Hadis dali je ispravan?

Teme iz Sunneta (prakse) poslanika Muhammeda saws.

Hadis dali je ispravan?

UNREAD_POSTPostao/la hajro » sri mar 16, 2011 1:45 pm

Cula moja hanuma za hadis u kome se komparira muslimanka sa grbavom kamilom pa mene pita jeli to muslimanka koja umota samo glavu pajoj glava na ramenima bude ko grba u kamile.
Odgovorio sam da nisam siguran za ovaj hadis a niti ako je ispravan shtabi to znacilo danas u praksi.
Pa sada ako ima neko da zna za ovaj hadis daje ispravan zelio bi i objashnjenje ovoga hadisa i nashta se tu odnosi "grbava kamila"
Allah s.w.t. nagradio onoga komi ovo pojasni da mogu prenijet hanumi.
slika
hajro

Re: Hadis dali je ispravan?

UNREAD_POSTPostao/la Talib » sri mar 16, 2011 4:38 pm

Selamu aljekum we rahmetullah brate, ja sam cuo za slican hadis vjerojatno se radi o istom, a to je da je zena poput grbave kamile, mnogi kada govore o tom kazu da je do kad zena savije kosu valjda se radi o onoj pundzi (krugu) na glavi i stavi mahramu, i ona se poznaje kao grba od deve, vjerojatno je ispravan hadis jer sam ga ja mnogo puita cuo al ga neznam tacno.
Talib

UNREAD_POSTPostao/la Salahudin » sri mar 16, 2011 8:31 pm

Uvijeti za ispravan hidzab:

·da hidžab prekrije cijelo tijelo, osim onoga što je vjerom izuzeto;

·da hidžab nije ukras sam po sebi;

·da hidžab bude od gusto tkanog platna, tj. da nije proziran;

·da hidžab bude prostran, tj. da nije tijesan i da ne oslikava dijelove tijela;

·da hidžab nije namirisan;

·da hidžab nije odjeća kojom se oponašaju muškarci;

·da hidžab ne nalikuje odjeći nevjernica;

·da hidžab ne potpada pod pojam “libasuš-šuhrati” – odjeće po kojoj je osoba prepoznatljiva.

(Spomenuti uvijeti preuzeti iz knjige šejha Albanija “Džilbabul-mereti el-muslime’’ / ‘’Odjeća žene muslimanke”)

Što se tiče spomenutih vidova oblačenja, neki od njih veoma su opasni i bojati se da neki od njih potpadaju pod hadis Allahovog Poslanika: “Dvije vrste stanovnika Džehennema neću vidjeti: ljude koji u svojim rukama nose štapove poput kravljih repova i tuku njima ljude, i žene koje su obučene a gole, uvijaju se i druge navode na to. Glave su im kao grbe horosanskih mršavih deva. Neće ući u Džennet niti će osjetiti njegov miris koji se osjeti na tolikoj i tolikoj daljini.” (Muslim)
وَلَا تَقُولُوا لِمَنْ يُقْتَلُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتٌ ۚ بَلْ أَحْيَاءٌ وَلَٰكِنْ لَا تَشْعُرُونَ

I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: "Mrtvi su!" Ne, oni su živi, ali vi to ne znate! 2:154
Salahudin

UNREAD_POSTPostao/la Znatizeljan » čet mar 17, 2011 1:31 am

Prenosi se od Ebu-Hurejre, radijallahu anhu, da je rekao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, : "Dvije vrste stanovnika Džehennema neću vidjeti; ljudi koji u rukama nose štapove poput kravljih repova i udaraju njima ljude,i žene koje su obučene a gole, uvijaju i navode druge na to. Glave su im kao grbe mršavih horasanskih deva. Neće ući u Džennet niti će osjetiti njegov miris, koji se osjeća na tolikoj i tolikoj daljini." (hadis je zabilježio Muslim). Riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve selleme, : "... glave su im kao grbe mršavih horasanksih deva", ukazuju na zabranu vezivanja kose iznad glave.

Nadam se da ce ovo vasoj hanumu dati smiraj dusi i mlim Allaha da bude od onih koji cuju i pokoravaju se. Allahovim zabranama. Amin

wa as Salam alaikom
Znatizeljan

UNREAD_POSTPostao/la oliveram71 » čet mar 17, 2011 1:50 pm

"dali" se piše odvojeno: Da li (Da l', Je li, itd...)
oliveram71

UNREAD_POSTPostao/la hajro » čet mar 17, 2011 8:21 pm

Allah dao svako dobro mojoj braci i sestrama koji se zahmete.
dali" se piše odvojeno: Da li (Da l', Je li, itd...)

A ja imao nekada S-H /H-S jedva dvojku pame niti danas netangira pravopis.
Jedino je bitno znati dobro "pravovjer"(ma kako se ovo ispravno pisalo na S-H/H-S oliti boshnjackom)a na m*uminskom je AKIDA, a toje najbitnije.
Selam OliveraM i Ehlen we sehlen.
slika
hajro

Natrag na Sunnet (Hadis)

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.