EsSelamu alejkum.Moj prvi i zadnji post insaAllah.Pošto je ova tema otvorena,da se neotvara druga.Već duže vrijeme čitam ovaj forum i vidim da su prozori i vrata fitne "na kant" otvorena,a ja lično i jedno i drugo iz predostrožnosti držim zatvoreno.Kad čitam pojedinu braću i njihove komentare,sjetim se hadisa koji bilježi Muslim 4094 gdje se kaže pri kraju hadisa: "istina je da u tijelu postoji jedan organ;kada je on zdrav cijelo tijelo je zdravo a kad on oboli,cijelo tijelo oboli,Uistinu je to srce".A posto predmetom nemože se ostaviti ožiljak na tijelu,jer on zaraste,dok riječ ostavlja ožiljak i trag,nebojeći se prekora ljudi napisat ću sledeće u nadi da ce ove riječi pronaći svoje mjesto ko srca koja nisu tvrda kao kamen.
Uzvišeni Allah tebareke ve te'ala kaže u svojoj časnoj knjizi:
na Dan kada neće nikakvo blago, a ni sinovi od koristi biti,samo će onaj koji Allahu srca čista dođe spašen biti.”( Aš-Šu’ara’ 88-89).
Ovaj ajet plemeniti govori nam o vrijednosti čovjeka koja će biti vrednovana na Sudnjem danu.Dakle na sudnjem danu od njegovih organa i od njegovog tijela bit će vagano njegovo srce.Na osnovu srca čovjeku je dalje određeno gdje ide u Vatru ili vječno uživanje.Pa je srce velika blagodat i ko očisti svoje srce uspjet će na Sudnjem danu.A ko dođe sa srcem koje nije čisto neće uspjeti kako na ovom tako i na onom svijetu.
Uzvišeni kaže:
Zar mu nismo dali oka dva i jezik i usne dvije (Al-Balad 8-9).
Zar nam ovde Allah Subhane ve te'ala ne spominje govorni aparat(jezik i dvije usne) ? Koji čovjeka može odvesti u kuću sreće a može i u kuću tuge i nedaće.I zato ovo srce koje mi imamo u nasim grudima,ono ima svoga ambasadora svoga predstavnika,a predstavnik našeg srca jeste jezik(a tastatura je prenosnik jezika).Mi ne možemo niti imamo puta da saznamo šta je u ljudskim srcima,ali na osnovu jezika(tastature),možemo znati ili nazrijeti šta se nalazi u tim srcima.
Jahja b. Muaz je rekao: "Srca su poput kazana u kojima nešto ključa,a jezici su poput kutljača.Zato,obrati pažnju na čovjeka kada govori.Njegov jezik iz srca zahvaća slatko ili kiselo,ukusno ili ljuto.Znači kao što jezikom možeš probati hranu koja se kuha u kazanima,tako možeš i jezikom spoznati kakvoću čovjekovog srca putem njegovoga jezika(na forumu tastaturom)
Kaže Muhammed sallallahu alejhi ve sellem a bilježi ga Imam Ahmed: "Neće biti ispravan iman čovjeka,dok ne bude ispravno njegovo srce,a neće mu biti ispravno srce dok mu nebude ispravan jezik." pa su to karike koje su povezane jedna za drugu i od ispravnosti čovjekovog jezika ovisi,ispravnost srca,od ispravnosti srca ovisi ispravnost imana,dakle jezik i iman su povezani i ne mogu se razdvajati.
I rekao je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem: "Ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan,neka govori dobro ili šuti...(Muslim 173)
Ebu Bekr radijallahu anhu se hvatao za jezik govoreći"ovo me navodi na propast" u Zuhdu 436/565
"...Glavna stvar je islam,njegov stub je namaz,a njegov vrhunac je džihad.Zatim reče:Hoćeš li da te obavijestima o najvažnijem temelju svega toga?Rekoh:Svakako Allahov Poslaniče:On se uhvati za jezik i reče:Čuvaj ovo.Rekoh zar ćemo i za govor biti pitani!Poslanik odgovori:"O Muaze,teško tebi!A zar če ljude u Vatru išta drugo bacat na njihova lica ili na njihove noseve,do plodovi njihovih jezika!(Tirmizi 2616)
Prenosi Imam Tirmizi,Ahmed i Darimi: "Rekao sam Allahovom Poslaniku sallallahu alejhi ve sellem,Allahov Poslaniče,kaži mi nešto nakon čega neću nikoga više pitati o tome.Reci:Vjerujem u Allaha i potom istraj,a čega ću se čuvati?Čuvaj se ovoga, pa je pokazao svojim prstom u svoj jezik.Zar nam nije jezik ili veliki prijatelj ili zakleti neprijatelj.
