Zulkarejn je napisao/la:Tema je "Pitanje za administratore" a ja koliko znam Sultan nije administrator (ispravite me ako grijesim)i ne znam zasto se on onda ovdje uopste umjesao kad njega nisam nista pitao ,a i pored toga njegova pitanja nisu u skladu sa temom tako da ne moram na njih niti zelim da odgovaram,jer necu da skrecem sa teme.Zamislite sad tema "jesu li emogulator 476 halal ili ne",a neko postavi pitanje na toj temi nekom od gostiju smatras li da je tespih novotarija(oko cega se ulema podjelila),e sad to je otvoreno skretanje sa teme i normalno da cemu ovaj ko god bio odgovoriti kratko i jasno da to njegovo pitanje nema veze sa temom niti emogulatorima.Ovo je moj odgovor da ne kazes da zaobilazim odgovore.
Sto se tice odgovora na pitanje o Albaniju,ko je on i sta ja ga smatram kafirom ako ti to nesto znaci, a ti ako smatras da Albani nije mogao biti kafir niti postati kafir nakon islama onda ga dizes na stepen vjerovjesnika ili kao krscani na stepen svestenika i monaha(a oboje je kufr).Znam da je kafir zbog jasnih rijeci kufra u kojima naziva tagute muslimanima i govori kako ne treba cinit kufr u taguta(sto je osnova vjere,kufr u taguta iman u Allaha),ako mi ne vjerujes posjeti stranicu koju sam gore naveo .A ako kazes da mi njegov snimani razgovor nije dokaz,ja cu ti reci da je ovo stranica koju su napravili ljudi kojima je on sejh i jedan od najvecih alima valjda ne bi oni slagali na njega.Ako kazes da je su njegove rijeci kufr a on nije kafir onda je to akida gora od murdzijske.Ako sam negdje pogrijesio zamolio bih te da me ispravis.
MODERNE HARIDŽIJE (NEKOLIKO KORISNIH SAVJETA)Današnje haridžije se prepoznaju po nekoliko svojih karakteristika:
Oni proglašavaju ljude nevjernicima zbog svojih grešaka, maloumnosti, šubhi... Zbog stvari koje nisu sigurne i potvrđene... Nekad čak i zbog stvari koje nisu realne i koje uistinu i ne postoje!
Za njih je dovoljno da im neko kaže kako je za nekoga rečeno ovo ili ono, da oni zatim tu osobu izvedu iz islama.
Oni ne poznaju pravilo umanjivanja grešaka muslimana, kao što ne uzimaju u obzir dobra djela tog insana. Uopšte ne razmatraju nijjet kod određenih postupaka koji nisu jasni. Niti uzimaju u obzir pronalaženje opravdanja poznatim imamima i vođama muslimana kako to kaže imam Ibn Tejmijje!
Oni ne pravdaju neznanjem, kao ni pogrešnim tumačenjem, kao i nemogućnošću osobe da se udalji od tog djela!Njima manjka pravde i pravednog sagledavanja stanja. Oni će te protekfiriti zbog neslaganja sa njima i zbog malih stvari... Proglasiće te najvećim tiraninom i stanovnikom vatre.
Neznalice su u pitanjima vjere. Ajete koji su objavljeni povodom predvodnika nevjerstva i nepravde oni spuštaju na vjernike, na muwehide! Često spominju citate učenjaka i njihove knjige, ali ih ne stavljaju na njihovo pravo mjesto. Zato neki zavedeni mladići misle da su oni učeni. A oni, u stvari, riječima učenjaka pravdaju svoje pretjerivanje i neispravne stavove spram drugih ljudi. Ako pažljivije pogledate i pregledate citate tih učenjaka, uvidjećete da su oni protiv njih a ne za njih, ili u najmanju ruku nisu u korist onome u šta oni vjeruju!
Oni gaje duboku mržnju protiv muslimana muwehida a sve pod izgovorom oživljavanja akide ljubavi i mržnje u ime Allaha kako oni tvrde! Kada bi se za njih reklo da oživljavaju akidu mržnje i neprijateljstva a ne akidu prijateljstva i neprijateljstva, to bi bilo tačnije i ispravnije!
Oni pokušavaju da poreknu i negiraju tvdnju da oni proglašavaju ljude nevjernicima zbog velikih grijeha, kako bi time odagnali od sebe epitet strogosti i pretjerivanja. Međutim, oni u stvari proglašavaju ljude nevjernicima i bez ikakvog počinjenog grijeha kao što smo već kazali, čime su postali gori od haridžija i otišli su mnogo dalje od njih (protekfirili su mudžahide na Allahovom putu, kao i vođe džihada, što ih čini gorim od murdžija i drugih zabludjelih frakcija koji mudžahide proglašavaju tekfirovcima, haridžijama i teroristima, op.pV)!
Oni se prepoznaju po samodopadanju i oholjenjem nad Allahovim robovima, oni nemaju poštovanja prema starijima, niti se na njih ugledaju. Kod njih su stari i djeca isti.
Ovakve su današnje haridžije. Zato, budi oprezan! Upozoravaj ljude na njih. Pazi se da ne budes od njih, a da to i ne znaš!
Šejh Ebu Basir et-Tartusi
Izvor: www.teuhid.net