Pokuđenost skraćenog pisanja salavata i selama ...

Zanimljivi sadržaji (tekst, audio, video)

Pokuđenost skraćenog pisanja salavata i selama ...

UNREAD_POSTPostao/la emetullah » sri mar 10, 2010 3:22 pm

Od uveliko proširenih grešaka koje čine pisci, prevodioci i slični njima jeste i skraćeno pisanje salavata i selama prilikom spomena Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, kako to oni obično pišu: „(a.s.) ili (s.a.v.s.).“

Abdullah b. Džibrin, rahmetullahi alejh, rekao je: „Ovakav postupak je pogrešan i pored toga što je uveliko proširen u knjigama savremenika. Ispravno je spominjanje salavata i selama na Vjerovjesnika, sallallahu 'alejhi ve sellem, u potpunosti kako bi ga u potpunosti pročitao čitalac i kako bi pisac i čitalac zadobili nagradu za to, za razliku od simbola koje će čitalac ili preskočiti ili ih tako i pročitati samo kao simbole." (Medželletu jemanijje, br. 469.)

Bin Baz, rahmetullahi 'alejh, je rekao: „Propisano je da se piše u potpunosti kako nam je naredio Allah, subhanehu ve te'ala, da u potpunosti i donosimo salavat i selam na njega, kako bi ga proučio čitalac prilikom čitanja. Ne priliči da se salavat i selam na Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, svede na pisanje slova (s) ili (sal'am) i sličnih simbola koje koriste pojedini pisci, jer je u tome suprotstavljanje Allahovoj, subhanehu ve te'ala, naredbi spomenutoj u Njegovoj Časnoj Knjizi: 'I donosite salavat na njega i selame mu šaljite!' (Prijevod značenja El-Ahzab, 56.) Čitalac -ako se u potpunosti ne piše- ili ne primjećuje te simbole ili ne zna o čemu se radi. A pojedini islamski učenjaci su prezirali te simbole i upozoravali na njih. Ibnu Salah, rahmetullahi alejh, u svojoj Mukaddimi rekao je: 'Na onome koji traži znanje iz hadisa je da ustrajava u pisanju salavata i selama nakon spomena Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, i da mu ne bude teško spomenuti ga uvijek kada god spomene i njegovo ime. U tome je, doista, velika korist za one koji traže znanje iz hadisa, a ko bude nemaran prema tome, bit će uskraćen velikog dobra.' Hamza el-Kettani, rahmetullahi 'alejh, pripovijeda da je samo nakon spomena Vjerovjesnika, sallallahu 'alejhi ve sellem, pisao salavat i nije pisao i selam. Vidio je Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, u snu gdje mu je rekao: 'Šta ti je pa ne upotpunjuješ salavat na mene?' 'Nakon toga -kaže Hamza- nikada nisam spomenuo Vjerovjesnika, sallallahu 'alejhi ve sellem, a da nisam napisao i salavat i selam.' Sujuti, rahmetullahi 'alejh, u svome djelu „Tedribu ravi" je rekao: 'Pokuđeno je ograničavanje samo na salavat ili samo na selam zbog riječi Svevišnjeg Allaha: -I donosite salavat na njega i selame mu šaljite!- (Prijevod značenja El-Ahzab, 56.) Kao što je pokuđeno i pisanje simbola od jednog ili dva harfa. Naprotiv, treba se pisati u potpunosti.'" (Medžmu'u fetava li šejh Bin Baz, 2/396. skraćeno)

Sujuti, rahmetullahi alejh, spominje: „Kaže se da je onome koji je prvi puta napisao salavat i selam simbolima odsječena ruka." (Tedribu ravi, 2/77.)
izvor:www.el-bejan.com
slika
emetullah

Re: Pokuđenost skraćenog pisanja salavata i selama ...

