Hadis

Teme iz Sunneta (prakse) poslanika Muhammeda saws.

Re: Hadis

UNREAD_POSTPostao/la sabahuddin » uto feb 23, 2010 11:52 pm

OPĆENITI OPIS FITNE (SMUTNJE)
Huzejfa ibn el-Jemeni kaže: “Ljudi su obično pitali Poslanika (sallallahu `alejhi ve sellem) o dobrim stvarima, ali ja sam ga obično pitao o lošim jer sam se bojao da me ne zateknu nespremna i ne savladaju. Ja sam mu rekao, “ O Allahov Poslaniče, mi smo bili u ogromnom neznanju, zaostalosti (Džahilijetu) i zlu, pa nas je Allah Islamom izveo iz mraka na svjetlo. Hoće li opet doći zlo poslije ovog dobra? On (sallallahu `alejhi ve sellem) reče: “Hoće.” Ja ga upita: “A hoće li poslije tog zla opet doći dobro?” On reče: “Hoće ali će biti uprljano s nekim zlom.” Ja ga upita: “Kako će to biti uprljano?” On (sallallahu `alejhi ve sellem) reče: “Biti će nekih ljudi koji će voditi druge putem drukčijim od mog. Vidjećeš dobro i zlo u njima.” Ja ga upita: “Hoće li biti nekog zla poslije tog dobra?” On (sallallahu `alejhi ve sellem) reče: “Neki ljudi će stojati na Džehennemskim kapijama i pozivati ostale, i ko god im se odazove završiće u Džehennemu.” Ja rekoh: “O Allahov Poslaniče, opiši nam ih!” On (sallallahu `alejhi ve sellem) reče: “Oni će biti od našeg naroda i govoriće našim jezikom.” Ja ga upitah: “Šta mi savjetuješ da radim ako doživim to vrijeme?” On (sallallahu `alejhi ve sellem) reče: “Pridruži se većini Džemata Muslimana i njihovom Vođi.” Ja ga upitah: “A šta ako ne bude većinske grupe i njihovog Vođe?” On (sallallahu `alejhi ve sellem) reče: “Izoliraj se od svih grupacija, čak ako bi zbog toga bio prinuđen da se prehranjuješ korijenjem i u toj izolaciji čekaj smrt.
Abdullah ibn Mesud kaže: “Poslanik (sallallahu `alejhi ve sellem) je rekao: “Islam je došao kao nešto strano i opet će postati nešto strano ljudima, pa neka se raduju onda stranci.” Kad ga neko upita: “Ko su ti stranci”, On (sallallahu `alejhi ve sellem) reče: “ To su oni koji prekinu odnose sa svojim narodom (plemenom) radi Islama (tj. da bi sačuvali svoj Iman i Islam).” Ovaj Hadis je prenio Ibn Medžah od Enesa i Ebu Hurejre.
sabahuddin

UNREAD_POSTPostao/la Zeyneb » ned feb 28, 2010 7:44 pm

Rekao je Allahov Poslanik sallAllahu alejhi we sellem: ”Svi moji sljedbenici će ući u Džennet, osim onih koji to odbiju.”, pa prisutni upitaše: ”Allahov Poslaniče, a ko će to odbiti da uđe u Džennet, a on odgovori: ”Onaj ko mi se bude pokoravao ući će u Džennet, a ko mi se suprostavi taj je odbio da uđe u Džennet .“ ( Buharija )
قال تعالى: لو أنزلنا هذا القرآن على جبل لرأيته خاشعا متصدعا من خشية الله
Zeyneb

