Da li je dozvoljeno ......?

Teme iz islamskog prava.

Da li je dozvoljeno ......?

UNREAD_POSTPostao/la Zeyneb » sub feb 20, 2010 5:23 pm

Da li je dozvoljeno je boraviti među neznalicama i pozivati ih u Allahovu vjeru?

PITANJE:

Ukoliko stanovnike određenog sela budem želio pozivati u vjeru i vidim da unutar džamije u kojoj klanjaju postoji kabur od kojeg ljudi žele blagoslov i skrušeno mu se mole pored Allaha, da li mije dozvoljeno boraviti u toj džamiji i u njoj obavljati namaz, sve s ciljem da ljudima u tom mjestu pojasnim ispravno vjerovanje? Ako je odgovor “da” mi to nije dozvoljeno, onda smatram daje propuštena velika prilika da se tim' ljudima ukaže na Pravi put i da se među njima širi Allahova vjera.

Odgovor:

Da, to je dozvoljeno, premda nije pristojno da onaj koji nešto pita, na to pitanje sam odgovara. Dakle, ovakav čovjek će ostati među spomenutom skupinom, pozivati ih u Allahovu vjeru i upozoravati ih na pogubnost širka. Objasnit će im da ukoliko je dotična džamija izgrađena na kaburu, obaveza im je da je sruše i izgrade novu džamiju, a ukoliko je džamija već postojala pa je u nju naknadno neko pokopan, u tom slučaju će kabur izmjestiti iz džamije,a posmrtne ostatke umrlog ukopati u mezarje.

Što se tiče tvog pitanja: "Da li mi je dozvoljeno boraviti u toj džamiji i da li je namaz koji u njoj obavim ispravan", smatram da trebaš pozivati ljude u Istinu i odvraćati ih od laži i pogrešnog vjerovanja pa makar to podrazumijevalo tvoj boravak u takvoj džamiji. Što se, pak, tiče propisa ispravnosti namaza obavljenog u takvoj džamiji, prije odgovora potrebno je precizirati sljedeće:

- ako je džamija prvobitno izgrađena na kaburu, onda namaz koji se u njoj obavi nije ispravan jer je gradnja džamije na kaburu strogo zabranjen čin, međutim,
- ako je prvo sagrađena džamija pa naknadno u nju smješten kabur, onda je namaz koji se u njoj obavi ispravan, izuzev ako se kabur nalazi u pravcu Kible.

Odgovorio: Šejh Muhammed b.Salih b.Usejmin

Preuzeto sa: www.essunne.com
قال تعالى: لو أنزلنا هذا القرآن على جبل لرأيته خاشعا متصدعا من خشية الله
Zeyneb

Natrag na Fikh

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.