ga primjenu u praksu. Tako recimo kada bi uzeo da Ucis suru El-Bekare a uporedo citas tefsir i povode objave ajeta, tada bi vidio koliko ti se poznavanje i razumijevanje samo sure El-Bekare povecalo, osjetio bi istinsku tezinu sure i ajeta, mudrosti u njoj i sve ostalo a da ne kazem sto bi se tada ljubav prema toj suri povecala.
Evo ovdje imas dobru knjigu koja moze pomoci u shvatanju povoda objave nekih od ajeta u Kur'anu. Nije naveden svaki ajet ali ima dobar broj navedenih. Ovo je odlicno citati uz tefsir Ibn Kesira.
https://rs667dt.rapidshare.com/#!downlo ... 29C411|0|0

Problem brace je sto se ponekad slijepo vezu srcima za ucenjake umjesto da im ucenjaci sluze kao oni koji ce im razjasniti ajete, hadise i serijatske mes'ele a da se srcem vezu za Kur'an i sunnet.

Molim Uzvisenog da nam poveca znanje i razumijevanje Njegove Knjige i sunneta Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i da nam podari da radimo po naucenom. Amin.
فَمَنْ يَكْفُرْ بِالطَّاغُوتِ وَيُؤْمِنْ بِاللَّهِ فَقَدِ اسْتَمْسَكَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقَى لا انْفِصَامَ لَهَا وَاللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ
Allahov_rob

UNREAD_POSTPostao/la Koma » čet jan 19, 2012 9:51 pm

Amin, da i tebi Allah, azze ve dzell, podari svako dobro.

Amin.
Allahov_rob je napisao/la:
Koma je napisao/la:"Mala maca" je zasigurno neprikladan termin. No ono šta sam htio s njim ukazati su slijedeća pitanja: Na kojem se teritoriju faraon proglasio kao Al-Akbar a na kojem teritoriju je to uradio UN? Koliko ljudi je faraon odveo u zabludu da mu robuju a s koliko ljudi je to uradio UN?
Izuzetno me smeta "guranje pod ćilim" faraona i pričanje o njemu kao da je to neka bajka, dok smo sa svim čulima koje nam je Allah podario svjedoci jedne frenkenštajnske reinkarnacije faraona koja ga je pretekla i u kufru i u zulumu a Allah SWT najbolje zna.

Sta mislis o onome kome Uzviseni ne salje daiju, ucenog sejha nego odabranika medju Poslanicima, Musaa, alejhisselam, da ga poziva pravom putu? Sta mislis kakav je polozaj onog covjeka za koga je Uzviseni rekao da se uzholio?
Kakav je polozaj onoga koji zeli da ubije Allahovog Poslanika: "Pustite vi meni", rece faraon, "da ubijem Musaa, a on neka traži pomoc od Gospodara svoga..." (Al-Mu'min, 26)

