Esselamu Alejkum

Kritike, prijedlozi i savjeti u vezi rada sajta i foruma

Esselamu Alejkum

UNREAD_POSTPostao/la Abas » uto jan 03, 2012 4:56 pm

Esselamu Alejkum

pozdrav iz Beograda. Izvinjavam se ako ovo nije mesto za predstavljanje, ali sam trenutno u zurbi, pa molim za razumevanje, posto sam se zadrzao citajuci pravila i sajt, pa moram zuriti. Dakle, jos jednom pozdrav svim clanovima Foruma, poticem iz hriscanske porodice i od nedavno sam prihvatio Islam kao svoju Veru i Pravi Put Istine. Ovde sam pre svega da ucim i koliko god mogu da pomognem. Inace 79. sam godiste i po profesiji advokat/odvjetnik.

Svako dobro svima Vama
Abas

Re: Esselamu Alejkum

UNREAD_POSTPostao/la musliman33 » uto jan 03, 2012 5:35 pm

Vealejku muselam
musliman33

UNREAD_POSTPostao/la Koma » uto jan 03, 2012 8:49 pm

Wa alejkumu selam.

Allahu Akbar!

Zahvaljujemo se Allahu na nebrojenim blagodatima kojim nas je počastio, a najviše od svega na ovoj divnoj vjeri i uputi u istu; jer koga Allah Uzvišeni uputi na Pravi Put njega niko ne može u zabludu odvesti, a koga Allah u zabludi pravično ostavi, njemu niko pomoći ne može!
Koma

UNREAD_POSTPostao/la Abas » uto jan 03, 2012 11:07 pm

Innsallah!

Unapred se izvinjavam ukoliko napravim neku gresku, tek pocinjem uciti Lepotu Islama.
Abas

UNREAD_POSTPostao/la Abas » uto jan 03, 2012 11:14 pm

Inace, prvo cu procitati ranije postove pre postavljanja novih, kako bih bio upuceniji i kako se teme ne bi ponavljale. Mogu samo izreci reci hvale za Forum, jako je dobar i edukativan i da meni kao novom Muslimanu dosta pomaze.
Abas

UNREAD_POSTPostao/la Koma » sri jan 04, 2012 12:39 am

Ja ti brate mogu iz ličnog iskustva reći da sam se, hvala Allahu, dosta okoristio sadržajem na portalu i forumu, da Allah nagradi sve one koji su učestvovali u tome.
Koma

UNREAD_POSTPostao/la Burhanudin » sri jan 04, 2012 12:31 pm

We Alejkumu Selam i da se okoristiš od foruma i braće.
Burhanudin

UNREAD_POSTPostao/la hajro1 » sri jan 04, 2012 1:37 pm

Wa alejkumusselam beogradzane.
Prije svega molim Allaha s.w.t. dati istinu ucini sasvim jasnom a sve zablude ocitim i da ucini da tvojim sebebom josh beogradzana uputi na hak.
Licno poznajem nekoliko brace koji su vratili se a bili kao i ti hrishcani ili bolje reci svetosavci.
Vidim dasi u startu svatio da u Islamu prvi farz/naredba je učenje jel prvi ajeti objavljeni plemenitom posalaniku su bili ajeti sure Ikre:"uči u ime tvoga Gospodara koji stvara,stvara čovjeka od zakvacka,uči plemenit je tvoj Gospodar koji poučava peru i onome shto ti neznash..."
Molim Milostivoga da ti poveca i proshiri tvoje korisno znanje i ucini te najboljim odnas-amin.
slika
hajro1

UNREAD_POSTPostao/la Aden » sri jan 04, 2012 6:41 pm

Abas je napisao/la:Inace, prvo cu procitati ranije postove pre postavljanja novih, kako bih bio upuceniji i kako se teme ne bi ponavljale. Mogu samo izreci reci hvale za Forum, jako je dobar i edukativan i da meni kao novom Muslimanu dosta pomaze.

Kao sto vidis @abas, danas su vremena smutnje, pa se sve i svako uzima s rezervom! Molim Allaha da popravi nase stanje! Amin!

