Kamenovanje bludnika

Teme iz islamskog prava.

Kamenovanje bludnika

PostPostao/la Muhannad » sub jan 01, 2011 4:48 pm

Selam Alejkum,

Kao sto znamo Serijatsko pravo izvlaci pravne izvore iz Kur'ana i Sunneta i to je nesto sto je veoma dobro uvesti u svim Islamskim drzavama.Imam jedno pitanje u vezi kamenovanja bludnika.Da li se fikhska sankcija za preljubu i za blud kaznjava kamenovanjem osudjenih za to djelo i odakle se crpi kazna kamenovanja?Ima li neki Hadis o tome i da li se u vrijem Poslanika s.a.v.s. primjenjivala sankcija kamenovanja bludnika i bludnica?
Ovo je jedno pitanje iz Fikha i nadam se da cete mi odgovoriti na ovu temu jer mislim da je ova tema intersantna jer prilikom ucenja Kur'ana dosao sam do ajeta u kome se udara bludnici i bludniku po 100 udaraca bicem i onda slijedi jos jedan ajet povodom tog prekrsaja u kome se kaze da se bludnici moraju zatvoriti ne jednom mjestu i pustiti da umru sve dokle ne nadju izlaza.

Selam Alejkum
Muhannad

Re: Kamenovanje bludnika

PostPostao/la Musa Kala » sub jan 01, 2011 5:27 pm

Pitanje: Es-selamu alejkum! Želio bih znati zašto je šerijatska kazna za blud kamenovanje, kad u se u KUR'ANU jasno navodi da je za slobodne osobe 100 udaraca bičem, a za osobe u braku polovica te kazne, jer Kur'an se ne može derogirati hadisom?

Odgovor: Hvala Allahu i neka je salavat i selam na poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem!
Imam Buharija u svome Sahihu bilježi predaju od Abdullaha b. Abbasa, r.a., da je rekao: ''Omer, r.a., sjedio je na minberu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa je rekao: 'Uzvišeni Allah poslao je Muhammeda, s.a.v.s., sa istinom i objavio je Knjigu u kojoj je bio objavio i ajet o kamenovanju (ajetur-redžmi) koji smo učili i razumjeli njegovo značenje. Poslanik, s.a.v.s., je kamenovao bludnika (oženjenog), a kamenovali smo i mi poslije njega. Ja se bojim da će neko nakon izvjesnog vremena reći: Mi u Allahovoj Knjizi ne nalazimo propis o kamenovanju bludnika, pa će na takav način otići u zabludu ostavljajući jednu od Allahovih strogih naredbi (farzova). Zaista je propis o kamenovanju (bio) u Allahovoj Knjizi, i to je obaveza da se izvrši nad svakim oženjenim muškarcem ili udatom ženom (koji počine blud) ukoliko se to dokaže potpuno jasnim dokazom, trudnoćom ili priznanjem.''' (Buharija, br. 6830, Muslim, br. 1690)

Takoðer, u najvjerodostojnijim hadiskom zbirkama bilježi se da je Poslanik, s.a.v.s., naredio kamenovanje oženjenog bludnika ili bludnice.

Jednom prilikom poslao je jednoga od ashaba da kamenuje udatu ženu koja je počinila zinaluk (Buharija, br. 6827, Muslim, br. 1697), kao što je naredio da se kamenuje ashab Maiz b. Malik zbog istog grijeha. (Muslim br. 1692)

Po ovom pitanju prenosi se i konsenzus islamskih učenjaka ehli-sunnetskog usmjerenja. (Vidjeti: Meratibul-idžma' od Ibn Hazma, r.h., str. 214), a propis kamenovanja oženjenog bludnika zanijekali su samo neki sektaši i novotari poput jednog dijela haridžija i mu'tezila.

Na osnovu ovih i mnogih drugih vjerodostojnih predaja, zaključujemo da je propis o kamenovanju oženjenog bludnika bio u Kur'anu, a da je zatim derogiran njegov tekst, ali je ostao važiti njegov propis.

