Prenosi Muslim u svom Sahihu od Seleme ibn El-Ekve`a, r.a.da je covjek jeo kod Allahovog Poslanika,sallallahu alejhi we sellem,lijevom rukom pa je rekao(Poslaniak):"jedi desnom rukom." Odgovorio je:"Ne mogu." Poslanik ,sal...lallahu alejhi we sellem rece:"Neces ni moci.Samo ga je oholost sprijecila da jede desnom rukom." Seleme dalje pripovjeda:"Nije je podigao do svojih usta."
Ruka mu se oduzela zbog oholosti nad sunnetom Allahovog Poslanika sallallahu alejhi we sellem,i zbog Poslanikove kletve.I da je jeo desnom rukom i slijedio Poslanika u beznacajnoj naredbi ne bi ovaj protivnik Poslanikove naredbe zasluzio ovu kletvu radi koje mu se ruka ukocila.Ovaj hadis objasnjava vaznost Sunneta u Islamu i upozorava na njegovo zapostavljanje ili nemar u njegovom sprovodjenju ili njegovo podcjenjivanje.Kao sto se u danasnjem vremenu desava od strane onih koji vicu danonocno ismijavajuci ga i postavljaju njegovo sprovodjenje kao kamenje za spoticanje na putu da`ve.(Slavljen neka si,ovo je velika potvora).
Ovaj prethodni hadis sputava ruke podrugljivaca koji odbijaju izgled Poslanika sallallahu alejhi we sellem i oponasaju strance u njihovoj odjeci,jelu i picu.I put nevjernika im je blizi od puta njihovog Poslanika.A Allahu se zalimo!
Vaznost Sunneta u Islamu
1. Uzviseni kaze:"Neka se pripaze oni koji postupaju suprotno naredenju Njegovu, da ih iskušenje kakvo ne stigne ili da ih patnja bolna ne snade."(En-Nur,63).
2.Uzviseni kaze:"ono što vam Poslanik kao nagradu da to uzmite, a ono što vam zabrani ostavite.."(El_Hasr,7).
3.Tirmizi biljezi od Enesa ibn Malika,radijallahu anhu,da je rekao:Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem,mi je rekao:"O sinko,ako mozes da osvanes i da zanocis a da ti u srcu nema neiskrenosti(ljutnje) ni prema kome,ucini to",zatim je rekao:"O sinko to je moj sunnet(put) i ko zavoli moj put zavolio je i mene.A ko me zavoli bice sa mnom u dzennetu.
Dokazi za to su mnogobrojni, a ono sto smo naveli je dovoljno za one koji zele uputu.
Velicanje Sunneta kod poboznih prethodnika
1.Omer ibn Abdulaaziz,Allah mu se smilovao,je rekao:"Niko se ne smije suprotstaviti sunnetu kojeg je potvrdio Poslanik,sallallahu alejhi we sellem."(Ilamul-Muvekki`ine od Ibn Kajjima,2/282).
2.Prenosi se od Ebu KAtade da je rekao:"Ako budes govorio sa covjekom o sunnetu i on kaze:Ostavimo ovo i drzimo se Allahove Knjige - znaj da je u zabludi."(Tabekatu,Ibn Sa`d,7/184).
3.Ebu Bekr Es-Siddik,radijallahu anhu,je rekao:"Nisam ostavio nista sto je Allahov Poslanik,sallallahu alejhi we sellem,radio,a da po tom nisam radio.I ja se bojim ako ostavim nesto od njegovih naredbi da ne skrenem."
