Postao/la Zeyneb » čet sep 08, 2011 12:17 am
Smatram da se ne trebaju postirati video sa muzikom. Ili preradite pa da bude ilahija. Nemoj da budemo od onih da opominjemo da je muzika haram, ali s druge strane je slusamo.
Jezid ibnu-l-Velid rekao je: "O (pleme) Benu Umejje, čuvajte se muzike, jer ona umanjuje stid, raspiruje strast i narušava ljudskost. Ona zamjenjuje alkohol i ima isti efekat kao opijenost.
Fudajl ibn 'Ijjad rekao je: "Muzika vodi ka bludu." 1
Omer ibn Abdil-'Aziz, radijAllahu anhu, pisao je odgajatelju svoga sina: "Neka prvo što će od tvoga odgajanja primiti bude mržnja prema muzici koja počinje od šejtana, a završava srdžbom Milostivog, jer do mene je doprlo od pouzdanih ljudi koji imaju znanje da prisustvovanje sviranju muzičkih instrumenata, zatim slušanje pjesama i ljubav prema tome, čine da nastaje licemjerstvo u srcu, kao što voda uzrokuje rast trave." 2
[2] Ed-Durru-l-Mensur, 5/160. Imam Es-Sujutijj kaže: "Ibn Ebu-d-Dun'ja bilježi od Ebu Dža'fera el-Emevija Omera ibn ‘Abdillaha da rekao je: ‘Omer je pisao …’, te je naveo pismo.
Navodi ga Ibnu-l-Kajjim, rahimehullah, u djelu Igasetu-l-Lehefan, 1/269,
a zatim kaže: "Muzika upropaštava srce, a kad se srce pokvari onda ga licemjerstvo napadne."
I video o muzici