Interesantno je da ljudima lahko pada čuvanje jezika od zabranjene hrane,nepravde,bluda,krađe,konzumiranja opojnih sredstava-pića,zabranjenog gledanja i slično ali teško im je da kontrolišu svoj jezik.Tako možemo vidjeti ljude koji se odlikuju vjerom,pobožnošću i skromnošću,ali koji govore stvari koje bude Allahovu srdžbu i tako munjevitom brzinom gube onaj "položaj" koji su svojim ranijim postupcima zaradili.Puno je onih koji su pošteni kada su u pitanju grijesi i nepravde,ali "jezicima-tastaturama" prljaju časti mrtvih i živih ljudi,bez razmišljanja o onome šta govore.
Bijeljezi Imam Tirmizi:"Kada čovjek ustane izjutra svaki dio njegovog tijela obraća se jeziku i kaže Boj se Allaha kada smo mi u pitanju,mi smo vezani za tebe.Ako ti budeš na pravom putu,hodiš pravom stazom i mi ćemo,a ako ti skreneš i mi skrećemo sa tobom". Hajmo sad zamisliti svi se dijelovi tijela ujutro na sabahu dok dignemo glavu sa jastuka obraćaju jeziku i kazu Boj se Allaha i pazi šta radiš,nemoj nas u Džehennem trpat.
Čovjek će kazati riječ o kojoj ne razmišlja pa će biti u Džehennemu 70 godina Tirmizi a kod Muslima je dalje od istoka do zapada.
Ahmed bilježi: "Čovjek će kazati jednu riječ od Allahova zadovoljstva pa će mu Allah upisati svoje zadovoljstvo do dana dok ga ne sretne.A kazat će ponekad riječ od Allahove srdžbe,pa će mu Allah upisati svoju srdžbu do dana dok ga ne sretne.-šta ovde radi jedna jedina rječ.Ili Allahovo zadovoljstvo ili Allahova srdžba,pa gdje smo mi tu sa jezikom(i tastaturom).
Šta nam kaže Hasan el Basri:"Svaki čovjek kada umre,Allah mu okači njegova djela o vrat" pa je potom proučio ajet: I svakom čovjeku ćemo ono što uradi o vrat privezati, a na Sudnjem danu ćemo mu knjigu otvorenu pokazati: “Čitaj knjigu svoju, dosta ti je danas što ćeš svoj račun polagati!’(Al-Isra 13-14)
Hajmo se zamisliti o ovom ajetu,imamo svoje knjige,u njima djela i gdje sebe vidimo ali iskreno,ko to sebe vidi u Džennetu??? Kaže Hasan el Basri pravedan je prema tebi bio Onaj koji te je učinio da budeš taj koji će "sam sebi račun svodit"
Hasan el Basri kaže: "Nije shvatio svoju vjeru ko ne čuva svoj jezik"
Ibn Mes'ud kaže: "Ništa nije zaslužnije da bude u zatvoru u tamnici od jezika"
Mudrost je u 10 dijelova a 9 dijelova je mudrosti šutnja.
Hajmo individualno sami sebe skenirat i preispitat.
Kaže Sufjan: Govorili su neki naši prethodnici: "Moj jezik je divlja zvijer,ako ga pustim pojest će(prvo mene)
Svaki musliman gradi sebi ahiretsku opskrbu za kuću u Džennetu,i onda iz svojih usta(tastature) ispalimo raketu i sve srušimo sto smo izgradili.Smatram da nam je bitno da pazimo šta govorimo i kako se ponašamo sa ljudima i među ljudima.
Kod Buharije u Edebul Mufred stoji da je Ibn Abbas radijallahu anhu rekao: "Kada bi meni firaun rekao:'Allah te blagoslovio',kaže, ja bi mu rekao:'i tebe'."
