Kako su se naši prethodnici ophodili prema drugim ljudima

Ostali tekstualni islamski sadržaj koji ne potpada pod gore navedene kategorije.

Kako su se naši prethodnici ophodili prema drugim ljudima

UNREAD_POSTPostao/la Yaseer1981 » pon jan 02, 2012 10:57 pm

Bilježi El-Hattabi, rahimehullahu te'ala, da je Abdullah b. El-Mubarek došao u Horosan da posjeti jednog čovjeka poznatog po pobožnosti i skromnosti. Kada je ušao kod njega (u njegovu kuću u kojoj je još bilo drugih ljudi), ovaj se nije ni osvrnuo na njega, zbog sebe mu nije posvetio nimalo pažnje, pa je Abdullah b. El-Mubarek izašao i otišao od njega. Jedan od onih koji su bili prisutni kod ovog pobožnjaka upitao ga je: "Znaš li ti ko je bio ovaj čovjek?"

"Ne", odgovorio je pobožnjak, a ovaj mu reče: "To ti je emiru-l-mu'minin u hadisu, Abdullah b. El-Mubarek!" Kad je to čuo ovaj pobožnjak, zaprepastio se, pa je požurio za Abdullahom b. El-Mubarekom izvinjavajući se i tražeći od Ibnu-l-Mubareka da ga posavjetuje, pa mu je Ibnu-l-Mubarek rekao: "Da, posavjetovat ću te! Kada izađeš iz svoje kuće, nemoj da ti pogled padne na nekog čovjeka a da ne pomisliš da je on bolji od tebe!" (El-'Uzle, 220.)

Bekr b. Abdillah el-Muzeni, rahimehullahu te'ala, je rekao: "Pogledao sam oko sebe u hadžije na Arefatu, pa sam pomislio da bi im bilo oprošteno da ja nisam među njima." (Bilježi El-Bejheki u Šu'abu-l-imanu, 8252. od Bekra b. Abdillaha el-Muzenija.)

Rečeno je Omeru b. Abdi-l-Azizu, rahimehullahu te'ala: "Kada umreš, ukopat ćemo te u Vjerovjesnikovu, sallallahu alejhi ve sellem, sobu!" Na to je Omer odgovorio: "Da sretnem Allaha sa svakim grijehom mimo širka draže mi je nego da sebe smatram dostojnim toga!" (Vidjeti: Giza-u-elbab fi šerhi Menzumeti-l-Adab, 2/229.)

Ebu Jezid el-Bistami, rahimehullahu te'ala, je rekao: „Čovjek će biti ohol sve dok bude smatrao da među ljudima ima neko ko je gori od njega!“ (Vidjeti: Šemsuddin ez-Zehebi, Sijeru e'alami-n-Nubela, 13/87.)

izvor www.el-bejan.com
"O vjernici,za prisne prijatelje uzimajte samo svoje,ostali vam samo propast zele:jedva čekaju da muka dopadnete,mržnja izbija iz njihovih usta,a još je gore ono sto kriju njihova prsa".(Ali-Imran.)
Yaseer1981

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.