PROSAC POSJEĆUJE SATRANICU "PUTVJERNIKA"
Pitanje:
Taj momak koji mene želi oženiti voli stranicu putvjernika a oni promovišu samoubilačke akcije u Afganistanu ,Palestini i sam on to odobrava i ako sam mu ja pokušala iznijeti mnogo dokaza, mnogo izjava od uleme po tom pitanju ali on ima neke svoje knjige koje čita, da li je sad on naispravnom putu i dali je uredu biti na strani takvih osoba, kako da se postavim?
ODGOVOR:
Bilježi Muslim u svom Sahihu od poznatog i velikog tabi'ina Muhammed ibn Sirin da je rekao: "Zaista je ovo znanje vjera, pa gledaje od koga uzimate vašu vjeru". Ove riječi predstavljaju opće pravilo kojeg su se pridržavali dobri prethodnici ovog Ummeta. A ono znači da musliman mora dobro paziti od koga uzima i uči vjeru. Tj. tumačenje vjere se ne uzima od onih koji je zbog svog neznanja ili slijeđenja strasti pogrešno tumače, od raznoraznih i raznobojnih novotara i onih kojima ustvari i njima samima treba ponovo protumačiti vjeru. Ovdje je svejedno da li to pogrešno tumačenje dolazilo od zvanične vjerske institucije koja nije bezgriješna ili pojedinaca gariba ili nekih džemata i udruženja.
A što se tiče stranice "putvjernika", ispravno je da bi se ona trebala zvati "putzabludjelihvjernika" zbog pogrešnog i nakaradnog tumačenja vjere. Ono kako se vjera tumači na toj stranici gledajući na tekstove, "šejhove", knjige i predavanja koja se na njoj plasiraju i propagiraju, iako je to sve zavijeno ruhom sikirancije za ovaj Ummet, mudžahidima, muslimanima i njihovom akidom, njihovo tumačenje vjere u globalu je dalalet.
Ova stranica i daije na koje se poziva su sahvi (islamskom buđenju) u našim krajevima zaprljali tumačenje najbitnijih akidetskih mes'ela, poput tevhida, širka, taguta i slično. U svom zabludjelom tumačenju mnogih pitanja oni otišli do te mjere daleko da je obaveza učenih da se ograđuju od njihove "dave".
Detalje po ovom pitanju ja sam izložio u svoja dva predavanja "Maočanska dawa" (ili "Kufr u Medini a tevhid u Maoči") i "Jeste li vi tekfirovci", pa koga interesuje može se na nijih vratiti.
Prema tome, ako je tvoj prosac koji posjećuje tu stranicu sljedbenik i te dawe koju ona propagira, moj ti je savjet da ga bezuslovno odbiješ i ostaviš kako bi sačuvala svoju akidu i vjeru. Ve billahi tevfik.Mr.Zijad Ljakic!
Ova tema je vec bila tako da nema potrebe ponovo otvarati novu temu, nastavak na ovom linku
http://www.putvjernika.com/forum/drugi-o-nama/administrator-n-um-com-portala-o-nasoj-braci-t1852.html
moderatorica-Zeyneb