UNREAD_POSTPostao/la sabahuddin » uto mar 02, 2010 9:36 pm

Buhari i Muslim bilježe hadis od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, u kojem stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Allah ima meleke koji kruže putevima i traže one koji spominju Allaha. Kada naiđu na ljude koji spominju Allaha,
oni se međusobno dozivaju: ‘Požurite prema onom što tražite.’ Zatim ih prekrivaju svojim krilima sve dok ne dopru do zemaljskog neba. Potom ih njihov Gospodar upita, a On najbolje zna: ‘Šta govore Moji robovi?’ Oni odgovaraju: ‘Slave Te, veličaju Te i zahvaljuju Ti.’
On kaže: ‘Da li su Me vidjeli?’ Oni kažu: ‘Ne, tako nam Tebe, nisu Te vidjeli.’
On kaže: ‘Kako bi to bilo da su Me vidjeli? Oni odgovaraju: ‘Da su Te vidjeli, bili bi još vredniji u robovanju Tebi. Više bi Ti zahvaljivali, više bi Te veličali i više bi Te slavili.’
On kaže: ‘Šta traže od Mene?’ Oni odgovaraju: ‘Traže od Tebe Džennet.’
On kaže: ‘Da li su ga vidjeli?’ Oni odgovaraju:’ Ne, tako nam Tebe, nisu ga vidjeli.’
On kaže: ‘Kako bi ga tek tražili da su ga vidjeli?’ Oni odgovaraju: ‘Kada bi ga vidjeli, želja bi im se povećala, više bi ga tražili i više bi za njim čeznuli.’
On kaže: ‘Od čega traže da ih zaštitim? Oni odgovaraju: ‘Od Vatre.’
On kaže: ‘Da li su je vidjeli?’ Oni odgovaraju: ‘Ne, tako nam Tebe, nisu je vidjeli.’
On kaže: ‘Kako bi se tek utjecali da su je vidjeli?’ Oni odgovaraju: ‘Kada bi je vidjeli, oni bi još više bježali od nje, i još više bi je se uplašili.’
Uzvišeni Allah tada kaže: ‘Vi ste svjedoci da sam im oprostio.’ Jedan će melek reći:’S njima je neki čovjek, nije od njih. Došao je samo radi neke svoje potrebe.’ Uzvišeni odgovara: ‘To je sijelo čiji sabesjednik ne može biti nesretan.’”

(Buhari, 11/208, Muslim, 2689)
sabahuddin

Nagrada za strpljive

UNREAD_POSTPostao/la sabahuddin » čet mar 04, 2010 1:18 pm

Poučavanje strpljivosti i odgovornosti predstavlja veliku potrebu svakog muslimana, kako bi strpljivost postala dio njegovog karaktera i kako bi on dostigao stepen zadovoljstva i naklonost Uzvišenog Allaha. Pošto je ovaj svijet – kuća iskušenja, a budući svijet – kuća nagrade, vjernik neće biti lišen iskušenja i poteškoća.
Uzvišeni Allah kaže: “Mi ćemo vas u iskušenje dovoditi, malo strahom i gladovanjem, te gubljenjem imetka, života i ljetine. A ti obraduj strpljive. One koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kazu:[b] “Mi smo Allahovi i Njemu ćemo se vratiti. To su oni kojima pripadaju blagoslovi od Gospodara njihova i milost; ti su na Pravom putu.”[/b] (Prevod značenja, El-Beqare, 155-157)
Allah Uzvišeni obavještava nas da će On iskušavati Svoje robove, tj. ispitivati ih nekada u dobru, a nekada u teškoćama, kroz strah i glad, kao što na drugom mjestu kaže: “…pa mu je Allah dao da iskusi odjeću gladi i straha”(16:112) budući da se to vidi na gladnom i uplašenom čovjeku. Zatim ovdje kaže: “Mi ćemo vas u iskušenje dovoditi, malo strahom i gladovanjem,”tj. Malom količinom toga, “te gubljenjem imetka,” tj. Gubljenjem dijela imetka, “I života,” kao što je smrt prijatelja i bližnjih, “I ljetine,” tj. Neće vam roditi bašće i njive kao obično, pa ko strpljiv bude – imat će nagradu, a ko bude malodušan – stići će ga kazna. Zato Uzvišeni Allah kaže: “A ti obraduj strpljive,” jer to su “oni koji , kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: Mi smo Allahovi i Njemu ćemo se vratiti,”tj. Ovim svojim rijecima oni se predaju i nalaze utjehu za ono što ih je pogodilo znajući da pripadaju Allahu, Koji se po Svojoj volji odnosi prema Svojim robovima, odnosno znajući da Njemu na Sudnjem danu neće promaći ni trunka bilo cega. To je učinilo da oni priznaju da su robovi Njegovi i da će se Njemu na Sudnjem danu vratiti. Allah Uzvišeni saopštava šta im daje za to, pa kaže: “To su oni kojima pridaju blagoslovi od Gospodara njihova i milost,” dakle kao vid Njegove pohvale njima.
“To su oni koji su na pravom putu,” Omer Ibn Khattab kaže: “Divne su to naknade i dodatak uz njih!” Riječi: “To su oni kojima pripadaju blagoslovi od Gospodara njihova i milost” sadrže dvije nagrade, a riječi: “To su oni koji su na Pravom putu” sadrže dodatak, jer njima pripada nagrada, ali, također, i poseban dodatak.” (Ibn Kesir, Tefsir, 108)
Uzvišeni kaže: “Samo oni koji budu strpljivi bit će bez računa nagrađeni.” (Prevod značenja, Ez-Zumer, 10)
“I ako otrpite, to je doista bolje za strpljive.” (Prevod značenja, En-Nahl, 126)
“O vjernici, budite strpljivi i izdržljivi; i Allaha se bojte, da biste postigli ono što zelite.” (Prevod značenja, Ali Imran, 200)
Ebu-Seid el-Hudri, radijallahu anhu, priča da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “…A ko hoće biti strpljiv, Allah će ga učiniti strpljivim. Nikome nije dat vrednij i bolji dar od strpljivosti.” (Buhari 3/235; Muslim 7/144-145)
Ebu-Hurejre, radijallahu anhu, kaže da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kome Allah hoće dobro, stavi ga na iskušenja.” (Buhari 10/103; Malik 2/5411)
Aiša, radijallahu anha, kaže da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Vjernika neće zadestiti ni jedno iskušenje, pa čak ni ubod trna, a da mu za to Allah neće pokriti (oprostiti) neke od njegovih grijeha.” (Buhari 10/103; Muslim 16/129)
Ebu-Hurejre, radijallahu anhu, priča da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Uzvišeni Allah kaže: ‘Za Moga roba vjernika, kojem sam uzeo njegove najdraže osobe od stanovnika ovog svijeta, pa se on bude strpio, nema kod Mene druge nagrade osim Dženneta.” (Buhari, 11/242)
Enes ibn Malik, radijallahu anhu, kaze: “Čuo sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: ‘Uzvišeni Allah je rekao: ‘Onome Svome robu kojeg stavim na kušnju sa njegove dvije drage (tj. dva oka), a on se strpi, nadoknadit ću mu ih Džennetom.” (Buhari 10/116; Tirmizi 9/244-245)
Ummu-Seleme, radijallahu anha, kaže: “Čula sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako kaže: ‘Nema toga roba koga nešto pogodi pa kaže: ‘Mi Allahu pripadamo i Njemu ćemo se vratiti. Moj Allahu, nagradi me za ono što me je pogodilo i daj mi umjesto toga dobro,’ a da ga Allah neće nagraditi i da mu poslije toga neće dati bolje dobro.’ Zatim ona kaže: ‘Kada je umro Ebu-Seleme (moj muž), ja sam govorila: ‘Ima li iko od muslimana bolji od Ebu-Seleme? Njegova je kuća bila prva koja učini hidžru ka Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem?!’ Potom sam govorila kako je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, to naredio, pa mi je Allah podario boljeg od njega – Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.’” (Muslim 6/220-221; Malik 1/236; Ebu Davud 3/309; Ibn Madzdze 1/598)
Imam Ahmed navodi predanje s lancem prenosilaca od Husejna ibn Alija, koji navodi od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: “Svaki musliman i muslimanka kada se sjete nedaće u kojoj su bili, ma koliko davno da se dogodilo i to bude povodom da izgovore rijeci: ‘Mi Allahu pripadamo i Njemu ćemo se vratiti,’ Allah će im svaki put iznova dati nagradu za strpljenje i vjeru u toj nesreći." (Ovu predaju navodi Ibn Kesir u svom tefsiru)
sabahuddin

