Spremanje za Dzihad od djetinjstva

Teme iz Sunneta (prakse) poslanika Muhammeda saws.

Spremanje za Dzihad od djetinjstva

PostPostao/la Muhannad » pon dec 27, 2010 9:32 pm

Es Selamu Alejkum,

Prozitao sam negdje u nekoj kinjizi ali veoma davno da se ne mogu sjetiti da je po Sunnetu da trebamo od malehna vjezbati djecu borilackim vjetsinama kao sto su rukovanje strijelom i kopljem ali taj izvor je naveden iz jednog Hadisa kojeg se sada ne mogu sjetiti.Da li smo mi muslimani obavezni da od malehna nasu djecu vjezbamo za Dzihad i da budu edukativna o rukovanju oruzjem jer oruzje je jedno glavno sredstvo za sirenje Dzihada i da li mi to praktikujemo.Na primjer rukovanje nozem je po meni nesto najbolje sto trebaju djeca znati kao i poznavanje od malehna sklapanje i rasklapanje automatske puske.Mozete li mi reci ima li u tome neki konkretan izvor i da li je po Sunnetu vjezbati dijete rukovanjem oruzja?
Muhannad

Re: Spremanje za Dzihad od djetinjstva

PostPostao/la Znatizeljan » pon dec 27, 2010 9:47 pm

Duznost svakoga Muslimana prema svome djetetu jeste da ga poduci borilackim vjestinama ili pak da djete prikljuci grupama koje vrse trening na istom polju (npr. karate klub itd.), najbolje je dijete poduciti hrvanju.

Takodje je duznost da se djete poduci streljastvu, znaci da zna da koriti vatreno oruzje kao i odrzavanje istog itd.

Zadnja stvar koju je roditelj duzan jeste da dijete poduci da pliva.

A Allah zna najbolje!
Znatizeljan

PostPostao/la Muhannad » pon dec 27, 2010 10:47 pm

Mislim da je rvanje bolja skola za nase male muslimane jer rvanje potice od muslimana i dan danas u Turskoj postoji manifestacija pehlivana koji obiljezavaju jednu plemenitu vjestinu iz vremena Osmanlijske Imperije i mislim da je rvanje nasa domaca borilacka vjestina dok karate i kung fu ima izvor od Budizma i ucitelji kung fua obicno traze da se polaznici kursa opredijele meditaciji na Budisticki nacin jer Kineske borilacke vjestine imaju izvora iz religije i meditacije Budizma.Zato smatram da karate i kung fu nije nasa borilacka vjestina i mislim da je najbolje za muslimana da zna rvanje jer rvanje je pravo odmjeravanje snaga i plemenito je zbog toga sto je manja mogucnost od povredjivanja.Druga stvar je da se kod muslimana moraju otvoriti kursevi macevanja jer rukovanje sabljom je nesto sto potice iz muslimanskih krajeva i jos da napomenem da se dijete mora obrazovati rukovanjem sa nozevima i gadjanje nozem na daljinu.
Isto tako ko ima kod sebe pistolj ili automatsku pusku lijepo je nauciti dijete da moze sklapati i rasklapati pusku na sto je moguce brzi nacin jer i to je jedno nase oruzje kojim se Mudzahedini bore na ratistu.
slika
Sablja kao glavno oruzje prvih muslimana
Muhannad

PostPostao/la javor » uto dec 28, 2010 2:23 am

Svakom muslimanu je obaveza da poznaje situaciju ummeta, oruzje i vjeru.
Sportovi su, gadjanje, plivanje, trka, rvanje.

Povampireni Zapad bez stida i oholo osudjuje bilo kakav otpor muslimana, oni mogu da zamisle muslimana samo kao poniznog roba, a musliman je samo Allahov rob!

Americka djeca i gadjanje

Americki vojnici i djeca u Iraku
Zadnja izmjena: javor; uto dec 28, 2010 2:31 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
Allahov zakon na Allahovoj zemlji!
javor

PostPostao/la Znatizeljan » uto dec 28, 2010 2:27 am

@ Muhannad

Slazem se da je hrvanje najbolja borilacka vjestina. Karate kung fu itd su vjestine koje su pripremljene u smislu "kata" Svaka kata ima svoju ofanzivu i defenzivu itd. Dok hrvanje gradi snagu, staminu a oni koji su spretni u hrvanju mogu veoma brzo dokrajciti napadaca.

Ali na kraju svega dobro je znati bilo koju borilaku disciplinu itd. ali iapk ako osoba nema hrabrost u srcu onda dzabe sve onda najbolje da budes sprinter :)
Znatizeljan

PostPostao/la javor » uto dec 28, 2010 3:49 am

karate i kung fu ima izvor od Budizma i ucitelji kung fua obicno traze da se polaznici kursa opredijele meditaciji na Budisticki nacin jer Kineske borilacke vjestine imaju izvora iz religije i meditacije Budizma.

Mudzahidi uce karate i kung fu.

Indijski muslimani, ucenjaci
slika
slika
javor

PostPostao/la alija » sri apr 27, 2011 11:29 am

Znatizeljan je napisao/la:Duznost svakoga Muslimana prema svome djetetu jeste da ga poduci borilackim vjestinama ili pak da djete prikljuci grupama koje vrse trening na istom polju (npr. karate klub itd.), najbolje je dijete poduciti hrvanju.

Takodje je duznost da se djete poduci streljastvu, znaci da zna da koriti vatreno oruzje kao i odrzavanje istog itd.

Zadnja stvar koju je roditelj duzan jeste da dijete poduci da pliva.

A Allah zna najbolje!

Mislim da je poslanik Muhamed a.s. jednom prilikom rekao da covijek u slobodno vrijeme moze da trenira konja, vjezba luk i strijelu i da uci plivat.

Govorim to Brate iz razloga da ljudi ne shvate pogresno da je plivanje nesto sto je zabranjeno ili sl.

Allah najbolje zna
alija

PostPostao/la javor » sri apr 27, 2011 7:22 pm

Ne nego jedan od cetiri halifa je naredio plivanje (za djecu), ne sjecam se koji.
javor

PostPostao/la Sestra » sri apr 27, 2011 8:18 pm

Teberani i Hakim prenose da je Allahov Poslanik sallAllahu alejhi we sellem rekao: sve sto nije spominjanje Allaha spada u besmislicu,igru i gubljenje vremena, osim 4 stvari:
streljastvo, treniranje konja, zabavljanje sa zenom i plivanje.

Omer b. el-Hattab veli:''ucite djecu streljastvu i plivanju i podsticite ih da jasu konje.''
Allah je na strani onih koji Ga se boje, koji se grijeha klone i koji dobra djela cine!!!
Sestra

PostPostao/la sandokan30 » sri apr 27, 2011 8:42 pm

Najbolje je iskombinovati par borilačkih vještina, npr: Boks što se tiče ručne tehnike je najrazorniji, od karatea ako imaš mogućnost kyokushinkai stil, i malo dodaš judo-a ili aikidoa, i imaćeš ninju borca :))))
sandokan30

Sljedeća

Natrag na Sunnet (Hadis)

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.