Tada napusti sve skupine, pa makar se uhvatio za stablo drve

Teme iz Sunneta (prakse) poslanika Muhammeda saws.

Tada napusti sve skupine, pa makar se uhvatio za stablo drve

UNREAD_POSTPostao/la talib99 » uto jun 07, 2011 11:52 pm

Esselamu alejkum!

Zanima me, da li je ovaj hadis vec danas nasputio, jer ima nekoliko ljudi, koji kazu, da nece u nijedan dzemat, jer nema danas vođe??? Ili se sa hadisom cilja, da je bitno, da postoji dzemat ako nema vođe ili mora postojati oboje? Allah vas nagradio.

Kaže Huzejfe, radijallahu anhu: ''Ljudi su pitali Allahovog Poslanika, alejhis-selam, o dobru, a ja sam ga pitao o zlu iz straha da me ne zadesi, pa sam rekao: 'O Allahov Poslaniče, mi smo bili u neznanju i zlu pa nam je Allah podario ovo dobro, pa da li će nakon ovog dobra biti zla?' Poslanik je odgovorio: 'Da.' Upitao sam opet: 'Da li će nakon tog zla biti dobra?' Poslanik je odgovorio: 'Da, i u njemu će biti duhna.' Upitao sam šta je to duhn, a Poslanik je odgovorio: 'U njemu će biti skupina ljudi koji će postupati suprotno mojoj praksi...' Zatim sam opet upitao da li će nakon tog dobra biti zla, a Poslanik je odgovorio: 'Da, bit će pozivači na vratima Džehennema, onaj ko im se odazove, bacit će ga u njega.' Potom sam rekao: 'Allahov Poslaniče, opiši nam te ljude.' Poslanik je rekao: 'Oni su od nas i govorit će našim jezikom.' 'Allahov Poslaniče, šta mi naređuješ ako me zadesi to vrijeme?', upitao sam. Allahov Poslanik, alejhis-selam, rekao je: 'Drži se muslimanske zajednice i njihovog vođe.' 'A šta ako oni tada ne budu imali džemat niti svoga vođu?', ponovo sam upitao. Poslanik reče: 'Tada napusti sve skupine, pa makar se uhvatio za stablo drveta i tako ostao dok ti smrt ne dođe.''' Mutefekun alejhi.
talib99

Natrag na Sunnet (Hadis)

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.