Autorska prava

Pitanja i odgovori iz islama.

Autorska prava

UNREAD_POSTPostao/la Blue387 » uto mar 09, 2010 9:40 pm

Esselamu alejkum. Par pitanja, pa ako neko nešto zna, i odgovori - da ga Allah nagradi dobrim. Tiče se knjiga koje su trenutno u prodaji kao npr od Safeta Kuduzovića - Svojstva Poslanikovog, sallallahu alejhi ve sellem, namaza: od abdesta do zikra , i Put Vjernika , njih ima dvije knjige , Namaz u islamu itd. Pošto vidim da imaju na netu ove knjige cijele u PDF formatu i neke druge, da li je to dozvoljeno spremiti sebi i da li se mogu one printati. Odnosno imaju li kakvo Autorsko pravo koje cu povriijediti ako to ucinim - downloadujem i printam.
Esselamu alejkum
Zadnja izmjena: Blue387; sri mar 10, 2010 1:28 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Blue387

Re: Autorska prava

UNREAD_POSTPostao/la Allahov_rob » uto mar 09, 2010 11:03 pm

Ako pod knjigom "Namaz u islamu" mislis na ovu knjigu
http://www.putvjernika.com/Namaz_u_islamu.pdf
Onda koliko znam to je besplatan primjerak. Hedija dakle.
Sto znaci da mozes sebi skinuti sa ovog linka s tim sto nije u redu da knjigu isprintas pa da je kasnije prodajes i na tome zaradjujes. Ako zelis da napravis nekoliko primjeraka u obliku knjige i da podijelis kao hediju nekome onda je u redu.

Sto se tice Safetove knjige "Svojstva Poslanikovog, sallallahu alejhi we sellem, namaza od abdesta do zikra" moras da pitas autora knjige za dozvolu.
Sto se tice ostalih knjiga ne mogu ti nista reci.
فَمَنْ يَكْفُرْ بِالطَّاغُوتِ وَيُؤْمِنْ بِاللَّهِ فَقَدِ اسْتَمْسَكَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقَى لا انْفِصَامَ لَهَا وَاللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ
Allahov_rob

UNREAD_POSTPostao/la sabahuddin » sri mar 10, 2010 1:03 pm

dali je Allahov poslanik sallallahu alejhi we sellem prodavao znanje o vjeri?
sabahuddin

UNREAD_POSTPostao/la pupavac » sri mar 10, 2010 1:22 pm

Es selamu alejkum.
Prisustvovao sam kada je sejh Nusret rekao da nije dozvoljeno klanjati sa zavrnutim rukavima, a mislim da je rekao isto i za nogavice, ali nisam siguran.
Es selamu alejkum.
pupavac

UNREAD_POSTPostao/la Blue387 » sri mar 10, 2010 1:27 pm

Esselamu alejkum. Jest, mislim na tu knjigu Namaz u islamu, a sto se tiče prodaje i zarade na tome - to nisam htio. Ta knjiga treba trenutno samo meni za čitanje. DžezakAllahu hajren na odgovoru. Esselamu alejkum
Blue387

Natrag na Pitanja i odgovori

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.