Kaže Poslanik sallallahu alejhi ve sellem u hadisu koji bilježi imam Taberani : "Najdraži robovi Allahovi Allahu jesu oni koji se najljepše ponašaju". A čim mi kvarimo svoje ponašanje nego jezikom(tastaturom)...
Zato mi braćo trebamo paziti šta govorimo svojim jezicima(tastaturom) da ne učinimo svoje jezike najvećim neprijateljom i na ovom i na onom svijetu.
Muhammed ibn Sirin kaže: "Mi smo u naše govorili da su najveći griješnici ljudi koji najviše spominju grijehe drugih ljudi".Jer kažu čovjek traži kod drugog onoliko grijeha koliko ima pri sebi,pa što više ima grijeha kod sebe,više"kopa" po fasciklama drugih ljudi.
Jedan od učenjaka selefa je rekao bratu: "Ja te volim u ime Allaha,pa mu ovaj kaže:Da ti znaš o meni onošto ja znam o sebi,ti bi mene mrzio u ime Allaha.Kaže ovaj:Ne,da ja znam o tebi ono što ti znas o sebi,tada bi mene moji grijesi i moje stanje kojim ja nisam zadovoljan zabavili da ja razmišljam o tebi.
Čovjek koji pokazuje u jednog čovjeka sa jednim prstom i ismijava mu se.Kažu jedan prst pokazuje u njega(u koga upire) a tri u sebe.
Kada bi čovjek kupio papir melecima koji pisu njegova djela,mnogo toga nebi pričao,jer bi mu bili potrebni kubici papira.
Prošao je Isa ibn Merjem alejhi selam pored svinje,pa je rekao prođi pored mene u miru,pa mu rekoše Allahov Poslaniče ti tako govoriš prezrenoj životinji.A Isa alejhi selam odgovori ja mrzim da naviknem da moj jezik govori ružne stvari.A kako mi prema braći se ponašamo?
Rekao je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem a bilježi Muslim: "Ljudi koji puno proklinju neće biti ni šehidi ni zagovornici na Sudnjem danu." Pa jeli nam to oporuka da smo izgubili dvije velike stvari(ako spadamo u one koji puno proklinju).
Kaže Amr Ibn Malik od Ebu Dževza da je rekao: "Nikada ništa nisam prokleo i nisam nikada nikoga uznemirio".Kada je Imam Zehebi govorio o biografiji ovog učenjaka kaže:"Pogledajte ovoga prvaka i njegovim stopama hodite i na njega se ugledajte".. I kad pogledamo njih pa nas i naše stanje,gdje nam je mjesto???
Čovjek koji pazi na svoj jezik automatski i pazi na svoja djela.
Ibn Mesud radijallahu anhu je došao na Safu i uhvatio se za svoj jezik i vuče ga i kaže:"Jeziku moj,reci dobro pa ćeš biti nagrađen ili šuti pa ćeš biti spašen prije nego što se budeš kajao".Potom je rekao riječi Poslanika sallallahu alejhi ve sellem koje bilježi Taberani: "Najviše grijeha sina Ademovog čini jezikom"
Buharija bilježi da je rečeno:"Musliman od čijeg jezika i ruku su mirni drugi muslimani" pa zašto je ovde jezik spomenut prije udova?
Alija radijallahu anhu je rekao: "Jezik čovjeka je pero meleka a njegova pljuvacka je njegova tinta i njegovo mastilo".
Imam Ahmed biljezi predaju da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem bio u drustvu sa Ebu Bekrom radijallahu anhu pa je došao jedan čovjek i nasrnuo na Ebu Bekra radijallahu anhu i govorio mu ružne stvari a Poslanik sallallahu alejhi ve sellem se osmjehivao,kada je treći put ga uvrijedio Ebu Bekr radijallahu anhu mu je odgovorio.Poslanik sallallahu alejhi ve sellem se naljutio pa otišao.Pa je Ebu Bekr radijallahu anhu potrčao i rekao Allahov Poslaniče pa čuo si šta mi govori i nakon toga se ljutiš i odlaziš,kaže o Ebu Bekre pored tvoje glave je bio melek,kada god ovaj čovjek nešto kaže melek ga utjeruje u laž,kada si ti se počeo braniti,došao je šejtan a ja nevolim da sjedim u šejtanskom društvu".
