U Taberanijevom Mu’dzemu se spominje da je Ummu Seleme upitala: „Allahov Poslanice, objasni mi Allahove rijeci: Krupnooke zene.“ Rekao joj je: „Hurije bijelog tena, krupnih ociju. Njihova kosa im pristaje uz tijelo kao orlu krila.“
„Rekoh mu (Ummu Seleme): ‚Protumaci mi Allahove rijeci: Slicne biseru u skoljkama skrivenom’ (El-Vakia,23), a on rece: ‚Njihova cistoca je poput bisera u skoljkama koje ruke nisu dotakle.’’’
Zatim ga upita: „Protumaci mi Allahove rijeci: U njima ce biti ljepotica naravi divnih“ (Er-Rahman,70), a on joj odgovori: „Divnih naravi i prelijepih lica.“
„Obavijesti me o rijecima Uzvisenog Allaha: Kao das u one jaja pokrivena“ (Es-Saffat,49), a on joj rece: “Njihova njeznost je poput njeznosti opne unutar jajeta ispod ljusture.“
„Obavijesti me o rijecima Uzvisenog Allaha: Milim muzevima njihovim, I godina istih” (El-Vakia,37), a on odgovori: „To su one koje koje su umrle na dunjaluku kao sjede i slabe starice, a koje ce Allah prozivjeti i uciniti ih mladim i nevinim, milim i dragim u istoj dobi.“
„Onda sam upitala: ‚Allahov Poslanice, jesu li bolje dunjalucke zene ili dzennetske hurije?’On odgovori: ‚Dunjalucke su zene bolje od hurija onoliko koliko je bolja vanjska odjeca od unutarnje.’’’
„Ja sam upitala: ‚Allahov Poslanice, zbog cega je tako?’ On odgovori: ‚Zbog njihovog namaza i posta i drugih ibadeta Uzvisenom Allahu. Allah ce im podariti svjetlo na licima, obuci ih u svilu, bit ce svijetlog tena, zelene odjece, zutog nakita. Biserne mangale i cesljevi su im zlatni. Reci ce one : ‚Mi smo vjecne i nikad necemo umrijeti, bit cemo ugodne i nikad necemo poruzniti. Mi smo stalno naseljene, nikad necemo napustiti mjesto boravka. Mi smo zadovoljne I nikad se necemo naljutiti – blago li onima kojima pripadamo I blago onome ko bude nas!””
“Upitala sam: ‘Allahov Poslanice, ima zena koje budu dva, tri pa I cetiri puta udavane, pa umru, udju u Dzennet, a za njima udju I njihovi muzevi, pa kojem ce muzu pripasti?’ On rece: ‘O Ummi Selemo, ona ce birati I izabrati onoga koji bude najboljeg morala I reci ce: ‘O Gospodaru, ovaj se najbolje odnosio prema meni, pa mi ga opet podari.’ O Ummi Selemo, lijep moral je pobjednik I ovog I onog svijeta.’’’
Hajsemi, Medzme’a ez-Zeva’id, 10/418. Taberani, “El-Evsat” i “El-Kebir”, a hadis prenosi Ummi Seleme, r.a.