U pravu si što kažeš, ima smisla.
Možda je pogrešno što se ovako izražavam, ispravi me brate mili gdje god pogriješim: Znam da sam čitajući Kur'an naišao na dio, a ne znam sad ni suru ni ajet precizno, gdje kaže da ćemo mi (mi kao civilizacija, ljudi nakon Muhameda SAWS) SVE GRANICE zuluma preći i preteći drevne uništene narode u zulumu a kazna nam neće stići samo zato što je Dan već davno određen, i Allah SWT će pustiti zulumčare da im se samo zabluda povećava sve do Dana određenog gdje će onda moći biti pravedno kažnjenji najstrašnijom kaznom. Znači jasno je rečeno da će ova, da kažem generacija ljudi, znači od Muhameda SAWS do Sudnjeg Dana nadmašiti narode Ada i Semuda i narod faraonov i sve one koji su se uzoholili i bili kažnjeni. Allah SWT najbolje zna, a možda ti znaš o kojim se ajetima radi. Ja ću inšaAllah potražiti ovo. Jer ovo, ako je ovako, stoji kao čist dokaz da će sigurno doći gori od Ada i Semuda i faraonovih podanika i svih onih naroda koje je Allah SWT ranije kaznio a mi o njima ništa ne znamo.
A i UN-u je poslan Allahov poslanik, i to pečat svih poslanika - Muhamed SAWS jer je on poslan svim ljudima do Sudnjeg Dana. Nije on tu personalno da svima dostavi poruku ali je samo njegovo poslanstvo mudžiza u kompletu jer Kur'an stoji i stajaće do Sudnjeg Dana da opominje i poziva da se ljudi ostave oholosti i zulumčarenja i da vjeruju kako Onaj koji ih je stvorio hoće da vjeruju. Ali džaba, oni se ohole.
Ja ne znam jesi čuo za tijelo Ramzesa 2 (navodno) koje je pronađeno u blizini Crvenog mora? Čudo nauke, nađeno tijelo u vodi kojem su očuvani lik i prilika i kojem su očuvani svi unutrašnji organi! Naučnici su prvo htjeli reći da je morska sol zadužena za to, ali su ubrzo shvatili da je to glupost jer u biti sol pomaže pri rastvaranju a ne očuvanju.
Ne znam jesi čitao, ali zbog ovog čuda su mnogi naučnici prihvatili Kur'an kao govor Uzvišenog i prihvatili Islam. O ovom naravno, kjafiri šute. Truplo je sad izloženo u Tahrir muzeju u Egiptu. Svi muslimani svjedoče da je ovo faraon s kojim se sukobio Musa AS a meni je dužnost vjerovati muslimanima. A i kakvo je drugo objašenje potrebno za pronađeno truplo faraona kojem je tijelo očuvano sem ajeta:
“Danas ćemo izbaviti samo tijelo tvoje da bi bio poučan primjer onima poslije tebe, – ali mnogi ljudi su ravodušni prema Našim poukama.” Junus, 92.
Znaš li kad je Allah SWT učinio da ljudi nađu tijelu?
Kad se raspao hilafet, kada je Islamskim svijetom zagospodario UN postavivši svoje pse da održavaju red, a svi su oni u kompletu zajedno sa svojim gospodarom UNom - tagut.
Ja ne mogu da vjerujem ništa drugo nego da je Allah Uzvišeni u tom datom momentu kao milost svijetu podario takvo čudo - dokaz istinitosti Kur'ana (samo jedan u nizu) i poučan primjer (kako je Allah SWT rekao) onima koji nisu ravnodušni prema poukama od Allaha Uzvišenog.
Zato, između ostalog, mislim da je pozivanje u zadovoljstvo Saudijskom Arabijom, Jordanom, Bosnom i Hercegovinom te Kanadom, pozivanje u grupu koja će biti proživljena sa faraonom, da Allah SWT sačuva od toga.
Ali Al-Saudi su očigledno nemarni prema tim poukama... I oni koji ih brane.. Da Allah SWT sačuva od takve zablude.
Evo slike nađenog faraona, mada mislim da ste ovo svi već vidjeli:
slika
slika

Allahov_rob je napisao/la:Ovo je mozda i najinteresatniji dio.
Poznato ti je da muslimani danas uglavnom memorisu Kur'an. Tako da danas imas dosta onih koji su memorisali Kur'an (mashaAllah i na tome), medjutim to nije razumijevanje Kur'ana. Praksa ashaba je bila da nauce ajet, zatim nauce povod ajeta i fikh (razumijvanje i propis iz ajeta) a zatim da ga primjenu u praksu. Tako recimo kada bi uzeo da Ucis suru El-Bekare a uporedo citas tefsir i povode objave ajeta, tada bi vidio koliko ti se poznavanje i razumijevanje samo sure El-Bekare povecalo, osjetio bi istinsku tezinu sure i ajeta, mudrosti u njoj i sve ostalo a da ne kazem sto bi se tada ljubav prema toj suri povecala.
Evo ovdje imas dobru knjigu koja moze pomoci u shvatanju povoda objave nekih od ajeta u Kur'anu. Nije naveden svaki ajet ali ima dobar broj navedenih. Ovo je odlicno citati uz tefsir Ibn Kesira.
https://rs667dt.rapidshare.com/#!downlo ... 29C411|0|0
Problem brace je sto se ponekad slijepo vezu srcima za ucenjake umjesto da im ucenjaci sluze kao oni koji ce im razjasniti ajete, hadise i serijatske mes'ele a da se srcem vezu za Kur'an i sunnet.