Dakle, ovdje se ne radi o derogiranju Kur'ana hadisom (o čijoj validnosti postoje rasprave kod islamskih učenjaka), već se radi o tome da je taj propis bio u Kur'anu, nakon toga derogiran je njegov tekst, a ostao je propis. Pored toga, kako smo vidjeli, taj propis potvrðen je velikim brojem vjerodostojnih predaja, a na osnovu njih, i idžmaom – konsenzusom islamskih učenjaka, za koji je u hadisu kojeg prenosi Abdullah b. Omera, r.a., Muhammed, s.a.v.s., rekao: ''Allah neće ujediniti moj ummet na zabludi, Allahova ruka je sa džematom…''

(Prvu rečenicu hadisa (''Allah neće ujediniti moj ummet na zabludi'') bilježe: Tirmizi (2167); Ebu Davud (4284); Ibn Madždže (3950); Ahmed (21 190); Hakim u Mustedreku (1/115); Ibn Ebi Asim u Es-Sunne (80); El-Lalikai (154); Es-Sehavi u El-Mekasidul-Hasene (1288) i drugi.

Takoðer, ovaj dio hadisa prenosi se i kao riječi nekih ashaba poput Abdullaha b. Mes'uda i drugih, sa vjerodostojnim lancima prenosilaca. Vidjeti: Tuhfetul-Ahvezi (6 /388).

Napomena: Da bi se neko kamenovao za počinjeni blud, moraju se ispuniti mnogi uvjeti i nestati sve zapreke, koji su vrlo precizni i zahtjevni, tako da je praktična primjena ovog propisa u historiji islama bila vrlo rijetka pojava, a ako se i izvršavala, najčešće se obavljala nakon priznanja počinitelja, kakav je slučaj bio sa spomenutim ashabom Maizom, r.a., i još jednom ženom poznatijom kao Gamidijja.

A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Durmić Amir prof.
Musa Kala

PostPostao/la javor » sub jan 01, 2011 6:03 pm

Selam alejkum.
kome se kaze da se bludnici moraju zatvoriti ne jednom mjestu i pustiti da umru sve dokle ne nadju izlaza.

to se odnosi na robinje, koliko znam ja, oni se cuvaju u kucama ili se prodaju. obaveza svakog muslimana je da sakrije sramotu drugog muslimana, obaveza je da bludnik zeni bludnicu a cestit cestitu, i oprastaj dolazi prije kazne, a ako je to javno i otvoreno, ili ako bludnik sam protiv sebe posvjedoci (cetiri puta), onda nema niko pravo da povuce tu kaznu jer je to Allahovo pravo i kazna mora da se sprovede.

Prenosi Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Ko od muslimana otkloni nevolju od dunjalučkih nevolja, Allah će od njega otkloniti nevolju od nevolja na Sudnjem danu! Ko olakša onome kome je teško, Allah će njemu olakšati na dunjaluku i Ahiretu! Ko sakrije sramotu drugog muslimana, Allah će sakriti njegovu sramotu na dunjaluku i Ahiretu! Allah je na pomoći Svome robu, dok je rob na pomoći svome bratu!" (Muslim)

zli ljudi danas ne osudjuju one koji grjese otvoreno, a istrazivaju grjehe onoga ko se trudi i kaje.

U dva Sahiha stoji: /655/ "Ako robinja nekog od vas po~ini blud, neka je kazni bi~evanjem i neka je puno ne grdi!" Neka je ne grdi za to {to je u~inila nakon kazne koja predstavlja iskup (keffaret). -Tefsir Ibn Kesir

4.15. Kada neka od žena vaših blud počini, zatražite da to protiv njih četverica od vas posvjedoče, pa ako posvjedoče, držite ih u kućama sve dok ih smrt ne umori ili dok im Allah ne nađe izlaz neki.
4.16. A ako dvoje to učine, izgrdite ih; pa ako se pokaju i poprave, onda ih na miru ostavite, jer Allah prima pokajanje i samilostan je.

