Kako se klanja Dzenaze namaz

Teme iz Sunneta (prakse) poslanika Muhammeda saws.

Kako se klanja Dzenaze namaz

UNREAD_POSTPostao/la Muhannad » sri dec 22, 2010 9:13 pm

Es Selamu Alejkum

Ja sam novi clan ovog foruma i mogu vam reci da je stranica veoma dobra i da ima puno interesantnih detalja.Zelio bih da vas pitam jer sam novi Selefija kako se na Selefijski nacin klanja Dzenaza i kako ide cijeli proces ukopavanja.Da li se na groblju uci neka dova kao sto je to primjer u Hanefijskom mezhebu da se ucu dove kad se tek ukopa osoba koja je preselila.

Zelio bih znati kako se klanja Dzenaza namaz i da li se pri svakom tekbiru podizu ruke i da li se tek ukopanom tijelu uci neka dova na groblju?Kod nas se obicno klanja Dzenaza namaz u Dzamiji pa se onda krene sa tabutioim put mezarja.

Izvinite ako nisam neke rijeci dobro napisao na Bosanskom jeziku jer ja zivim na Kosovu.

Puno Selama

Es Selamu Alejkum
Muhannad

Re: Kako se klanja Dzenaze namaz

UNREAD_POSTPostao/la ensarija » sri dec 22, 2010 9:35 pm

we alejkumu SSelam we Rahmetullahi !!!
ehlen we sehlen (dobro si nam dosao )
evo ,mislim da ce bit od pomoci kolko tolko !

ensarija

UNREAD_POSTPostao/la Muhannad » sri dec 22, 2010 10:23 pm

Selam Alejkum,

Hvala ti puno na postavljenim snimcima i jer sam dosta toga naucio i nek te Allah obasuje miloscu jer sam se okitio znanjem Dzenaze po Sunnetu.Hvala Allahu na dostupnom znanju jer samo Allah cini znanje dostupnim.

Selam Alejkum
Muhannad

UNREAD_POSTPostao/la Muhannad » sri dec 22, 2010 10:30 pm

Jos jedno pitanje bih volio postaviti.Da li se prilikom ucenja dove Selefije umivaju ili samo drze ruke u poziciji ka nebu a ne umivaju se kao Hanefije sto se umivaju.Isto tako bih zelio pitati da li se prilikom obilaska kabura uci neka dova roditelju ili se dova cini u toku salat-namaza?
Muhannad

UNREAD_POSTPostao/la RPG » sri dec 22, 2010 11:14 pm

Muhannad je napisao/la:Jos jedno pitanje bih volio postaviti.Da li se prilikom ucenja dove Selefije umivaju ili samo drze ruke u poziciji ka nebu a ne umivaju se kao Hanefije sto se umivaju.

Ima više vjerodostojnih hadisa da je Poslanik sallAllahu alejhi we sellem prilikom učenja dove dizao ruke, ali nema niti jednog vjerodostojnog hadisa da se poslije proučene dove "umivao", tj. potirao lice rukama. Svi hadisi koji govore da je Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, potirao svoje lice nakon dove su daif (slabi).

Isto tako bih zelio pitati da li se prilikom obilaska kabura uci neka dova roditelju ili se dova cini u toku salat-namaza?

Svrha obilaska kaburova je da bi se primila pouka, da se čovjek prisjeti smrti i pripremi za susret sa smrću (tj. vjeruje i čini dobra djela) i ne ide se na mezarje sa nijjetom da bi se tamo učila neka dova.
Poslanik sallAllahu alejhi we sellem je prilikom posjete mezaristanu učio sljedeću dovu:

"E-s-selamu alejkum ehle-l-dijari mine-l-mu'minine ve-lmuslimine
ve inna, inšaAllahu bikum lahikune. Neselu-l-Lahe lena ve lekumu-l-afijete"

-Mir s vama, stanovnici smrtničkih domova vjernika muslimana! Mi
ćemo se, ako Allah da, priključiti vama! Allaha molimo da nama i vama
oprost Svoj dadne! (hadis bilježi Muslim)
RPG
Site Admin

UNREAD_POSTPostao/la Muhannad » sri dec 22, 2010 11:26 pm

Samo bih dodao da li se moze uciti dova Fatiha na mezarju i da li to ima podlogu u Sunnetu Allahovog Poslanika s.a.v.s.
Muhannad

Natrag na Sunnet (Hadis)

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.