Kako tretirati onog koji je izvršio samoubistvo?

Teme iz islamskog prava.

Kako tretirati onog koji je izvršio samoubistvo?

PostPostao/la Zeyneb » uto feb 23, 2010 1:31 am

PITANJE:

Da li je ispravno klati kurban osobi koja je izvršila samoubistvo i istoj klanjati dženazu-namaz?

ODGOVOR:

Djelo samoubistva, samo po sebi, ne predstavlja djelo kufra koje izvodi iz Allahove vjere, kako to misli veliki broj ljudi, osim ako čovjek ne ohalali samoubistvo.

Bilježi imam Muslim, rahimehullahu te'ala, od Džabira, radijAllahu anhu da je Tufejl ibn Amr učinio hidžru Allahovom Poslaniku, sallAllahu alejhi we sellem, zajedno sa još jednim čovjekom. Taj čovjek se razbolio u Medini te nije osaburio već je uzeo gvozdenu strjelicu i posjekao svoje vene i tako preselio. Tufejl ibn Amr ga je vidio u snu lijepa izgleda ali prekrivenih ruku. Upitao ga je: Šta je uradio s tobom tvoj Gospodar? Oprostio mi je zbog hidžre Allahovom Poslaniku, sallAllahu alejhi we sellem – odgovori on. A zašto su ti pokrivene ruke – upita Tufejl. Rečeno mi je: Nećemo popraviti nered kojeg su napravile tvoje ruke. Tufejl je zatim ispričao svoj san Allahovom Poslaniku, sallAllahu alejhi we sellem a on je rekao: ''Gospodaru moj oprosti i njegovim rukama.''

Da je samoubistvo djelo kufra, ne bi Allah, subhanehu ve te'ala, oprostio pomenutom čovjeku koji je izvršio samoubistvo jer Allah ne oprašta kufr onome ko preseli na njemu ne pokajavši se od njega. Također, Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, je dovio da mu Allah oprosti pomenuti grijeh, a da je samoubistvo kufr ne bi Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, dovio za njega jer mu je Allah zabranio da dovi za nevjernike.

Šejhul-islam Ibn Tejmije kaže: "Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, je naredio da se klanja dženaza onome ko je ukrao od ratnog plijena i osobi koja je sebe ubila. Kada bi takvi bili kafiri i munafici ne bi bilo dozvoljeno klanjati im dženazu." "Medžmu’atul fetava" 10/358-359.

Stoga ako je čovjek koji je počinio samoubistvo bio musliman (a kada kažem musliman ciljam na čovjeka koji se pridržava islama, a ne samo na čovjeka koji nosi muslimasko ime i na osnovu toga sebe smatra muslimanom), koji je obavljao namaz i klonio djela koja ruše islam poput psovanja Allaha, vjere i tome slično, onda nema prepreke da se takvoj osobi klanja dženaza. S tim što je i tada poželjno da dženazu namaz takvoj osobi ne klanjaju učeni i uvaženi ljudi, kao što je to uradio Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, kada je za osobu koja je ukrala od ratnog plijena pa preselila rekao: ‘’Klanjajte vašem drugu’’, a sam nije klanjao. Razlog tome jeste ukor osobi koja je počinila takav grijeh, time što će mu biti uskraćena dženaza namaz od uvaženih i uglednih ljudi čije se zagovorništvo prima kod Allaha, subhanehu we te'ala, a isto tako i ukor onima koji eventualno razmišljaju da učine isti takvi postupak da će i njima biti uskraćen spomenuti hajr.

Odgovorio: prof.Idriz Bilibani
Preuzeto sa: http://www.essunne.com
قال تعالى: لو أنزلنا هذا القرآن على جبل لرأيته خاشعا متصدعا من خشية الله
Zeyneb

Natrag na Fikh

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.