UNREAD_POSTPostao/la javor » sri mar 10, 2010 7:09 pm

Slazem se sa ovim ali ima tu jos dosta da se objasnjava ovo nije sve.
Allahov zakon na Allahovoj zemlji!
javor

UNREAD_POSTPostao/la zlatni patak » čet mar 11, 2010 8:26 am

U knjigama i tekstovima na arapskom jeziku ja često nalazim samo harf(ص) što je skraćenica za صَلَى الله عَليِهِ وَ سَلَم Salallahu 'alejhi ve selem, da je to veliki problem ne bi se pisale hiljade stranica teksta i knjiga. A čitaoc može i treba pročitati u potpunosti صَلَى الله عَليِهِ وَ سَلَم kad naiđe na slovo ص, k'o što i ja pročitam.
zlatni patak

UNREAD_POSTPostao/la Zeyneb » čet mar 11, 2010 12:50 pm

zlatni patak je napisao/la:U knjigama i tekstovima na arapskom jeziku ja često nalazim samo harf(ص) što je skraćenica za صَلَى الله عَليِهِ وَ سَلَم Salallahu 'alejhi ve selem, da je to veliki problem ne bi se pisale hiljade stranica teksta i knjiga. A čitaoc može i treba pročitati u potpunosti صَلَى الله عَليِهِ وَ سَلَم kad naiđe na slovo ص, k'o što i ja pročitam.

I sada ti ispade bolji od sejha Abdullah b. Džibrin, rahmetullahi alejh.

Jer on goovori,rahmetullahi alejh : „Ovakav postupak je pogrešan i pored toga što je uveliko proširen u knjigama savremenika. Ispravno je spominjanje salavata i selama na Vjerovjesnika, sallAllahu 'alejhi we sellem, u potpunosti kako bi ga u potpunosti pročitao čitalac i kako bi pisac i čitalac zadobili nagradu za to, za razliku od simbola koje će čitalac ili preskočiti ili ih tako i pročitati samo kao simbole." (Medželletu jemanijje, br. 469.)
قال تعالى: لو أنزلنا هذا القرآن على جبل لرأيته خاشعا متصدعا من خشية الله
Zeyneb

UNREAD_POSTPostao/la hajro » čet mar 11, 2010 2:10 pm

Sujuti, rahmetullahi alejh, spominje: „Kaže se da je onome koji je prvi puta napisao salavat i selam simbolima odsječena ruka." (Tedribu ravi, 2/77.)

Neosporavam alime ali iz ovoga ispada da ako insan nece da zaradi sevap treba mu sjeci ruku.
Mislim daje uredu da u knjigama i publikacijama treba pisati cijeli salawat zbog citaoca koji nisu upuceni u skracenice ali meni nikada nije problem da np.ovdje ili na drugom mjestu igovaram salavat kompletan taman i kada kafir spomene ime plemenitoga poslanika Muhamed sallallahu alejhi we sellem a pored imena nedoda niti skracenicu a kamoli cijeli salavat.
U sushtini vecina nas pa i pojedini ucenjaka bave se mrvicama a nevide dase cijeli komadi hljeba bacaju i gaze.
Da nebude zabune,hajro poshtuje i cijeni sve nashe ucenjake ali isto tako Hajro zna da nioni nisu bezgrijeshni(mozda nama shtose pishe kao dobro dijelo njima bude kao grijeh jel su znali i morali vishe od nas)
Allahuealemu.
Molim Milostivoga dami oprosti sve moje grijehe koje cinim svijesno ili nesvijesno jel jasam samo nejaki rob.
slika
hajro

UNREAD_POSTPostao/la zlatni patak » pet mar 12, 2010 1:08 pm

Zeyneb je napisao/la:
zlatni patak je napisao/la:U knjigama i tekstovima na arapskom jeziku ja često nalazim samo harf(ص) što je skraćenica za صَلَى الله عَليِهِ وَ سَلَم Salallahu 'alejhi ve selem, da je to veliki problem ne bi se pisale hiljade stranica teksta i knjiga. A čitaoc može i treba pročitati u potpunosti صَلَى الله عَليِهِ وَ سَلَم kad naiđe na slovo ص, k'o što i ja pročitam.

I sada ti ispade bolji od sejha Abdullah b. Džibrin, rahmetullahi alejh.