Kaže Erdaha ibn Munzir da su ljudi iz prvih generacije vjezbali šutnju 40 godina,trpali kamenje u usta,i kada jede i klanja i spava izvadi,pa potom opet trpa.Po našim ocjenama su fanatici,ne nego su ljudi shvatili vjeru i imali strah od onoga od čega mi nemamo.
Kaže Poslanik sallallahu alejhi ve sellem,ko bude šutio uspio je.Jesmo li ikad prešutili u momentu kada smo htjeli da pričamo,bilo prepirka,svadja,nego kajanje dolazi posle izgovorenog.Pa mi smo vlasnici rijeci dok su nam u ustima,a kad izadju mi smo njeni vlasnici.
Tirmizi bilježi: "Allah mrzi čovjeka koji je pretjerano rječit svojim jezikom grabi kao što krava grabi.Svojom retoričostu sve opustoši".
Junus ibn Ubejd kaže jedno pravilo: "Nećeš vidjeti čovjeka koji pazi na svoj jezik,a da nevidiš da su ostala njegova djela ispravna".
Ubejdullah ibn Ebi Džafer kaže drugo pravilo:Kaze kad sjediš u jednom društvu i pričaš i govoriš i drago ti što pričas,prsa ti se šire,sretan što govoriš,ušuti!!!A kada sjediš u jednom društvu i šutiš i drago ti što šutiš i sretan što negovoriš,kaže tad progovori!!!
Ibn Dževzi kaže: "Čovjek koji bude čuvao svoj jezik,Allah će mu dati na smrtnoj postelji da izgovori šehadet".
Hasan el Basri je upitan o skromnosti pa je rekao: "Skromnost je da smatraš sve ljude boljim od sebe"
Imam Bejheki bilježi priču kada je Ebu Zura Errazi bio na smrtnoj postelji:Bio je na smrtnoj postelji i došli su mu u posjetu njegovi učenjaci.Rekli su hajmo mi našeg šejha podsticati da izgovorit šehadet.Pa kažu kako ćemo mi našeg šejha podsticati na šehadet a on nas učio vjeri.Hajmo mi sjediti i prisjećati se hadisa koji govore o šehadetu na smrtnoj postelji.Muhamed Ibn Musned ja ću prvi pričati i spomenuti hadis,pa je rekao pričao mi je (spominjavši prenosioce) i zbunio se pred svojim šejhom.Pa kaže Ebu Hatim Errazi pričao mi je(spominjavši prenosioce) i zbunio se se pred šejhom.Pa je digao glavu Ebu Zura Errazi sa postelje pa počeo navoditi prenosioce do Poslanika sallallahu alejhi ve sellem koji je rekao: "Čije zadnje riječi budu La ilahe illallah" i ispustio je dušu,pa smo svi rekli uči će u Džennet.Ebu Zura Errazi je rekao prvi dio hadisa,a nije dovršio hadis,da je dovršio hadis nebi mu bile zadnje rječi šehadeta.Stoga braćo i sestre savjetujem i sebe i vas da pazimo na jezik,jer ćemo biti pitani.A koliko "zikrimo jedni druge" nemojte da budemo iskušani u smrtnim mukama pa umjesto šehadeta da izgovoramo imena Safeta,Ljakića,Porče,Barčića itd jer ova četvorica daija su najviše po ustima i tastaturama braće i određenih daija.
Rekao je Uzvišeni:" O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali.Najugledniji kod Allaha ((je onaj koji ga se najviše boji)), Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa.(Al-Hugurat 13)-Kad vidim ovaj ajet i kad pročitam,čujem,komentare pojedine braće,kad vidim stanje,pomislim da je "Velika blagodat" nekad biti i slijep ili nijem,barem su pošteđeni gledanja i slušanja od nemorala,potvora,tekfira,ili spavat cijelo vrijeme osim kada je vrijeme namazu,makar su mirni muslimani.
Za kraj Hvala Allahu Gospodaru svijetova.Bojmo se Allaha kao da ga vidimo jer iako mi Njega nevidimo,On nas zaista vidi.