Ibn Batta je ovo prokomntarisao rijecima:" Ovo je moja braco Es-Siddik koji se boji za sebe skretanja ako bi uradio nesto suprotno onome sto je njegov Poslanik,sallallahu alejhi we sellem radio(naredio).Pa sta treba da bude sa vremenom u kojem su ljudi poceli da se rugaju svom Poslaniku i njegovim naredbama i koji se hvale tim sto mu se suprotstavljaju i koji ismijavaju njegov Sunnet.Molimo Allaha da nas sacuva zablude i da nas spasi ruznih djela."(1)
4.Imam Ez-Zehebi kaze:"Ako vidis onog koji govori i uvodi novotariju da kaze:Ostavimo Knjigu i ahad hadise i drzimo se razuma znaj da je on Ebu Dzehl."(2)
5.Safija kaze:"Musliamni su se slozili da kada neko jasno raspozna sunnet Allahovog Poslanika,sallallahu alejhi we sellem, ne treba da ga napusti radi icijeg misljenja."(3)
6.Ahmed Ibn Hanbel kaze:"Ko odbije hadis Poslanika,sallallahu alejhi we sellem,on je na ivici propasti."(Tabekatul-Hanabile,2/15)
7.Hafiz u djelu El-Feth je spomenuo da Ibn Abdul-Ber biljezi dobrim senedom od Ebu Davud da je bio na brdu i da je na obali cuo covjeka koji je kihnuo i zatim se zahvalio Allahu.On je zatim iznajmio camac za dirhem i dosao do onog sto je kihnuo i rekao mu:"Allah ti se smilovao" i zatim se vratio.Upitali su ga za to.Rekao je:"Mozda mu se dove primaju." Kada su otisli da spavaju culi su nekog da govori putnicima ladje:"Zaista je Ebu Davud kupio Dzennet od Allaha za jedan dirhem."(4)
8.Kada je Ebu Bekr Es-Sibli(5) bio na samrti rekao je svom slugi:"Jednom sam bespravno uzeo dirhem,pa sam zbog toga njegovom vlesniku dao sadake hiljadama dirhema,i pored toga nista moje srce ne zaokuplja vise od toga." Zatim je naredio da ga abdesti.Abdestio ga je ,ali mu nije pocesljao bradu.Es-Sibli je digao svoju ruku,a jezik mu se vec bio oduzeo i prstima prolazio kroz bradu.
Pogledaj Allah ti se smilovao stepen cuvanja jednog od obicaja islama ovog dobrog roba a to je obicaj(prolazenje prstiju kroz bradu) i nije ga zaboravio cak ni u trenucima smrti.Razmisli!
9.Prenosi se od Salema IbnAbdullaha Ibn Omera da je Abdullah Ibn Omer rekao:Cuo sam od Allahovog Poslanika,sallallahu alejhi we sellem,da kaze:"Ne branite svojim zenama da idu u dzamiju kada za to traze dozvolu od vas." Pa je Bilal ibn Abdullah rekao:"Tako mi Allaha,zabranicemo im." Pa mu je prisao Abdullah Ibn Omer ukorio ga na ruzan nacin.Nisam ga cuo da tako kori (vrijedja) niada.Rekao je:"Ja ti govorim ono sto je rekao Allahov Poslanik, a ti kazes mi cemo zabraniti."(6)
A u drugim predajama stoji da se Ibn Omer,radijallahu anhu snjim posvadjao i nije sa njim htio progovoriti do smrti.Pogledaj samo,Allah te sacuvao,kako su cijenili govor njihovog Poslanika i postovali njegove naredbe i srdili se ako se naruse.Uporedi kakvi su bili oni i ovo vrijeme!!!
Iz knjige:"Knjiga o zulumcarima"
autor Sa`d Jusuf Mahmud ebu Aziz
(4)Es-Sulukul-Idztimajji od sejha Hasana Ejjuba,str.36.biblioteka El-Kuds citirajuci Fethul-Bari.
(5)Jedana od sufijskih sejhova iz Sible u Horosanu.bio je imam,spominju se njegovi kerameti.Njegovu biografiju je napisao Ibn Kesir(pogledaj njegovu biografiju i spomenutu pricu u djelu El-Bidaje ven-Nihaje,6/277,278).
(6)Prenosi ga Muslim u svom Sahihu.