UNREAD_POSTPostao/la Zeyneb » sub mar 06, 2010 8:19 pm

"Džennetska vrata se otvaraju ponedjeljkom i petkom i oprašta se svakom robu koji Allahu ništa ravnim ne smatra, izuzev čovjeku između koga i brata mu bude neprijateljstvo, za koje će biti rečeno: 'Ostavite ovu dvojicu dok se ne izmire, ostavite ovu dvojicu dok se ne izmire!'"[1]

Hadis prenosi Ebu Hurejre, radijAllahu anhu, a bilježi ga Muslim.

[1] Uvjeti za primanje tevbe (pokajanja) su:
a) uvidjeti da je djelo loše i pokajati se,
b)odlučiti da se više ne čini,
c) zamoliti Allaha za oprost.
Ovome se ukoliko je grijeh iz oblasti međuljudskih odnosa, dodaje i četvrti uvjet, a to je:
d) da onaj ko je oštetio
nekoga zatraži oprosta od njega. Upravo u tom slučaju je ovdje riječ.
Zeyneb

UNREAD_POSTPostao/la sabahuddin » ned mar 07, 2010 1:30 am

Bilježi se kako je Ali, r.a, upitan za uzroke pokvarenosti naroda, odgovorio slijedeće: „Neminovno je da će se pokvariti društvo kad mu se pokvare vodeći ljudi, a vodeći ljudi u jednom društvu su četiri kategorije: Ulema (učenjaci) koji treba da ukazuju na Allaha. Pobožnjaci (zuhhad) koji su praktičan put ka Allahu. Trgovci (tudždžar) koji su Allahovi povjerenici. koji čuvaju sigurnost i pomažu Allahovu vjeru. Vladari koji čuvaju i štite interese Allahovih stvorenja.
Kad alim (učenjak) postane pohlepan i puki sakupljač imetka, ko će onda ukazivati na Allaha?!

