BIOGRAFIJA IMAMA BERBEHARIJA
Njegovo ime i porijeklo:
On je imam, uzor, mudžahid, šejh Hanbelijskog mezheba i najveći od njih u to vrijeme Ebu Muhammed Hasan Ibn Ali Ibnul Halef el-Berbehari – zbog pripisivanja Berbeharu,lijeku uvedenom iz Indije.
Njegovo rođenje i detinjstvo:
Ne postoji podatak na koji bi se osvrnuli u spominjanju njegovog rođenja ili detinjstva, ali se spominje da je rođen i rastao u Bagdadu. Ovo je očigledno zbog njegove slave među
ljudima, a nije spomenuto od strane učenjaka. Pored toga, Berbehari je sjedeo zajedno sa grupom prijatelja imama ehli sunneta wel džema'ata, imama Ahmeda Ibn Hanbela,rahimehullah.
Učio je pred njima, i većina njih su iz Bagdada, kako ćemo to pojasniti –inšaAllah. Ovo pokazuje da je rastao u sredini znanja i slijeñenja sunneta. Ovo je imalo veliki uticaj na
njegovu ličnost.Njeg Njegovi uči ovi učitelji i njegovo traženje znanja telji Berbehari se ističe u traženju znanja i ulaganju velikog truda u njegovom sakupljanju.
Uzimao je znanje od grupe učenika imama Ahmeda Ibn Hanbela, ali, nažalost, mi posjedujemo samo imena dvojice od njih, a to su:
1. Ahmed Ibn Muhammed Ibnul-Hajjaaj Ibn AbdulAziz Ebu Bekr el-Mirwezi: uzorni imam, učenjak i muhaddis, učenik imama Ahmeda. Preselio je šestog Džumadul-Ula 275h.g..
2. Sehl Ibn Abdullah Ibn Junus et-Tusteri, Ebu Muhammed: imam, pobožnjak, i onaj koji je poznat po zuhdu. Mnogo mudrih riječi je prenešeno od njega . Preselio je u mjesecu Muharemu 283 h.g., otprilike u 80 godini života.
Njegovo znanje i pohvale od strane učenjaka
Imam Berbehari, rahimehullah, je veliki i nametljivi imam koji je govorio istinu, pozivao sunnetu i slijeđenju hadisa. Takođe je imao ugled i poštovanje kod vladara. Na svojim
skupovima, držao je mnoge halke gdje se izučavao hadis, predaje i Fiqh.
Učenjak, Ibn Adullah kaže: 'Ako vidiš osobu u Bagdadu da voli Ebu Hasana Ibn Bashshaara i Ebu Muhammeda el-Berbeharija, onda znaj da je on sljedbenik sunneta'.
Ibn Redžeb kaže: „El-Berbehari je bio predvodnik Spašene skupine u svom vremenu i na procelju pri negiranju djela sljedbenika novotarija, koja je protiv njih djelovala i rukom i jezikom.”(Tabaqatu hanabile, 18/2)20
Kao pohvala od strane učenjaka jeste predaja od Ibn Ebi Jale koji kaže: '..Šejh džemata u svoje vrijeme i prvi u ukoru novotara i suprotstavljanju njima rukom i jezikom. Posjedovao je ugled kod vladara i istaknut je kod učenjaka. Bio je mudar učenjak, odlične i precizne memorije textova i jedan od povjerljivih vjernika'.
Zehebi kaže u el-Ibar: '..uzoran učenjak, šejh Hanbelijskog mezheba u Iraqu: u govoru, djelu i držanju za halal. Posjedovao je ugled i poštovanje..'.
Ibn el-Džewzi kaže: '..On je sakupio znanje i zuhd.. i bio je strog prema novotarima'.
Ibn Kesir kaže: 'Suzdržljiv, čovjek od znanja, Hanbelijski učenjak, onaj koji opominje..
i bio je strog prema novotarima i grijesima. Imao je čvrst stav i poštovanje kod elite i kod običnih ljudi'.
Imam Berbehari je poznat po ovim osobinama. Ovo se vidi u riječima Ebu Hasana Ibn
Bashshaara: 'Berbehari je udijelio sedamsto dinara koje je naslijedio od svoga oca'.
Ibn Ebi Jala kaže: 'Berbehari je stao i ostao čvrst u vjeri mnogo puta'.
