Cilj opravdava sredstvo

Tekstualne teme o džihadu

Cilj opravdava sredstvo

PostPostao/la Abdullhaj2 » sri sep 21, 2011 11:30 am

Znam da vas je većina takvog mišljenja ali ne mogu razumjet.

Ako je cilj da Allahov zakon bude nad svim, zašto se onda krše ti zakoni da bi se došlo do cilja.
Abdullhaj2

Re: Cilj opravdava sredstvo

PostPostao/la samurai-ronin » sri sep 21, 2011 12:50 pm

Kako mislis da se krse zakoni i naravno ciji zakoni se to krše, i sta to konkretno tebi smeta i pokušavaš nekoga u nešto ubijediti, očigledno ti nisi sam sa sobom načisto pa trebaš nešto da se rasčistiš
samurai-ronin

PostPostao/la Abdullhaj2 » sri sep 21, 2011 1:11 pm

hmm, nema veze.

Ako je samoubistvo zabranjeno, a savremena ulema kaže ako će to doprinjeti uspostavljanju Šerijata onda je OK?
I da ne nabrajam sve šta savremena ulema kaže.
Abdullhaj2

PostPostao/la Argandab » sri sep 21, 2011 2:51 pm

Abdullhaj2 je napisao/la:hmm, nema veze.

Ako je samoubistvo zabranjeno, a savremena ulema kaže ako će to doprinjeti uspostavljanju Šerijata onda je OK?
I da ne nabrajam sve šta savremena ulema kaže.

U islamu cilj ne opravdava sredstvo. To važi samo kod sektaša poput murdžija, ihvanija, i sličnih, sa čijih sajtova si se edukovao u islamu.
Oni isto kažu da cilj ne opravdava sredstvo, ali samo kada je u pitanju džihad, dok u drugim slučajevim, kada treba da glasaju za nekog taguta i postave ga na vklasti da bi ovaj sutradan hapsio muslimane i sprdao se sa islamom, kod njih taj cilj opravdava sredstvo.
Samo jadni mudžahidi ne smiju ništa "kiksnuti", jer ih Suljo Bahtić drži na nišanu.

Pitanje šehiodskih napada nije mesela o sredstvu i cilju, kada bi ti to shvatio. Šehidski napadi su fikhska mesela. Mnogi učenjaci kažu da su dozvoljeni i da "samoubistvo" u tom napadu nije samoubistvo koje se u negativnom kontekstu spominje u šerijatu.

O ovome ti je ponuđen link do teksta koji bi Allahovom dozvolom otklonio mržnju prema mudžahidima iz tvojih prsa, ali ti tekst ne želiš da čitaš a još manje da ga razumiješ.

http://www.putvjernika.com/Fetve-i-odgovori/sehidske-akcije-samoubilacke-akcije-sehidi-ili-samoubice.html
Argandab

PostPostao/la javor » sri sep 21, 2011 5:38 pm

Toliko smo govorili o tome, a ti abdullhaj sto tebe boli ako se neko ubije u masi kafirskih ubica?
javor

PostPostao/la Abdullhaj2 » čet sep 22, 2011 12:58 pm

Pročitao sam ovaj tekst gore i ne može se uzet zdravo za gotovo, iznesen je prvi dokaz iz Kur'ana koji glasi

"Ima ljudi koji se žrtvuju u težnji za zadovoljstvom Allahovim. A Allah je milostiv robovima Svojim." (Bekara, 207)

Shodno shvatanju ashaba, ovaj ajet se odnosi na onoga koji sam navali na neprijatelja čiji je broj veliki.

Znači li to da su ashabi ispravno shvatili?

"Ima ljudi koji se žrtvuju u težnji za zadovoljstvom Allahovim."
Nakon što je Allah Uzvišeni naveo kazivanje o licemjerima i njihovim
pokuđenim svojstvima, Allah dž.š., navodi pohvalna svojstva vjernika.
Ibn-Abbas i jedan broj tabiina u vezi s tim kažu: "Ovaj ajet objavljen je povodom slučaja Suhejba ibn Sinana er-Rumija."
Naime, nakon što je on primio islam u Meki i htio hidžru učiniti (iseliti se), ljudi su mu zabranili da ode sa svojom imovinom.
Dozvolili su mu, pod uvjetom da preda svoj imetak. Nakon toga objavljen je ovaj ajet.
Njega je sa strane Harre dočekao Omer ibn Hattab s grupom ljudi rekavši mu: "Trgovina je uspjela!" A on je odgovorio: "Vaša također,
jer Allah neće dati da vaša trgovina propadne." "A šta je to?", upitao je on. Kazali su mu da je Allah o njemu objavio ovaj ajet.
Abdullhaj2

PostPostao/la samurai-ronin » čet sep 22, 2011 7:12 pm

Što tebe Abdulhaje nesto puno sikira to što se neko zaleti eksplozivom među vojnike i ubije ih, pa te to nije islamski, te se nesmiju ubijati civili, ako te to toliko boli ubijanje civila, zasto nisi pisao neznam Amerima što su ljude mučili i ubjali po Abu Guraibu, Gvantanmu, sto su ubijani muslimani po Čečeniji od strane rusa, ja nevidi ni jedan post da si stavio protiv toga. Već et nije islamski da se ubijaju neprijateljski vojnici koji su okupirali Irak, Afganistan, Čečeniju, de nam ti reci sta je to Islamski
samurai-ronin

PostPostao/la Abdullhaj2 » pet sep 23, 2011 10:13 am

Mislim da raspravljamo o ajetu

"Ima ljudi koji se žrtvuju u težnji za zadovoljstvom Allahovim."

A ti slobodno otvori drugu temu vezanu za to o cemu govoris i sigurno se javim.
Abdullhaj2

PostPostao/la javor » sub sep 24, 2011 5:39 pm

Abdullhaj sto ne ides na bojno polje pa da pokazes talibanima kako se bori ako oni ne znaju?
javor

PostPostao/la Mus'ab » ned sep 25, 2011 12:27 am

Abdullahj2 mi ne vodimo raspravo oko ajetaa, ti vodiš :D

nama muslimanima je zabranjeno raspravljati o ajetima, kada su oni jasan dokaz onima koji hoce da vjeruju!!!!
Mus'ab

Sljedeća

Natrag na Džihad

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.