Kad se zahidu (pobožnjaku) raspale dunjalučke želje i kad počne žuditi za onim što drugi imaju, u koga će se onda ljudi ugledati, ko će im biti uzor?!

Kad trgovac (tadžir) počne varati i zakidati i zekat uskraćivati, kome će onda narod vjerovati?!

Kad vojnik postane licemjer i počne hlepiti za plijenom , ko će onda zaštiti ljude?!

Kad vladar počne zulum činiti i nepravdu širiti, ko će onda pomoći mazlumu i ukrotiti zalima?!

Tako mi Allaha, društvo niko ne može upropastiti kao pohlepna ulema, požudni pobožnjaci, pokvareni trgovci, licemjerni vojnici i nepravedni vladari! „A vidjeće zalimi kakav će im biti kraj“! (Mizanul hikmeh, 7 / 471).
sabahuddin

UNREAD_POSTPostao/la Sestra » ned mar 07, 2010 5:51 pm

EsSelamu alejkum we rahmetullah we berekatuhu

ADABI SELAMA

Ebu-Hurejre, r.a. prenosi da je Allahov Poslanik sallAllahu alejhi we sellem rekao:¨Jahac (danas onaj koji se vozi,prim.prev.)naziva Selam pjesaku, onome ko sjedi,a manja skupina vecoj.¨(Muteffekun alejhi) a u Buharijinom predanju jos stoji:¨...a mladi naziva Selam starijem.¨
(Muteffekun alejhi)

Ebu-Umame Sudijj b. 'Adzlan el-Bahili, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika sallAllahu alejhi we selleme:¨Najodabraniji covjek kod Allaha je onaj koji ljudima prvi Selam naziva.¨
(Ebu-Davud)

A prenosi ga i Tirmizi od Ebu-Umameta r.a.,,koji veli da je neko rekao Allahovom Poslaniku sallAllahu alejhi we selleme:¨Kada se dva covjeka sretnu, koji ce od njih prvi Selam nazvati?¨ Poslanik je odgovorio:¨Onaj koji je odabraniji kod Uzvisenog Allaha.¨
(Tirmizi,hasen)

PONAVLJANJE SELAMA OSOBI KOJA SE UBRZO PONOVO SRETNE POSLIJE RASTANKA, KAD UDJE PA IZADJE PA OPET ODMA UDJE, PA MAKAR IH RAZDVAJALO DRVO ILI NESTO SLICNO

Prenosi se od Ebu-Hurejrea,r.a., da je Allahov Poslanik sallAllahu alejhi we selleme rekao:¨Kada neko od vas sretne svoga brata (muslimana) neka mu nazove Selam, pa ako ih razdvoji drvo,zid ili kamen pa se sretnu, neka ga poselami opet.¨
(Ebu-Davud,sahih)

MUSTEHAB JE PRI ULASKU U KUCU SELAM NAZVATI

Uzviseni Allah kaze:
¨A kada udjete u kuce, vi ukucane njene pozdravite pozdravom od Allaha propisanim,, blagoslovljenim i lijepim.¨

Enes r.a., pripovjeda da mu je Allahov Poslanik sallAllahu alejhi we selleme rekao:¨O sincicu, kada udjes kod svoje obitelji, Selam nazovi, u tome je bericet i za tebe i za tvoju obitelj.¨
(Tirmizi,hasen,sahih)

NAZIVANJE SELAMA DJECI

Enes r.a., prosao je pored djece,pa im je Selam nazvao,a onda rekao:¨Ovako je Allahov Poslanik sallAllahu alejhi we selleme,cinio!¨

COVJEK NAZIVA SELAM SVOJOJ ZENI I ZENAMA IZ RODBINE, A I OSTALIM ZENAMA, UKOLIKO SE NE PLASI FITNETA (SMUTNJE)

Sehl b. S’ad,r.a.,pripovjeda:¨Medu nama bijase jedna zena (u drugom predanju:starica), koja je uzimale korijenje povrca (repe) i stavljala ga u lonac (da se kuha), a i jecmena zrna je mljela, pa kada bi smo klanjali dzuma-namaz i razilazili se, Selam bi joj nazvali, a ona bi nas time castila.¨
(Buhari)