Njegov odnos spram novotara i sekti
Imam Berbehari, rahimehullah, je bio vrlo strog prema novotarima i sektama,suprotstavljajući im se svojim jezikom i rukom, slijedeći put ehli sunneta wel džema'ata u
ophođenju sa novotarima i devijacijama. Želja mu je bila da vjera ostane čista i da se sačuva od novotara i devijacija koje su joj se kačile, bilo preko vjerovanja Džehmijja, Mua'tezila, Rafidijja...
Učinio je jasnim metodu u ophoñenju sa sljedbenicima sekti sankcionisanjem njihovih novotarija, i upozorio nas na zapadanje na njihov put i metodu. Postavio nam je upadljive i jasne glavne crte opisujući sljedbenike devijantnih sekti i novotarija. To je ukoliko tražiš pravac od njih. A rezime bi bio, da je njegov stav prema sektama i novotarima bio jasan u suprotstavljanju zbog njegove zabrinutosti i ljubavi prema sunnetu, i zbog pokušaja svakog novotara da napadne na sunnet. Njegovo ophoñenje je pravedno, kao pravi primjer ophođenja ehli sunneta wel džema'ata prema novotarima, devijacijama i zabludama.
Njegovi učenici
Mnogo učenika je učilo pred ovim imamom i okoristilo se od njega, jer je bio primjer i
u djelu i u riječima. Od tih učenika su:
1. Uzorni imam i učenjak, Ebu Abdullah Ibn Ubejdullah Ibn Muhammed el-Ukberi, poznat kao Ibn Betta, koji je preselio 387 h.g., u mjesecu Muharemu.
2. Uzoriti imam, poznat po mudrim riječima, Muhammed Ibn Ahmed Ibn Ismail el-Bagdadi, Ebu Husein Ibn Samoon, onaj koji je opominjao, poznat po djelima i stanju.
Preselio je sredinom Zul-Hidždžeta 387 h.g..
3. Ahmed Ibn Kamil Ibn Halef Ibn Shajarah
4. Muhammed Ibn Muhammed Ibn Osman.
Njegovo suđenje i smrt
Imaam Berbehari, rahimahullaah, je imao slavu i bio je veoma poštovan među običnim masama, kao i meñu elitom i u očima vladara. Meñutim, njegovi neprijatelji od sljedbenika
devijantnih sekti i novotara nisu prestajali da podstiču vladara protiv njega, i da uzrokuju ljutnju u srcu vladara protiv njega. Ovo je bila stvar koja je uzrokovala da 321 h.g., Halifa, El-Qahir, naredi svome ministru Ibn Muqlahu da uhapsi imama Berbeharija i njegove učenike. Berbehari se skrivao, međutim, grupa njegovih istaknutih učenika je uhvaćena i odvedena u Busru. Allah, Uzvišeni, je kaznio Ibn Muqlaha tako što je dao da el-Kahir Billah bude srdit na njega, pa je Ibn Muqlah pobjegao i ovaj ga je makao sa pozicije ministra i spalio mu kuću. Zatim je el-Qahir Billah uhapšen 6 Džumadel-Ahira 322 h.g..
Mačen je sa njegove pozicije i oslijepeo je na oba oka. Onda je Allah Uzvišeni dozvolio da se Berbehari vrati na svoje časno mjesto.
Kada je Abdullah Ibn Araf, poznat kao Niftawaih preselio, njegovoj dženazi su prisustvovali mnogi istaknuti učenjaci, a njegovu dženazu je predvodio Berbehari, klanjajući kao imam, i to se dogodilo 323 h.g., u Seferu. Te godine je takođe položaj Berbeharija porastao, i njegove riječi su postale teže, a njegovi učenici su postali poznati među ljude, kritikujući novotarije.
Međutim, novotari i dalje nisu prestajali sa pokušajima da okrenu srce Halife er-Radija protiv Berbeharija. To je doseglo do te tačke da je er-Radi naredio Bedru el-Harasiju, svome vođi policije, da jaše sa konjem kroz Bagdad sa proglasom da se dva učenika imama Berbeharije ne smiju zajedno sresti na jednom mjestu. On se opet sakrio, nakon što je ranije živeo na zapadnom dijelu grada, sad se iselio na istočnom dijelu grada, i preselio 329 h.g..
