Bismillahi-Rrahmani-Rrahim
Essalamu 'alaykum wa rahmatullahi ta'ala wa barakatuh
BarakAllahou fîk
Svjedočim da nema drugog boga osim Allaha, slavljen neka je On, i svjedočim da je Muhammed, neka je Allahov blagoslov i mir na njega, posljendnji poslanik i rob Allahov
"Ja Rabbi! Pokloni mi ljubav prema Tebi i prema onima koji Tebe vole"
"Čuli smo i pokoravamo se"
Ibn Mes’ud radiallahu anhu veli da je Muhamed (sallAllahu alejhi ve sellem)rekao :
Najistinitiji govor je knjiga Uzvisenog Allaha ,najcvrsca petlja je rijec bogobojaznosti, najbolja vjera je vjera Ibrahima alejhi ve sellem.,najbolji postupak je postupak muhammeda alejhi ve sellem.,najcasniji razgovor je spominjanje Allaha dz.s.,najljepse pricanje je ovaj kur`an,najbolji poslovi su stroge duznosti,a najgori poslovi su novotarije u vjeri.
Najljepsa uputa je uputa pejgambera,a najcasnija smrt je pogibija sehida, najveca sljepoca
je zalutalost poslije pravoga puta,a najbolje znanje je ono sto koristi, najbolji pravi put je
onaj sto slijedi, najgora slijepoca je slijepoca uma, gornja ruka je bolja od donje ruke, a ono
sto je malo a dovoljno(za osnovne potrebe), bolje je od onoga sto je mnogo a ometa vas u
vjerovanju.
Najgora isprika je kada dodje smrt, a najgore kajanje je na Sudnjem danu. Ljudi ima i
takvih koji prilaze namazu sa zakasnjenjem, ima ih koji spominju Allaha neiskreno a
najveca pogreska jezika je laz.
Najvece bogastvo je bogastvo duse, najbolja obskrba je bogobojaznost, a vrhunac mudrosti
je strah od Allaha dz.s. Najbolje sto se postiva je cvrsto ubjedjenje(u vjerske istine), a
sumnjanje(makar u jednu istinu) je bezvjerstvo. Naricanje za umrlim je obicaj iz
predislamskog doba, a pljackanje ratnog pljena je jedna od jama dzehennema. Dukati su
oziljak od vatre, a pjesma je jedan od glazbala sejtana, vino je povod za svaki grijeh, a zene
su mreze sejtan. mladost je ogranak ludosti, najgora zarada je pomocu kamata, najgora
hrana je jedenje imetka sirocadi. Sretan je onaj ko uzima pouku od drugih, a nesretan je
onaj koji je stvoren nesretan u trbuhu svoje majke. Svaki od vas ce na kraju trebati samo
cetiri arsina zemlje za svoj grob, a svaka stvar se cijeni po njenom zavrsetku.
Podloga poslova su njihovi zavrsetci, a najgore price su lazne price. Sve sto ce stici blizu
je. Psovanje vjernika je grijesenje, a ubijanje vjernika je bezvjerstvo. Ogovaranje vjernika
je jedan od grijeha, a svetost vjernikovog imetka je kao svetost njegovog zivota. Ko se
zaklinje da zna ono sto je tajno i skriveno, Allah dz.s. ce ga utjerati u laz. Ko nekom
oprosti, oprostit ce i njemu Allah dz.s.,a ko predje preko necije pogrsk, Allah dz.s. ce
preci preko njegove pogreske. Ko savlada svoju srdzbu, nagradit ce ga Allah, a ko se strpi
na steti, nadoknadit ce mu to Allah dz.s.
Ko istrazuje mane drugih ljudi, Allah ce dati da se njegove mane pocuju(sa njihovima).
Ko se strpi, Allah dz.s.ce mu udvostruciti nagradu ,a ko je nepokoran Allahu dz.s.,Allah
dz.s. ce ga kazniti
ALLAHU!OPROSTI MENI I MOJIM SLJEDBENICIMA.
ALLAHU! OPROSTI MENI I MOJIM SLJEDBENICIMA.
ALLAHU!OPROSTI MENI I MOJIM SLJEDBENICIMA.
TRAZIM OD ALLAHA OPROST ZA SEBE I ZA VAS.