Hadis

Teme iz Sunneta (prakse) poslanika Muhammeda saws.

Re: Hiljadu dobrih dijela

UNREAD_POSTPostao/la Zeyneb » sri mar 10, 2010 12:05 am

Blue387 je napisao/la:Esselamu alejkum. Da li se može više od 100 puta ovaj zikr ponoviti kao neki drugi, ili je ograničen na 100x. Da vas Allah nagradi dobrim

Kaze Allah, subhanehu we te'ala, u prijevod znacenja: "O vjernici, cesto Allaha spominjite." (El-Ahzab, 41. ajet)

"Sjecajte se vi Mene, i Ja cu se vas sjetiti, i zahvaljujte Mi." (El-Beqara, 152. ajet)
I mnogo ajeta drugih koji govore na ovu temu.

Pozeljno je da covjek zikri odnosno da se sjeca Allaha, subhanehu we te'ala, sto vise je u mogucnosti.
قال تعالى: لو أنزلنا هذا القرآن على جبل لرأيته خاشعا متصدعا من خشية الله
Zeyneb

Re: Hadis

UNREAD_POSTPostao/la sabahuddin » sri mar 10, 2010 1:16 pm

Prva trojica kome će vatra biti potpaljena na Sudnjem danu

Ibn-Džerir je zabilježio sa svojim spojenim senedom od Šefijja b. Matija, a on od Ebu-Hurejrea da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Allah će Uzvišeni, uistinu, kada bude Sudnji dan, sići da sudi među njima. Svi narodi će klečati.
Prvi koji će biti pozvan jeste čovjek koji je naučio Kur’an i čovjek koji je poginuo na Allahovom putu i bogataš.
Potom će Allah Uzvišeni reći učaču: ‘Zar te nisam podučio onome što sam objavio Svome Poslaniku?’ ‘Da, moj Gospodaru,’ odgovorit će. ‘Pa šta si uradio od onoga što si naučio,’ reći će. ‘Klanjao sam noću i danju,’ odgovorit će. Allah će reći: ‘Slagao si.’ I meleki će mu reći: ‘Slagao si.’ Allah Uzvišeni će mu reći: ‘Htio si da se kaže da je taj i taj učač,i to je rečeno.’
Doći će bogataš pa će mu Allah reći: ‘Zar ti nisam obilje dao tako da te nisam ostavio da budeš potreban bilo kome?’ ‘Da, Gospodaru,’ odgovorit će. ‘Pa šta si uradio s onim što sam ti dao,’ upitat će. ‘Održavao sam rodbinske veze i davao sadaku,’ reći će. Allah će mu tada reći: ‘Slagao si.’ I meleki će mu reći: ‘Slagao si.’ Allah će mu reći: ‘Ne, nego si htio da se kaže kako je taj i taj plemenit i darežljiv i to je rečeno.’

Doći će onaj koji je poginuo na Allahovom putu pa će biti upitan: ‘Zašto si poginuo?’ ‘Naređen mi je džihad na Tvome putu, pa sam se borio dok nisam poginuo.’ Tada će mu Allah reći: ‘Slagao si.’ I meleki će mu reći:’Slagao si.’ Allah će mu reći: ‘Nego si htio da se kaže kako je taj i taj hrabar i to je rečeno.’

Zatim je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, udario (rukom) po mom koljenu i rekao: ‘Ebu-Hurejre, ta trojica su prva Allahova stvorenja kojima će biti potpaljena vatra na Kijametskom danu.’”
(Zabilježio ga je Muslim, br. 1905, El-Imare, Babu men katele lir-rijai ves-sum’ati istehakkan-nare. Tirmizi, br. 2383 u Ez-Zuhd, Babu ma džae fir-rijai ves-sum’ati. Nesai, 6/23, 24, El-Džihad, Babu men katele lijukalu fulanun džeri. Ahmed u Musnedu, 2/352)
sabahuddin

UNREAD_POSTPostao/la sabahuddin » čet mar 11, 2010 5:32 pm

Znate li šta je vaš Gospodar rekao?

