stefan je napisao/la:Sta ako je zena trudna , dali se ceka da se porodi ili se kamenuje zajedno sa plodom ?
Muslimova zbirka hadisa.
Poglavlje: Kazne
Strana 450-452
Broj hadisa 1039.
Odbijane priznanja zinaluka cetiri puta, rupa za kamenovanog, odgadjanje izvrsenja kazne nosecoj zeni dok ne rodi te dzenaza-kamenovanoj osobi
Prenosi se od Burejda, ra., da je Maiz ibn Malik el Eslemi dosao Bozijem Poslaniku, as., i rekao:
- Boziji Poslanice, ja sam sebi nanio zulum i ucino zinaluk, zelio bi da me ocistis od ovog grijeha. On ga vrati, ali covjek opet dodje, sutradan pa rece:
- Boziji Poslanice, ucinio sam zinaluk.
On ga i drugi put vrati. Zatim Boziji Poslanik, as., posla puruku njegovima, pitajuci:
- Znate li vi za kakav mentalni nedostatak kod njega? Da li mu u tom pogledu nesto osporavate?
Oni odgovorise:
- Mi ga znamo kao potpuno pametnog, prema onome sto mi mozemo vidjeti, on je medju najboljim od nas.
Covjek mu dodje i treci put pa Boziji Poslanik, as., ponovo poruci njegovim raspitujuci se o njegovom stanju. Oni ga opet obavjestise da on nema nedostataka, ni tjelesnog, ni mentalnog. Kad je dosao cetvrti put, naredi da se za njega iskopa jama i da bude kamenovan.
Dosla je i jedna Gamidijka rekavsi:
- Boziji Poslanice, ja sam ucinila zinaluk, ocisti me od ovoga grijeha, molim te.
On je vrati, a sutradan ona upita?
Boziji Poslanice, zasto me vracas? Mozda ces me vracati kao i Maiza, a ja sam, Allaha mi, i zatrudnijela.
"Necu! Idi dok se ne porodis", rece on.
Kad se porodila, donijela je dijete zamotano u nekakvo platno i rekla:
- Evo ja sam rodila.
"Idi i doji ga sve dok ga ne bude trebalo odbiti od mlijeka", rece joj on.
Posto ga odbi od mlijeka, donese mu dijete sa komadom hljeba u ruci i rece:
- Boziji Poslanice, ovo je onaj sto sam ga odbila od mlijeka, poceo je jesti hranu.
On uruci dijete nekom muslimanu, a zatim naredi da se za nju iskopa jama u visini njenih prsa te da je svijet kamenuje. Halid ibn Velid prihvati za kamen i baci ga na njenu glavu, a krv ga po licu poprska pa je on poce grditi. Vjerovjesnik, as., cuvsi kako je on grdi, rece:
"Polahko, Halide! Tako mi onoga koji raspolaze mojim zivotom, ona se toliko iskreno pokajala da bi i onome ko cini nepravdu (varajuci pri trgovini i sl.) bilo oprosteno kad bi se tako pokajao".
Potom je naredio da joj se klanja dzenaza-namaz, koji je on licno kao imam klanjao. Nakon toga je zakopana.
وَلَا تَقُولُوا لِمَنْ يُقْتَلُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتٌ ۚ بَلْ أَحْيَاءٌ وَلَٰكِنْ لَا تَشْعُرُونَ
I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: "Mrtvi su!" Ne, oni su živi, ali vi to ne znate! 2:154