Onaj Koji upucuje na Istinu od onoga u cemu se oni razilaze

Teme iz Sunneta (prakse) poslanika Muhammeda saws.

Onaj Koji upucuje na Istinu od onoga u cemu se oni razilaze

UNREAD_POSTPostao/la Stazom Islama » pet mar 19, 2010 12:38 am

Srcima umornim od hiljadu i jednog glasa, smorenim hiljadama izvrnutih tumacenja govora najispravnijih Muhammedova sallAllahu alejhi we Sellem ummeta, uplaseni smetenim i poljuljanjim stavovima prijetnjama odricanja i neprimicanja, kao i upozorenjima koja nedopustaju rad zdrava razuma nego momentalno aktiviranje procesa ispiranja mozga…
Pusti Allah ti se smilovao, pusti i prepusti svoj spas Onome Koji ‘..upucuje na Istinu od onoga u cemu se oni razilaze..’

Spominjuci svom ucitelju shejhu Islama Ibn Temijji, jednu svoju sumnju i nedoumicu za drugom, Ibn al Kajjimu, ovaj prvi, poput oca svome sinu, cije srce osjeti da je uznemireno, blago spusti mehlem svoje mudrosti i znanja kakvim Allah obasu samo odabrane, pa mu rece:

“Ne dozvoli srcu svome da bude spuzva za sve sumnje koje mu se primaknu, tako da svaku upije i bude natopljeno samo njima. Nego pusti ga da bude poput cvrsta stakla; sumnje da prelaze preko njega ali se ne zadrzavaju na njemu.
U protivnom, dopustis li srcu da ispije svaku sumnju koja mu se primakne, ono ce postati pocivaliste za sve njih,-

Smiren ovim govorom ljekovitog znanja Ibn al Kajjim je govorio: ‘Ne znam ni za jedan savjet koji mi je bio od vece koristi u odbrani od sumnji, od ovog.’

Jednom mi je shejh Islama Ibn Tejmijje, Allah mu se smilovao, rekao:

‘Kada covjek shvati da su iskusenja i nedace neizbjezne, nece se naljutiti kada se pojave, niti ce zaliti ni tugovati zbog njih.’ Dakle kada je covjek strpljiv na iskusenjima i nedopusti im da ga slome, ono je u nadi da ce se uzdici do stepena dostignuca (istinske predaje Allahu). Njegova dusa ce postati disciplinovana i zadovoljna sa Allahom, i odbice svoje lose navike, sve dok Allahova Ljubav nenatopi njegovo srce, dushu i udove i sve skupa se pokori naredbama Allahovim.
U tom trenutku, njegovo srce ce shvatiti da je Allah sa njim i da ga podrzava, svaka njegova kretnja i odmor ce biti od Allaha a ne njega samog. Njegovo srce ce primiti mnoge duhovne uvide, kao to da ce cijeniti Allahovo Bozanstvo, Njegovu kontrolu nad svim stvarima, i Njegovu Jedinstvenost. Na razumijevanju ove tri kvalitete je zasnovano svo znanje i temelji.’

Svojim studentima Ibn Tejmijje bi savjetovao da se ne zauzimaju pretjerano sa dozvoljenim stvarima. Ibn Kajjim u vezi njega kaze, ‘Jednog dana, shejh Islama ibn Tejmijje, Allah mu blagoslovio njegovu dushu, rekao mi je u vezi dozvoljenih stvari, ‘Ovo je prepreka postizanju visokih stepeni, iako odustajanje od njih nije uslov za postizanje spasa,’ ili nesto slicno tome.’ Dakle onaj ko Allaha poznaje, ostavice mnogo toga dozvoljenog, kako bi sam sebe zastitio, ako je konkretno ta dozvoljena stvar prepreka izmedju zakonitog i nezakonitog

Nikad ne dobih ljepsi savjet nego onaj od shejha Husejna Ebu Idriza kada rece (odprilike ovim rijecima) 'Kada god uzmes u ruke nesto da ucis, fetwu, meselu, kada god sjednes da studiras neko poglavlje, sta god, iskreno se Allahu obrati dovom Njegova Poslanika sallAllahu alejhi we Sellem koju je obicavao uciti prije stupanja na Lejletul Qiyam, a koja glasi:

'O Allahu moj, Gospodaru Dzibraila, Mikaila i Israfila, Stvoritelju nebesa i Zemlje, Poznavaoce vidljivog i nevidljivog. Ti sudis medju Svojim robovima u onome u cemu se oni razilaze, pa ja te molim da me uputis na Istinu od onoga u cemu se oni razilaze, jer Ti na Pravi put upucujes koga Ti hoces'

Uistinu mehlem za srca...
"...Ko sabljama bude prosio,
Prema njemu će gradovi kao djevice pohrliti."
slijepi pjesnik Sead ibn Abdullah el-Humsi opisujući Salahudinovu vojsku
Stazom Islama

Natrag na Sunnet (Hadis)

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.