Predznaci sudnjeg dana

Teme iz Sunneta (prakse) poslanika Muhammeda saws.

Predznaci sudnjeg dana

UNREAD_POSTPostao/la javor » pon mar 21, 2011 10:23 pm

Iz knjige: Predznaci sudnjeg dana

Od Ebu Musa se prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao : ”Pred sami Sudnji dan pojavit }e se Hered`." Prisutni upita{e : [ta je to Hered` ? Poslanik, a.s., odgovori: “Ubistva”. Prisutni upita{e: Dali to zna}i vi{e ubistava nego {to mi ~inimo, jer mi u jednoj godini ubijemo preko 70.000 osoba. Poslanik, a.s., odgovori: “To se ne odnosi na va{e ubijanje nevjernika, ve} na va{a me|usobna ubijanja.” Prisutni ponovo upita{e: Pa ho}emo li tada biti pri pameti (imati razuma)? Poslanik, a.s., odgovori: “Od ve}ine osoba tog vremena bit }e istrgnut razum, pa }e se to nadomjestiti sa glupostima tih savremenika. Ve}ina }e misliti da je na ne}em pametnom, a ne}e biti ni na }emu pametnom."
Ahmed, 4/414.

Ovaj ummet je umet samilosti, koji ne}e imati kzni na Ahiretu, tako da je Uzvi{eni Allah dao da iskuse patnju da ovom svijetu, bilosa neredima, zemljotresima i ubistvima. U hadisu Sadeka b. Musenna se prenosi da je rekao: Kazivao nam je Rebbah b. Haris, prenose}i od Ebu Berdeta, koji ka`e : Dok sam stajao na pijaci, oslonjen na ogradu Zijadovu, udario sam rukom o ruku u znak ~u|enja, na {to re~e jedna osoba od Ensarija, }iji roditelj bija{e jedan od ashaba Allahova Poslanika, s.a.v.s.,: ]emu se ~udi{ o Ebu Burde? Rekao sam: ^udim se narodu ~ija je vjera jedna, Poslanik jedan, pozivanje u vjeru jedno, obavljanje had`a jedno, jedna borba, a neki od njih dozvoljavaju ubijanje drugih. Prisutna osoba re~e: Nemoj se ~uditi! - ~uo sam svoga oca koji me obavijestio da je ~uo Allahova Poslanika, s.a.v.s., gdje govori: “Ovaj moj ummet je ummet milosti, koji na Ahiretu ne}e imati polaganja ra~una, a niti kazni. Njegova kazna }e biti u ubistvima, zemljotresima i neredima.”
Mustedrek Hakim, 4/253-254.
Zadnja izmjena: javor; čet apr 21, 2011 5:57 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Allahov zakon na Allahovoj zemlji!
javor

Re: Iz knjige: Predznaci sudnjeg dana

UNREAD_POSTPostao/la sandokan30 » čet mar 24, 2011 11:06 pm

Selam alejkum, može jedno pitanje u vezi ovog hadis o heredžu, kakav je to hadis, je li daif, hasen, sahih ili lažni, čuo sam na predavanju sličan hadis, ali nigdje se ne navodi ubijanje 70000 mušrika u toku jedne godine, trazio sam i u knjizi istorija islama i u Siri Muhameda s.a.v.s, ali se nigdje ne navode tolika ubijanja za života poslanika s.a.v.s
sandokan30

UNREAD_POSTPostao/la javor » pet mar 25, 2011 5:26 pm

To ne znam, ovo je iz knjige, predznaci sudnjeg dana od Jusufa b. Abdullah b. Jusuf el-Vabil.

Iz iste knjige:

U Buharijevoj predaji, od Abdullaha b. Mes’uda se navodi sljede}e: “Pred sam Sudnji dan do}i }e dani Hered`a; u njima }e nestati znanja a pojavit }e se neznanje.” Ebu Musa ka`e: A Hered` zna~i ubistvo na abesinskom jeziku.”
Buharija, 13/14.

Od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je rekao: Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.,: “Tako mi Onoga u }ijoj je ruci moja du{a, ne}e nestati dunjaluka sve dok ne do|e dan kada ubica ne}e znati zbog }ega je ubio, a ni ubijeni zbog }ega je ubijen.” Bi re~eno: Kako }e tada biti? Poslanik, a.s., odgovori: “Hered`, i ubica i ubijeni }e u vatru.”
Muslim, 18/35.