Ibn Ebi Jala kaže: 'Muhammed Ibn Hasan el-Muqri mi je prenio: 'Moj deda, kao i moja baba su mi prenijeli da je Ebu Muhammeda el-Berbeharija sakrila sestra u istočnom dijelu grada, u ulici kod javnog kupatila. Tu se nastanio oko mjesec dana kada je njegova krv prestala da teče. Kada je Berbehari preselio, još uvijek krijući se, Tozunova sestra je rekla svome robu da ga ogasuli. Pa je neko došao da ga ogasuli, a vrata su bila zaključana kako niko to nebi saznao. Samo on mu je klanjao dženazu, ali, kada je žena, koja je bila vlasnica te kuće, pogledala, vidjela je da je kuća bila puna ljudi koji su nosili bijelu i zelenu odjeću. Nakon što je završio sa klanjanjem dženaze, ona nije vidjela više nikoga, pa je pozvala svoga slugu i rekla mu: 'Uništio si me, zajedno sa mojim bratom!''. Pa on reče: 'Zar ti nisi vidjela šta sam ja video?!' – ona mu odgovori: 'Da!!!'. Pa joj on reče: 'Evo ih ključevi od vrata, a ona su i dalje zaključana' – pa ona reče: 'Sahrani ga u mojoj kući, i kada ja preselim, sahrani i mene pored njega..!'
Da se Allah smiluje imamu Berbehariji, i neka mu da Džennet. On je bio pravi imam, primjer u znanju o Allahu, i sljedbenik sunneta, i isukana sablja protiv novotara i sekti.
Citati imama Berbeharia rahimehullah:
Znaj, Allah ti se smilovao, da neće biti potpun Islam čovjeka sve dok ne bude slijedio, potvrdivši kao istinu i predavši se tome. Onaj koji bude tvrdio da je ostalo nešto od Islama, a da to nisu dovoljno pojasnili ashabi Poslanika sallAllahu‘alejhi we sellem, takav ih optužuje lažući
na njih, odvojivši se od njih govoreći loše o njima. Takav čovjek je novotar, na zabludi i druge odvodi u zabludu, uvodeći u Islam novu stvar koja nije od nje.(šerhu sunne)
Sljedbenici novotarija su poput škorpija. Svoje glave i tijela ukopavaju u zemlju, a izviruju svojim repovima. Kada se docepaju ugrizu. Isto tako sljedbenici novotarija su skriveni medu ljudima, pa kada se dokopaju, dostave ono što žele.“ (Tabaqatu hanabile, 44/2)
Rekao je takoder: „Kada ti se pokažu neke novotarije kod covjeka cuvaj ga se, jer ono što ti je skriveno daleko je vece od onoga što ti se ocitovalo.“ (Šerhu Sunne, El Berbehari, 123)
Niko od sljedbenika kible ne izlazi iz Islama sve dok ne bude odbio ajet iz Knjige Allaha, Silnog i Veličanstvenog, ili bude odbio nešto od vjerodostojnog Sunneta Poslanika
sallAllahu ‘alejhi we sellem, ili se bude klanjao ili prinio žrtvu nekom drugom mimo Allahu. Ako bude učinio nešto od toga, onda ti je vadžib (obaveza) da ga izvedeš iz Islama. A ako ne bude radio nešto od ovoga, onda je on kod tebe mu'min i musliman po imenu, pa čak i da on to nije u suštini.(Šerhu Sunne, El Berbehari 50tačka)
I vjerujemo da Allah zna sve ono što je bilo od početka vremena, ono što nije bilo kako bi bilo, sve podrobno zna, i zna sve unaprijed šta će biti. Onaj koji kaže: 'Allah ne zna ono štaće biti u budućnosti' – takav je učinio kufr (nevjerstvo) u Allaha Uzvišenog.(šerhu sunne)
I znaj, Allah ti se smilovao, da robovi treba neprestano da imaju strah i nadu sve dok su na dunjaluku, s obzirom da ne znaju na čemu će preseliti i u kakvom stanju će sresti Allaha, Uzvišenog i Svetog, pa čak i da čine samo dobra djela.(šerhu sunne)
I znaj, Allah ti se smilovao, da znanje nije veliki govor i posjedovanje knjiga. Učenjaci su oni koji slijede Knjigu i Sunnet, pa makar im znanje bilo malo, pa čak i kada ima malo
knjiga. Ko god se suprotstavi Knjizi i Sunnetu je novotar, pa čak da prenosi mnogo i ima mnogo knjiga.(šerhu sunne tačka 105)