Imam Buharija u svome Sahihu bilježi predaju od Abdullaha b. Abbasa, r.a., da je rekao: ''Omer, r.a., sjedio je na minberu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa je rekao: 'Uzvišeni Allah poslao je Muhammeda, s.a.v.s., sa istinom i objavio je Knjigu u kojoj je bio objavio i ajet o kamenovanju (ajetur-redžmi) koji smo učili i razumjeli njegovo značenje. Poslanik, s.a.v.s., je kamenovao bludnika (oženjenog), a kamenovali smo i mi poslije njega. Ja se bojim da će neko nakon izvjesnog vremena reći: Mi u Allahovoj Knjizi ne nalazimo propis o kamenovanju bludnika, pa će na takav način otići u zabludu ostavljajući jednu od Allahovih strogih naredbi (farzova). Zaista je propis o kamenovanju u Allahovoj Knjizi, i to je obaveza da se izvrši nad svakim oženjenim muškarcem ili udatom ženom (koji počine blud) ukoliko se to dokaže potpuno jasnim dokazom, trudnoćom ili priznanjem.''' (Buharija, br. 6830, Muslim, br. 1690)
Allahov zakon na Allahovoj zemlji!
javor

PostPostao/la javor » sub jan 01, 2011 6:41 pm

Krv muslimana nije dozvoljena osim u tri slučaja: ako oženjen ili udata počine blud, ko ubije nevinu osobu i osobu koja napusti svoju vjeru i odvoji se od džemata-zajednice muslimana." (Buhari, Muslim)
Allahov zakon na Allahovoj zemlji!
javor

PostPostao/la Salahudin » sub jan 01, 2011 8:55 pm

Ne davno. Istocni Afganistan. Inshallah da je za ono za sto kazu da jeste a ne neki "plemenski" prekrsaj.

وَلَا تَقُولُوا لِمَنْ يُقْتَلُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتٌ ۚ بَلْ أَحْيَاءٌ وَلَٰكِنْ لَا تَشْعُرُونَ

I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: "Mrtvi su!" Ne, oni su živi, ali vi to ne znate! 2:154
Salahudin

PostPostao/la stefan » ned jan 02, 2011 2:02 am

Sta ako je zena trudna , dali se ceka da se porodi ili se kamenuje zajedno sa plodom ?
stefan

PostPostao/la Salahudin » ned jan 02, 2011 1:18 pm

stefan je napisao/la:Sta ako je zena trudna , dali se ceka da se porodi ili se kamenuje zajedno sa plodom ?

Muslimova zbirka hadisa.
Poglavlje: Kazne
Strana 450-452
Broj hadisa 1039.

Odbijane priznanja zinaluka cetiri puta, rupa za kamenovanog, odgadjanje izvrsenja kazne nosecoj zeni dok ne rodi te dzenaza-kamenovanoj osobi