Prenosi se od Zejda b. Halida, r.a., da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao sabah-namaz na Hudejbiji poslije kiše koja je pala u toku noći. Kada je završio, okrenuo se klanjačima i rekao: “Znate li šta je vaš Gospodar rekao?”
“Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju,” odgovorili su. Rekao je: “Među Mojim robovima osvanu je vjernik i nevjernik. Onaj ko je rekao: ‘Pala nam je kiša s Allahovom dobrotom i milošću,’ pa taj vjeruje u Mene i ne vjeruje u zvijezde, a onaj ko je rekao: ‘Pala nam je kiša zbog te i te kišne zvijzde, taj ne vjeruje u Mene, a vjeruje u zvijezde.’”

(Buhari, br. 846, El-Ezan, Babu jestakbilul-imamun-nase iza sellem, br. 1038;
Muslim, br. 71 El-Iman, Babu bejani kufri men kale metirna bin-nev’i.
Ebu Davud, br. 3906, Et-Tibb, babu fin-nudžum.
Nesai, 3/165, El-Istiska, Babu kerahetil-istimtari bil-kevkeb.
Ahmed, Musned, 4/117)
sabahuddin

UNREAD_POSTPostao/la Zeyneb » pet mar 12, 2010 5:55 pm

Prenosi Imam Ahmed u svome Musnedu (167/4) svojim tekstom i Ebu Ja'ala od Amr b. el-Asa, radijAllahu 'anhu, da je rekao: "Dok smo bili sa Allahovim Poslanikom, sallAllahu 'alejhi we sellem, među narodom rekao je: ' Pogledajte da li vidite nešto?' Rekli smo : 'Vidimo čavku kojoj su kljun i noge crvene boje .' Allahov Poslanik, sallAllahu 'alejhi we sellem, je rekao: 'Od žena će u Džennet ući samo ona koja bude kao ova čavka među čavkama.'" (Es-silsiletu es-sahiha, 1850)

Mufesiri kažu da žena koja će ući u Džennet treba da bude izvrsna i rijetka, te da se prepoznaje među ženama kao ova čavka crvenih nogu i kljuna prepoznaje među čavkama.
Zeyneb

UNREAD_POSTPostao/la sabahuddin » pet mar 12, 2010 10:49 pm

Allahu ekber!
znaci rijetka zena!
sabahuddin

UNREAD_POSTPostao/la Zeyneb » pet mar 12, 2010 11:54 pm

Od Usame b. Zejda, radijAllahu anhu, prenosi se kako je čuo da je Resulullah, sallAllahu 'alejhi we sellem, rekao: „Jedan čovjek će doći na Sudnji dan i bit će bačen u Džehennem: crijeva će mu poispadati u džehennemskoj vatri pa će se okretati u čevrntiju baš kao magarac oko žrvnja! Oko njega će se iskupiti džehennemlije i upitati ga: 'O, taj i taj, šta ti se to dogodilo? Nisi naređivao dobro, a sprječavao zlo?!' – a on će im odgovoriti: 'Ja sam drugima naređivao da čine dobra djela, a sam ih nisam radio, i druge sam odvraćao od zlih djela, a sam sam ih činio!'“ (Buharija)

SubhanAllah, koliko je danas vjernika na koje se odnosi ovaj hadis?! Sačuvao nas Allah toga da mi budemo od onih koji druge navode na dobro a odvraćaju od zla a doživimo da budemo poput svijeće koja je drugima koristila a sama izgorila ne okoristivši se vlastitom svjetološću! Teško onome ko ne pobjedi svoj nefs i ne osaburi na želji ka činjenu djela koja vode u džehenemsku vatru!
Zeyneb

UNREAD_POSTPostao/la sabahuddin » sub mar 13, 2010 1:08 am

amin!!!
Pri kraju vremena (koje je preostalo do Sudnjeg dana) pojaviće se ljudi koji će dunjaluk sticati u ime vjere (pod plaštom vjere), ljudima će se prikazivati u janjećoj koži od silne blagosti, jezici će im biti slađi od šećera, a srca, srca vukova. Uzvišeni Allah veli: "Zar se sa Mnom zavaravaju i zanose?! Zar se protiv Mene odvažavaju ustati?! Sobom se kunem, poslaću im kušnju koja će i razboritog između njih učiniti zbunjenim!"