Jer on goovori,rahmetullahi alejh : „Ovakav postupak je pogrešan i pored toga što je uveliko proširen u knjigama savremenika. Ispravno je spominjanje salavata i selama na Vjerovjesnika, sallAllahu 'alejhi we sellem, u potpunosti kako bi ga u potpunosti pročitao čitalac i kako bi pisac i čitalac zadobili nagradu za to, za razliku od simbola koje će čitalac ili preskočiti ili ih tako i pročitati samo kao simbole." (Medželletu jemanijje, br. 469.)

Nisam ja to rek'o ja samo kažem da ja pročitam uvijek skraćenicu a.s. ili s.a.w.s. ili (صَلَى الله عَليِهِ وَ سَلَم(ص, a šejh rahmetullahi 'alejhi nije spomenuo da ima ljudi koji uvijek pročitaju skraćenicu, i šta ćemo s njima...
Zamisli koji je problem pisati uvijek صَلَى الله عَليِهِ وَ سَلَم ukoliko se ime Poslanika a.s. spominje više puta na jednoj stranici.
zlatni patak

UNREAD_POSTPostao/la Zeyneb » pet mar 12, 2010 1:43 pm

zlatni patak je napisao/la: Zamisli koji je problem pisati uvijek صَلَى الله عَليِهِ وَ سَلَم ukoliko se ime Poslanika a.s. spominje više puta na jednoj stranici.

A sto to ne bi gledali sa druge strane, zamisli koliku cemo nagradu imati da napisemo kompletan salavat na Poslanika, sallAllahu alejhi we selleme.

Da ti neko sada ponudi da jednu recenicu stalno pises i da ce ti sa svaku recenicu dati 10 eura da li bi pristao?

SubhanAllahi, a Allah nudi vise!

Kaze Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem: "Onoga ko mene jednim salavatom spomene, Allah ce deset puta spomenuti" (Muslim)

Zamisli tek za osobu koja pise salavate, imat ce nagradu za sve one koje izgovore taj salavat s tim da nikome nece biti umanjeno. Ako gledamo sa jos jedne strane a to je da knjige ostaju i poslije smrti, i eto dobrih djela.
Pa zar neko ne bi zelio da ima sevape i poslije smrti!?
قال تعالى: لو أنزلنا هذا القرآن على جبل لرأيته خاشعا متصدعا من خشية الله
Zeyneb

UNREAD_POSTPostao/la emetullah » pet mar 12, 2010 5:56 pm

SubhanALlah, pa ovo je fetwa iz sahih izvora i pojedini imaju tu drskost da komentarisu i namecu svoja misljenja! Pa ALlaha se bojte, ALlah vas uputio! Amin!
slika
emetullah

UNREAD_POSTPostao/la Yemama » pet mar 12, 2010 10:36 pm

zlatni patak je napisao/la:Zamisli koji je problem pisati uvijek صَلَى الله عَليِهِ وَ سَلَم ukoliko se ime Poslanika a.s. spominje više puta na jednoj stranici.

Da, subhanAllah, zamisli ovo salAllahu alejhi we Sellem..potrebne su 4 sekunde da se ispise salavat, dakle insha Allah sa ispravnim nijjetom, spomenem li Poslanika salAllahu alejhi we Sellem vise puta u jednom tekstu osiguravam sebi nagradu.. koliku ??!?..

Allah i meleki Njegovi blagosilju Vjerovjesnika. O vjernici, blagosiljajte ga i vi i saljite mu pozdrav (Al Ahzab, 56)

"Ko na mene donese jedan salavat,Allah na njega donese salavat deset puta" (Muslim)

"Neka bude ponizen covjek, u cijem prisustvu budem spomenut, pa na mene ne donese salavat" (Tirmizi, hasen)

"Skrtac je onaj, u cijem prisustvu se spomenem, pa na mene ne donese salavat" (Tirmizi, hasen sahih)

itd

Ogromna je mogucnost da se propusti izgovor salavata ako je on pisan u skracenoj formi, narocito ako se zuri sa citanjem, jos veca mogucnost postoji da se izgovori nerazgovijetno, cisto da se 'skine sa dnevnog reda', ni jedno ni drugo ne vodi hajru, nego naprotiv...
La ilaha illaAllah, Muhammadun Rasul Allah!
Yemama

Natrag na Zanimljivosti

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.