Pitanje Ummu Seleme Allahovom Poslaniku

Teme iz Sunneta (prakse) poslanika Muhammeda saws.

Pitanje Ummu Seleme Allahovom Poslaniku

UNREAD_POSTPostao/la PANTER_ » sri jun 22, 2011 6:46 pm

U Taberanijevom Mu’dzemu se spominje da je Ummu Seleme upitala: „Allahov Poslanice, objasni mi Allahove rijeci: Krupnooke zene.“ Rekao joj je: „Hurije bijelog tena, krupnih ociju. Njihova kosa im pristaje uz tijelo kao orlu krila.“

„Rekoh mu (Ummu Seleme): ‚Protumaci mi Allahove rijeci: Slicne biseru u skoljkama skrivenom’ (El-Vakia,23), a on rece: ‚Njihova cistoca je poput bisera u skoljkama koje ruke nisu dotakle.’’’

Zatim ga upita: „Protumaci mi Allahove rijeci: U njima ce biti ljepotica naravi divnih“ (Er-Rahman,70), a on joj odgovori: „Divnih naravi i prelijepih lica.“

„Obavijesti me o rijecima Uzvisenog Allaha: Kao das u one jaja pokrivena“ (Es-Saffat,49), a on joj rece: “Njihova njeznost je poput njeznosti opne unutar jajeta ispod ljusture.“

„Obavijesti me o rijecima Uzvisenog Allaha: Milim muzevima njihovim, I godina istih” (El-Vakia,37), a on odgovori: „To su one koje koje su umrle na dunjaluku kao sjede i slabe starice, a koje ce Allah prozivjeti i uciniti ih mladim i nevinim, milim i dragim u istoj dobi.“

„Onda sam upitala: ‚Allahov Poslanice, jesu li bolje dunjalucke zene ili dzennetske hurije?’On odgovori: ‚Dunjalucke su zene bolje od hurija onoliko koliko je bolja vanjska odjeca od unutarnje.’’’

„Ja sam upitala: ‚Allahov Poslanice, zbog cega je tako?’ On odgovori: ‚Zbog njihovog namaza i posta i drugih ibadeta Uzvisenom Allahu. Allah ce im podariti svjetlo na licima, obuci ih u svilu, bit ce svijetlog tena, zelene odjece, zutog nakita. Biserne mangale i cesljevi su im zlatni. Reci ce one : ‚Mi smo vjecne i nikad necemo umrijeti, bit cemo ugodne i nikad necemo poruzniti. Mi smo stalno naseljene, nikad necemo napustiti mjesto boravka. Mi smo zadovoljne I nikad se necemo naljutiti – blago li onima kojima pripadamo I blago onome ko bude nas!””

“Upitala sam: ‘Allahov Poslanice, ima zena koje budu dva, tri pa I cetiri puta udavane, pa umru, udju u Dzennet, a za njima udju I njihovi muzevi, pa kojem ce muzu pripasti?’ On rece: ‘O Ummi Selemo, ona ce birati I izabrati onoga koji bude najboljeg morala I reci ce: ‘O Gospodaru, ovaj se najbolje odnosio prema meni, pa mi ga opet podari.’ O Ummi Selemo, lijep moral je pobjednik I ovog I onog svijeta.’’’

Hajsemi, Medzme’a ez-Zeva’id, 10/418. Taberani, “El-Evsat” i “El-Kebir”, a hadis prenosi Ummi Seleme, r.a.
PANTER_

Re: Pitanje Ummu Seleme Allahovom Poslaniku

UNREAD_POSTPostao/la high_kick » sri jun 22, 2011 8:24 pm

La hawle wela kuwete illa biLLah !!!

Allahu Ekber, Allahu Ekber, Allaaahu Ekber !!!

eee sada lijepo pročitaš sve ovo i plus dodaš šlag na tortu sa 72 ... jagode ...
high_kick

Re: Pitanje Ummu Seleme Allahovom Poslaniku

UNREAD_POSTPostao/la PANTER_ » čet jun 23, 2011 10:15 pm

"Kad god neka zena uznemiri svoga muza i povrijedi ga , njegova zena od hurja krupnih ociju kaze: "Nemoj ga uznemiravati Allah te ubio, on je kod tebe samo stranac, uskoro ce te napustiti i doci ce kod nas."

"Hurija krupnih ociju ima vise nego sto je vasih zena na dunjaluku. One uce dovu za svoje buduce muzeve: "Moj Allahu pomozi ga u vjeri Tvojoj, ucini da njegovo bude skruseno i Tebi pokorno, upoznaj ga s tim, tako Ti Tvoje moci, o Ti Koji si najmilostiviji od milostivih."
PANTER_

Natrag na Sunnet (Hadis)

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.