Hadis prenosi Ebu Hurejre radijallahu anhu, a bilježi ga Tirmizi.
sabahuddin

UNREAD_POSTPostao/la sabahuddin » sub mar 13, 2010 1:09 am

''Neka niko od vas ne ponižava sebe!' Prisutni rekoše: 'Allahov Poslaniče, kako će neko od nas poniziti sebe?' 'Tako što će uvidjeti da u pogledu neke Allahove naredbe (i njenog kršenja) mora da kaže svoju riječ, pa je neće reći. Uzvišeni Allah će mu na Sudnjem danu reći: 'Šta te spriječilo da o toj i toj stvari kažeš svoju riječ?' 'Bojao sam se ljudi.' 'Bilo je preče da se Mene bojiš!'"

Hadis prenosi Ebu Se’id El-Hudri radijallahu anhu, a bilježi ga Ibn Madže.
sabahuddin

UNREAD_POSTPostao/la Zeyneb » pon mar 15, 2010 1:17 pm

Huzejfe, radijAllahu anhu, prenosi od Allahova Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem, da je rekao: ''Ko kaže la ilahe illAllah i njome završi svoj život ući će u Džennet. Ko posti dan želeći Allahovo lice i njime okonča svoj život ući će u Džennet. I ko udijeli sadaku želeći Allahovo lice i njome okonča svoj život ući će u Džennet. Bilježi ga imam Ahmed, a šejh Albani ga je ocijenio vjerodostojnim. Pogledaj Sahihu et-tergibi vet-terhib 1/412.
Zeyneb

UNREAD_POSTPostao/la Sestra » čet mar 18, 2010 2:10 pm

EsSelamu alejkum we rahmetullah we berekatuhu

Sedzda-Tilavet
(Sedzda prilikom ucenje Kur'ana)

Kada musliman prouci neki od ajeta u kome se spominje sedzda ili cuje da ga je neko drugi proucijo, Sunnet mu je uciniti sedzdu. To ce uciniti tako sto ce donjeti tekbir (Allahu ekber) pri spustanju na sedzdu i dizanju sa sedzde. Na samon sedzdi ce izgovoriti:

SEDZEDE VEDZHI LILLEZI HALEKAHU VE SAVVEREHU VE SEKKA SEM'AHU VE BESAREHU BI HAVLIHI VE KUVVETIHI FE TEBAREKELLAHU AHSENUL-HALIKIN!
(Moje lice pada na sedzdu Onome Koji ga je stvorio i oblikovao i Koji mu je Svojom moci i snagom dao sluh i vid. Neka je uzvisen Allah, najljepsi Stvoritelj.)
(Muslim, 771 i Et-Tirmizi,580)

Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we selleme, o ovoj sedzdi je rekao:¨Kada covjek prouci neki od ajeta sedzde i ucini sedzdu, sejtan se povuce u stranu i pocne plakati i govoriti:'Tesko meni! Naredjeno mu je da ucini sedzdu, pa ju je ucinio i zasluzio Dzennet, za razliku od mene, kome je, takodjer, bilo naredjeno da je ucini, pa sam bio neposlusan i tako zasluzujem Dzehennem.'¨
(Muslim,81 i Ibn-Madze,1052)

Ebu-Hurejre,radijAllahu anhu, je kazao:¨Cinili smo sa Allahovim Poslanikom, sallAllahu alejhi we sellem, sedzdu u (surama) 'ikre' bismi rabbikellezi halek' i izes-sema un sekkat.'
(Buhari,766 i Muslim,578)
Allah je na strani onih koji Ga se boje, koji se grijeha klone i koji dobra djela cine!!!
Sestra

PrethodnaSljedeća

Natrag na Sunnet (Hadis)

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.