Mudro zboriš. Zato se i moramo ugledati na prve generacije.
A iz razloga što se to ne radi zato danas imamo hafize za koje možeš reći samo "da Allah SWT sačuva od takvog stanja", a mislim da je to, ne tako davno, bilo nezamislivo reći za nekog ko je hafiz Kur'ana.
Ali imaju lijepo i hadisi o tome, o šejtanima koji će doći i podučavati ljude o Kur'anu, o ljudima koji će biti pod plaštom Islama a neće imati veze sa istim itd..
Skinuo sam knjigu, pa ću inšaAllah čitati. A ja pravo volim čitati o tome, pravo si dobro napisao da ti se jednostavno poveća ljubav prema komplet Kur'anu kad shvatiš samo još nešto, čemu si se i inače divio, ali te opet iznova pozitivno iznenadi. Baš trenutno čitam "Kur'an, nervni sistem i psihologija" a napisao ju je Dr.Halid Faik el-Ubejdi, o kojem ne znam baš ništa. Ali je knjiga fenomenalna i objašnjava neke riječi iz Kur'ana preko kojih čovjek pređe ne dodavajući prevelik značaj, a svaka riječ, ma svaki harf u Časnom Kur'anu ima veliku težinu i značaj. Sigurno neće musliman pročitati ovu knjigu a da mu ne poraste iman niti će je nevjernik moći iskreno pročitati a da ga bar ne zagolicaju neke stvari.
Moram navesti jedan primjer inšaAllah, kad sam se već raspisao.
Kaže Uzvišeni u suri Al-Alak ajeti 15 i 16, u prevodu: "Ne valja to! Ako se ne okani dohvatit ćemo ga za kiku, kiku lažljivu i grešnu."
I ja naravno nikad nisam obratio pažnju na to da Allah SWT "kiku" naziva lažljivom i grešnom, a objašnjava se u ovoj knjizi:
"Riječ en-nasije (kika) znači prednji dio glave koji Uzvišeni opisiju lažnim i grešnim. ... Frontalni dio mozga zadužen je za osobenost osobe i on upravlja njenim postupcima i radnjama, kao što su npr iskrenost i laž, tako da ako se uspostavi kontrola nad tim dijelom mozga moguće je ovladati i samom osobom. Prednji dio mozga upravlja nekim postupcima čovjeka i on otkriva i ukazuje na njegovu osobenost, on razlučuje između ovih osobina i onih koje podstiču čovjeka da čini dobro ili loše.
...
Prof. dr. Muhammed Jusuf, profesor fiziologije na Univerzitetu "Kralj AbdulAziz" u Džedi, uradio je opsežnu studiju o prednjem dijelu glave (en-nasije) i objavio ju je u saudijskom časopisu "El-I'džaz"..."

Sad ovdje u knjizi ide isječak te studije itd, ali uglavnom poenta je jasna.
Stvarno kad insan o jednoj riječi iz Kur'ana nešto više nauči to je jako zdravo za iman. Ovo jeste malo drugačija tematika od knjige koju si mi preporučio, ali je cilj obje isti.
Da te Allah SWT nagradi.
Allahov_rob je napisao/la:Molim Uzvisenog da nam poveca znanje i razumijevanje Njegove Knjige i sunneta Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i da nam podari da radimo po naucenom. Amin.

Amin.
Koma

UNREAD_POSTPostao/la Allahov_rob » čet jan 19, 2012 10:45 pm

Koma je napisao/la:Znam da sam čitajući Kur'an naišao na dio, a ne znam sad ni suru ni ajet precizno, gdje kaže da ćemo mi (mi kao civilizacija, ljudi nakon Muhameda SAWS) SVE GRANICE zuluma preći i preteći drevne uništene narode u zulumu a kazna nam neće stići samo zato što je Dan već davno određen, i Allah SWT će pustiti zulumčare da im se samo zabluda povećava sve do Dana određenog gdje će onda moći biti pravedno kažnjenji najstrašnijom kaznom. Znači jasno je rečeno da će ova, da kažem generacija ljudi, znači od Muhameda SAWS do Sudnjeg Dana nadmašiti narode Ada i Semuda i narod faraonov i sve one koji su se uzoholili i bili kažnjeni. Allah SWT najbolje zna, a možda ti znaš o kojim se ajetima radi.
Ne znam na sta tacno ciljas. Mozda si procitao neko tumacenje uz ajet?
Nema sumnje da su UN i ostali sudovi koji nisu utemeljeni na serijatu taguti. Dovoljan ti je ajet: "Zar ne vidis one koji tvrde da vjeruju u ono sto se objavljuje tebi i u ono sto je objavljeno prije tebe pa ipak zele da im se pred tagutom sudi, a naređeno im je da ne vjeruju u njega. A sejtan zeli da ih u veliku zabludu navede." (En-Nisa, 60)
U ajetu je tagutom nazvan Kab ibn Esref, okorjeli musrik, koji bi presudio na osnovu dzahilijetskih/musrickih obicaja i zakona a ne na osnovu serijata, jer je sudija na osnovu serijata tada bio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.