I to je to, u Libiji je rat a ni jedna ni druga strana ne znaju zasto ratuju. Po ovim hadisima je hered 'gradjanski rat' izmedju muslimana.
javor

UNREAD_POSTPostao/la sandokan30 » pet mar 25, 2011 9:59 pm

Za ovaj hadis znam, njega obično znaju citirati na predavanjima, a onaj mi je pravo šuhveli, al da te Allah dž.š nagradi na informaciji
sandokan30

UNREAD_POSTPostao/la javor » čet apr 21, 2011 5:56 pm

Sehl b. Sa'ad r.a., kaže: Rekao je Allahov Poslanik s.a.w.s.:
"Pred smak svijeta pojaviće se propadanje u zemlju, gađanje iz nebesa i deformacija. Bi rečeno: Kada će se to pojaviti, o Allahov Poslaniče? Reče: Kada se pojavi muzika (me'azif), pjevačice i kada se ohalali alkohol!" (Taberani, el-Mu'udžem el-Kebir, br.5810.)

Ibnu Sabit r.a., prenosi da je Allahov Poslanik s.a.w.s., rekao: "U mom ummetu će biti propadanja u zemlju, deformacije i gađanja iz nebesa! Rekoše: O, Allahov Poslaniče, hoće li oni svjedočiti šehadet: da nema drugog boga osim Allaha (la ilahe illalah)? Reče: Da, ali će me'azif/muzika, alkohol i svila uzeti maha!" (Musannef Ibnu Ebi Šejbeh, 37545.)

Rupa u Guatemali
slika

Bombe u Gazi
slika

Ovca sa ljudskom glavom (Turska)
slika
javor

Re: Predznaci sudnjeg dana

UNREAD_POSTPostao/la javor » čet apr 21, 2011 6:30 pm

Ebu Hurejre r.a., kaže: Allahov Poslanik s.a.w.s., je rekao:
"Kada se nad ratnim plijenom uspostavi monopol, i kada emaneti i povjereništva postanu ratnim plijenom, a zekat mukom, i bude se učilo a ne radi vjere, i kada čovjek bude pokoran prema svojoj ženi a nepokoran prema svojoj majci, i približi sebi svoga druga a udalji svoga oca, i kada se glasovi budu podizali u džamijama, i kada pleme bude predvodio najgriješniji od njih, i kada vođa jednog naroda bude najgori od njih, i kada čovjek bude čašćavan iz straha od njegova šerra, i kada se pojave pjevačice i me'azif/muzika, i kada se počne ispijati alkohol, i kada zadnje generacije muslimana počnu proklinjati prve generacije muslimana – neka tada iščekuju užareni vjetar i zemljotres i propadanje u zemlju i gađanje iz vazduha i razna čuda, koja će nailaziti jedno za drugim, poput ogrlice koja pukne pa zrna, sve jedno za drugim, počnu ispadati!" (Sunen Tirmizi, br.2211.)

zasto smo iskusani gadjanjem sa neba, jesmo li slicni onima koji su htjeli da sruse kabu? da li mozemo da se nazovemo cuvarima kabe dok konzumiramo muziku, alkohol, i druge stetne stvari?

Sura 105. Al-Fil - Slon
1. Zar nisi čuo šta je sa vlasnicima slona Gospodar tvoj uradio!
2. Zar lukavstvo njihovo nije omeo
3. i protiv njih jata ptica poslao,*
4. koje su na njih grumenje od gline pečene bacale,
5. pa ih On kao lišće koje su crvi istočili učinio?
javor

UNREAD_POSTPostao/la zupcanik » čet apr 21, 2011 10:29 pm

Prenosi se od Ebu Hurejre r.a. da je Resulullah savs rekao:Neće nastupiti Sudnji dan dok se Eufrat ne povuče sa brda zlata, brda zbog kojeg će se ljudi međusobno ubijati, od stotine će biti ubijeno devedeset devet, svaki od njih će tada reći:»Da mi je da budem onaj koji će ostati živ.»(Sahih Buharu,Sahih Muslim)

Eufrat je poceo da presusuje.Neki ljudi su vec poceli da pronalaze kamencice zlata!

slika
Drevne gradjevine su pocele da izranjaju kako Eufrat presusuje.Slika Eufrata u Irackoj zapadnoj provniciji Anbar.
slika
Stijene koje su nekad bile potopljene sada otrivaju drevne grobnice koje su u stijenama.

Vrlo vjerovatno da je ovo pocetak kraja Eufrata i da ce eventulano rijeka izbaciti veliku kolicinu zlata za koju ce poginuti 99 od 100.A Allah najbolje zna
"Vukovi jedino postuju snazan udarac lava,a lavovi sa logikom ovce ne ostavljaju utisak."Ilijas Kasmiri
zupcanik

UNREAD_POSTPostao/la Mus'ab » uto maj 03, 2011 4:06 pm

Allah jedino zna kada će se šta desiti ali nam je dao razum i nagovjestio predznake pred neki dogadjaj....interesantan video
"Allah je, uistinu, i moj i vaš Gospodar, zato se klanjajte samo Njemu! To je pravi put. (sura Merjem 36. ajet)
Mus'ab

Natrag na Sunnet (Hadis)

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.