Mislim @abas ne bi trebao da raspravljas. Neuk raspravlja, a ucen zna! Sada ucimo.

Evo da prenesem citat iz jednoga teksta:

"Neki od načina za sticanje mudrosti su:

● Učenje Kur’ana i izučavanje sunneta i šire sa dubokim razmišljanjem

● Rad po tome i sprovođenje istog na da'vetskom polju

● Izvlačenje pouke iz životnog iskustva samog sebe i ostalih."

Zatim iz istog teksta:

"Rasprava na najljepši način

Kaže Allah ’azze ve dželle: “Ali je čovjek, više nego iko, spreman da raspravlja.” (Prijevod značenja, El-Kehf 54.) Rasprava može biti pohvalna ili pokuđena, shodno namjerama i onom čemu vodi. Pohvalna rasprava je ta koja biva na ispravan način i koja ima kao cilj izlazak istine na vidjelo. Neke osobine ove metode su:

Ulazak u raspravu sa znanjem. Čovjek ne smije da vodi raspravu bez znanja o dotičnoj temi. Takav čin se odbacuje i dokaz za to je ajet: “A zašto raspravljate o onome o čemu ništa ne znate?”(Prijevod značenja Ali Imran, 66.)

Iznošenje dokaza je neophodno u raspravi. Ovo je pojasnio Šejhul-Islam Ibn Tejmijje, rahimehullah, kad je spomenuo da onaj ko vodi raspravu sa nevjernicima i novotarima i pri tome ih ne porazi, takav nije Islamu dao njegovo pravo i nije ispunio ono što znanje i iman zahtjevaju, niti je njegov govor donijeo lijek za srca niti smirenje za duše, i govor mu nije prouzrokovao znanje i ubjeđenje… (Der‘u te’arudil-’akli ven-nakli, 1/357.)

● Raznolikost motiva: lični, naučni (npr. diskusija o dokazima neke mesele) i društveni. Trebalo bi da čovjek raspoznaje različite motive kako bi našao prikladan pristup situaciji.

Rasprava, pa čak ni ona na najljepši način, ne urađa plodom u svakoj situaciji. Sa nekim ljudima rasprava ne donosi nikakvu korist. Kako i može imati ako sebe neko stavi na poziciju da je sve najbolje razumio i da može da raspravlja sa svakim? Koliko li samo vremena potrošimo na beskorisne rasprave, a korisna djela ostavljamo? Stvarno je žalosno što danas mnogi (većinom anonimno) preko interneta danonoćno vode rasprave o svemu i svačemu. Je li nam to postala hrana za dušu umjesto ibadeta? Ili možda neko smatra da sve ove rasprave bivaju ibadet bolji od namaza i učenja Kur’ana i zikra, iako one većinom ne vode ničemu osim što povećavaju fitnu i razilaženja? Šta nam je? Zašto nemamo bereketa u vremenu? Jeli možda mislimo da je naše da vodimo rasprave sa raznim grupacijama onoliko koliko su je vodili učenjaci poput Ibn Tejmijje, a ni sićušan dio vremena nismo proveli u traženju znanja kao on i slični njemu? Možda kada bi se napravila zbirka fetvi nekog od nas koje je izdao u roku od 15 godina dostigla više od trideset tomova? Možda nismo u učenju Kur’ana proveli vremena u jednom mjesecu onoliko koliko je Šejhul-Islam proveo u zikru u jednom danu? Pa hoćemo li i dalje truhnuti ili ćemo umanjiti 'net' a povećati stepen ibadeta? Molimo Allaha da nas učini od onih koji vrijeme provode u korisnim djelima. Amin! I neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika, njegovu časnu porodicu i sve ashabe." (Autor: Hasan Stranjac)

Ako zaista zelis da naucis nesto, nemoj da raspravljas, jer mislim da ovdje vec ima dovoljno rasprava. Molim Allaha da nas sacuva svakog zla!
Aden

Natrag na Put vjernika sajt i forum

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.