Koma je napisao/la:A i UN-u je poslan Allahov poslanik, i to pečat svih poslanika - Muhamed SAWS jer je on poslan svim ljudima do Sudnjeg Dana.Nije on tu personalno da svima dostavi poruku ali je samo njegovo poslanstvo mudžiza u kompletu jer Kur'an stoji i stajaće do Sudnjeg Dana da opominje i poziva da se ljudi ostave oholosti i zulumčarenja i da vjeruju kako Onaj koji ih je stvorio hoće da vjeruju.
Tacno.

Ovo vezano za Ramzesa sto si naveo je interesatno. Posebno ovo za morsku sol. Ja sam citao da mu je tijelo pronadjeno u polozaju kao da cini sedzdu. Na ovim slikama nije u takvom polozaju. Sada moze biti i pogresna informacija da je tijelo njegovo bilo u polozaju slicnom sedzdi. Allah najbolje zna.
Koma je napisao/la:A iz razloga što se to ne radi zato danas imamo hafize za koje možeš reći samo "da Allah SWT sačuva od takvog stanja", a mislim da je to, ne tako davno, bilo nezamislivo reći za nekog ko je hafiz Kur'ana.
Gledajmo sebe, koliko cemo nauciti, kako i koliko razumjeti i primijeniti.

Ovo vezano za kiku, slican primjer je koliko se sjecam navodio sejh Jusuf Barcic, rahimehullah, na dersu tefsira sure Jusuf, i spomenuo je da je neki naucnik razmisljao o ajetu gdje se govori da je Jakub, alejhisselam, potrao svoje oci Jusufovom, alejhisselam, kosuljom, i da mu je Uzviseni popravio vid, jer su mu oci bile pobijelile od jada (od tuge za Jusufom, alejhisselam). Taj naucnik je dosao na ideju da analizira ljudski znoj, i u njemu je pronadjen neki sastojak koji je ljekovit za oci.

Koma je napisao/la:Stvarno kad insan o jednoj riječi iz Kur'ana nešto više nauči to je jako zdravo za iman. Ovo jeste malo drugačija tematika od knjige koju si mi preporučio, ali je cilj obje isti.

Sigurno da je zdravo za iman. Ozbiljno trazenje znanja je ucenje Kur'ana i iscitavanje djela iz oblasti kur'anskih nauka. Isto tako hadis i hadiske nauke. Dakle, onoliko koliko mozemo. Ne moze se sve odjednom, nego malo po malo.
فَمَنْ يَكْفُرْ بِالطَّاغُوتِ وَيُؤْمِنْ بِاللَّهِ فَقَدِ اسْتَمْسَكَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقَى لا انْفِصَامَ لَهَا وَاللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ
Allahov_rob

UNREAD_POSTPostao/la Koma » pet jan 20, 2012 1:09 am

Ovo truplo je išlo u Francusku 1980e godine kao na neke ekspertize pa je vraćeno u Egipat. Možda su mu mogli negdje u međuvremenu promijeniti položaj, Allah najbolje zna.
Čitao sam kako je mnogo naučnika zbog tog trupla, a Allahovom odredbom, primilo Islam; zanimljivo je kako je jedan od njih, francuz Maurice Bucaille, nakon što je uvidio da Kur'an spominje ovo tijelo proveo 10 godina proučavajući mudžize Kur'ana u nauci, pristupajući sa te strane da je pokušavao naći grešku. 10 godina rada je prokomentarisao ajetom:
...laž joj je strana, bilo s koje strane, ona je Objava od Mudroga i hvale dostojnoga.
Koma

Prethodna

Natrag na Vijesti i aktuelni događaji

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.