Prenosi se od Burejda, ra., da je Maiz ibn Malik el Eslemi dosao Bozijem Poslaniku, as., i rekao:
- Boziji Poslanice, ja sam sebi nanio zulum i ucino zinaluk, zelio bi da me ocistis od ovog grijeha. On ga vrati, ali covjek opet dodje, sutradan pa rece:
- Boziji Poslanice, ucinio sam zinaluk.
On ga i drugi put vrati. Zatim Boziji Poslanik, as., posla puruku njegovima, pitajuci:
- Znate li vi za kakav mentalni nedostatak kod njega? Da li mu u tom pogledu nesto osporavate?
Oni odgovorise:
- Mi ga znamo kao potpuno pametnog, prema onome sto mi mozemo vidjeti, on je medju najboljim od nas.
Covjek mu dodje i treci put pa Boziji Poslanik, as., ponovo poruci njegovim raspitujuci se o njegovom stanju. Oni ga opet obavjestise da on nema nedostataka, ni tjelesnog, ni mentalnog. Kad je dosao cetvrti put, naredi da se za njega iskopa jama i da bude kamenovan.
Dosla je i jedna Gamidijka rekavsi:
- Boziji Poslanice, ja sam ucinila zinaluk, ocisti me od ovoga grijeha, molim te.
On je vrati, a sutradan ona upita?
Boziji Poslanice, zasto me vracas? Mozda ces me vracati kao i Maiza, a ja sam, Allaha mi, i zatrudnijela.
"Necu! Idi dok se ne porodis", rece on.
Kad se porodila, donijela je dijete zamotano u nekakvo platno i rekla:
- Evo ja sam rodila.
"Idi i doji ga sve dok ga ne bude trebalo odbiti od mlijeka", rece joj on.
Posto ga odbi od mlijeka, donese mu dijete sa komadom hljeba u ruci i rece:
- Boziji Poslanice, ovo je onaj sto sam ga odbila od mlijeka, poceo je jesti hranu.
On uruci dijete nekom muslimanu, a zatim naredi da se za nju iskopa jama u visini njenih prsa te da je svijet kamenuje. Halid ibn Velid prihvati za kamen i baci ga na njenu glavu, a krv ga po licu poprska pa je on poce grditi. Vjerovjesnik, as., cuvsi kako je on grdi, rece:
"Polahko, Halide! Tako mi onoga koji raspolaze mojim zivotom, ona se toliko iskreno pokajala da bi i onome ko cini nepravdu (varajuci pri trgovini i sl.) bilo oprosteno kad bi se tako pokajao".
Potom je naredio da joj se klanja dzenaza-namaz, koji je on licno kao imam klanjao. Nakon toga je zakopana.
وَلَا تَقُولُوا لِمَنْ يُقْتَلُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتٌ ۚ بَلْ أَحْيَاءٌ وَلَٰكِنْ لَا تَشْعُرُونَ

I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: "Mrtvi su!" Ne, oni su živi, ali vi to ne znate! 2:154
Salahudin

PostPostao/la zaim » čet jun 02, 2011 11:02 pm

hm...nekako mi je ovo kamenovanje previse mucenistvo.Zar nije objavljen ajet ne mucite zarobljene jer mucenje je gore od ubistva?
zaim

PostPostao/la javor » pet jun 03, 2011 6:51 am

sve ima svoju cjenu.
Zadnja izmjena: javor; pet jun 03, 2011 3:45 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
javor

PostPostao/la Allahov_rob » pet jun 03, 2011 10:45 am

zaim je napisao/la:hm...nekako mi je ovo kamenovanje previse mucenistvo.Zar nije objavljen ajet ne mucite zarobljene jer mucenje je gore od ubistva?

Ajet kojeg spominjes se odnosi na kaznjavanje i mucenje ljudi (a u sirem znacenju i drugih zivih bica), u slucajevima kao sto je zarobljenistvo. Tada je mucenje i izgladnjivanje, i premlacivanje i ostali vidovi kazni koji se sprovode nad ljudima gore od ubistva. A kako i ne bi bilo gore kad ubistvo traje vrlo kratko. Kad covjeka neko ubije iz puske, ili ga baci sa stijene ili ga kamenuje onda to traje kratko u odnosu na mucenje i premlacivanje i izgladnjivanje zatvorenika koje se vrsilo i dan danas vrsi u zatvorima i koncentracionim logorima.

S druge strane imas ajet: "Bludnicu i bludnika izbičujte sa stotinu udara biča, svakog od njih, i neka vas pri vršenju Allahovih propisa ne obuzima prema njima nikakvo sažaljenje, ako u Allaha i u onaj svijet vjerujete, i neka kažnjavanju njihovu jedna skupina vjernika prisustvuje!" (An-Nur, 2)

Tako da kamenovanje ozenjene bludnice i ozenjenog bludnika nije nikakvo mucenje nego stroga kazna.
Allahov_rob

Sljedeća

Natrag na Fikh

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.