KAKAV JE PROPIS KAD SE SABAH-NAMAZ PRESPAVA?

Teme iz islamskog prava.

KAKAV JE PROPIS KAD SE SABAH-NAMAZ PRESPAVA?

UNREAD_POSTPostao/la Zeyneb » uto mar 16, 2010 3:23 pm

PITANJE:

Esselamu alejkum!
Jutros sam prikasnio da klanjam sabah-namaz u njegovom vremenu a inaće redovno nastojim da ustajem 1 sat do isteka vremena. Mobitel kojeg redovno programiram da me budi jutros se nesjećam da mi je zvonio ili sam ga mahinalno ugasio, neznam. Probudio sam se oko 6:15 a sabahsko vrijeme je isteklo u 06:03 minuta. Čuo sam da treba sačekati od isteka sabahskog vremena 20-30 min. pa onda naklanjati propuštani namaz, ja sam sačekao 25min. i klanjao sam prvo farz pa onda nafilu od sabahskog namaza. Jesam li ispravno postupio ako nisam kako je ispravno za ovakve situacije da se postupi. Džezakumullahu hajren!

ODGOVOR:

We alejkum selam we rahmetullahi we berekatuhu

Pomenuta mesela je mesela dozvoljenosti ili zabrane klanjanja propuštenog namaza u vremenu u kojem je zabranjeno da se klanja. Učenjaci se po ovom pitanju razilaze na dva mišljenja:

Prva skupina učenjaka ne dozvoljava klanjanje propuštenog namaza u zabranjenim vremenima već kažu mora pričekati dok ne istekne vrijeme zabrane pa će nakon toga klanjati. To je stav imama Ebu Hanife I još nekih učenjaka.

Druga skupina učenjaka dozvoljava klanjanje propuštenog namaza u zabranjenom vremenu. To je stav imama Ahmeda, Malika, Šafije I većine ashaba. Ovo mišljenje je prioritetnije zbog riječi Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem: ‘’Ko prespava namaz ili ga zaboravi neka ga klanja kada ga se sjeti.’’Hadis bilježe Buharija i Muslim.

Ovaj hadis Allahovog Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem, ograničava hadis o zabrani klanjanja namaza u tri poznata vremena i izuziuma klanjanje propuštenog namaza u tim vremenima.

A što se tiče hadisa u kojem stoji da je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, prespavao sabah zajedno sa svojim ashabima, a zatim odgodio namaz i klanjao malo kasnije, razlog toga je taj što je šejtan prisustvovao u tom mjestu pa je iz tog razloga Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, odložio namaz sve dok nije promijenio mjesto. Na osnovu pomenutog kažemo: Ukoliko čovjek i prespava sabah i probudi se pri izlasku sunca, nema potrebe da čeka već može odmah da klanja shodno hadisu kojeg smo gore spomenuli. A Allah najbolje zna.

prof. Idriz BILIBANI

Preuzeto sa: http://essunne.com/index.php?option=com ... &Itemid=35
قال تعالى: لو أنزلنا هذا القرآن على جبل لرأيته خاشعا متصدعا من خشية الله
Zeyneb

Re: KAKAV JE PROPIS KAD SE SABAH-NAMAZ PRESPAVA?

UNREAD_POSTPostao/la javor » čet mar 18, 2010 11:44 pm

razlog toga je taj što je šejtan prisustvovao u tom mjestu pa je iz tog razloga Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, odložio namaz sve dok nije promijenio mjesto.

Selam alejkum.
U kom smislu je prisustvovao tu sejtan?
Allahov zakon na Allahovoj zemlji!
javor

Re: KAKAV JE PROPIS KAD SE SABAH-NAMAZ PRESPAVA?

UNREAD_POSTPostao/la Zeyneb » pet mar 19, 2010 1:12 am

javor je napisao/la:
razlog toga je taj što je šejtan prisustvovao u tom mjestu pa je iz tog razloga Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, odložio namaz sve dok nije promijenio mjesto.

Selam alejkum.
U kom smislu je prisustvovao tu sejtan?

Ja sam postrala ovaj tekst u cilju da se nesto nauci! A ti ako imas kakvih pitanja mozes da se javis na ova dva linka

http://www.putvjernika.com/Postavite-pi ... ka-pitanja

http://essunne.com/index.php?option=com ... &Itemid=38
قال تعالى: لو أنزلنا هذا القرآن على جبل لرأيته خاشعا متصدعا من خشية الله
Zeyneb

Natrag na Fikh

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.