Esma,kci Jezidova, r.a., veli:¨Vjerovjesnik, sallAllahu alejhi we selleme, prosao je pored nas,skupine zena, pa nam je Selam nazvao.¨
Ovo je Ebu-Davudovo predavanje, a u Tirmizijevom stoji:¨Allahov Poslanik sallAllahu alejhi we selleme, prosao je kroz dzamiju gdje je sjedila skupina zena, pa ih je isaretom ruke poselamio.¨
(Ebu-Davud,Tirmizi,hasen)

ZABRANA POZDRAVLJANJA NEVJERNIKA SELAMOM, NACIN ODVRACANJA NJIHOVA POZDRAVA I NAZIVANJE SELAMA SKUPINI MUSLIMANA I NEMUSLIMANA

Prenosi Ebu-Hurejre, r.a., da je Allahov Poslanik sallAllahu alejhi we selleme, rekao:¨ Neazivajte prvi Selam zidovima i krscanima.Kad sretnete nekog od njih, neuklanjajte mu se s puta.¨
(Muslim)

Enes r.a., prenosi da je Resulullah sallAllahu alejhi we selleme reko:¨Kada vam sljedbenici Knjige (jevreji i krscani) Selam nazovu,vi recite;Ve’alejkum.¨ (i vama)
(Muteffekun alejhi)

Usame r.a., osi da je Vjerovjesnik sallAllahu alejhi we selleme, prosao pored sjela u kome je bilo i muslimana, idolopoklonika i jevreja, pa im je Selam nazvao.¨
(Muteffekun alejhi)

MUSTEHAB JE NAZVATI SELAM PRI USTAJANJU IZ SJLA, NAPUSTANJU DRUSTVA I SAGOVORNIKA

Ebu-Hurejre r.a., prenosi od Allahovog Poslanika sallAllahu alejhi we sellem:¨Kada neko od vas prispije u sjelo,neka Selam nazove, a kada bude htjeo otici, neka opet Selam nazove, jer prvi (Selam) nije nista preci od posljednjeg.¨
(Ebu-Davud,Tirmizi,hasen)
Allah je na strani onih koji Ga se boje, koji se grijeha klone i koji dobra djela cine!!!
Sestra

UNREAD_POSTPostao/la Zeyneb » ned mar 07, 2010 9:39 pm

U hadisu koji bilježi Tirmizija, stoji: Prenosi Ebu Seid El-Hudri, radijAllahu anhu, da je Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, rekao: "Kada čovjek osvane, svi organi tijela napadaju jezik, govoreći: "Boj se Allaha i zbog nas, jer smo mi s' tobom! Ako budeš dobro činio i mi ćemo biti dobri, a ako skreneš i mi ćemo skrenuti!" (Tirmizi)
Zeyneb

UNREAD_POSTPostao/la sabahuddin » uto mar 09, 2010 12:25 pm

"Ko uznemiri Mog prijatelja"

Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Uzvišeni Allah kaže: ‘Ko uznemiri Mog prijatelja (evlijju), objavit ću mu rat.

Najdraže s čime Mi se Moj rob može približiti jesu farzovi.
Moj rob Mi se približava nafilama sve dok ga ne zavolim, a kada ga zavolim, Ja postanem njegov sluh kojim čuje, njegov vid kojim vidi, njegova ruka kojom prihvata I njegova noga kojom hodi.
Ako Me nakon toga zamoli za nešto, sigurno ću mu udovoljiti a ako zatraži Moju zaštitu, zaštitit ću ga.
Nizašto se ne dvoumim koliko se dvoumim da uzmem dušu vjerniku.
On ne želi smrt, a Ja ne želim da ga ožalostim.’”

(Buhari, 11/340-341)
sabahuddin

Re: Hiljadu dobrih dijela

UNREAD_POSTPostao/la Blue387 » uto mar 09, 2010 9:36 pm

Zeyneb je napisao/la:Pitao je Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem -"Da li bi nekom od vas bilo teško da svaki dan zaradi hiljadu dobrih djela?" - Jedan od prisutnih upita ga: "Na koji način bi to neko od nas mogao učiniti?" Poslanik mu odgovori: - Izgovori "100x puta riječ "SUBHANALLAH" Neka je slavljen Allah, zaslužit ćeš hiljadu dobrih djela ili će ti biti pobrisano hiljadu ružnih, koje si počinio! (Muslim)

Esselamu alejkum. Da li se može više od 100 puta ovaj zikr ponoviti kao neki drugi, ili je ograničen na 100x. Da vas Allah nagradi dobrim
Blue387

PrethodnaSljedeća

Natrag na Sunnet (Hadis)

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.