Islambosna o nama

Zašto im smetamo.

Re: Islambosna o nama -bljak

UNREAD_POSTPostao/la hajro » uto jan 19, 2010 7:49 pm

Crni leptir je jedan od nekoliko insana cije postove rado citam na IB.
A to shto tvrdi daje IB najbolji toje diskutabilno mada dodushe kako reko tamo ima izuzetno dobri ljudi i m*umina prije svega a Allah s.w.t. najbolje zna.
slika
hajro

UNREAD_POSTPostao/la crnileptir » uto jan 19, 2010 8:13 pm

hajro je napisao/la:Crni leptir je jedan od nekoliko insana cije postove rado citam na IB.
A to shto tvrdi daje IB najbolji toje diskutabilno mada dodushe kako reko tamo ima izuzetno dobri ljudi i m*umina prije svega a Allah s.w.t. najbolje zna.

Ništa diskutabilno - to je tako:)...previše fontova neki ljudi otvaraju i na previše strana žele da se bore, ne fokusiraju se na jedan cilj, i na ujedinjavanje više različitih struja, na toleriranje razlika itd
U običnim životima većina nas su totalni bijednici, pogotovo ovi što žive na zapadu, pod zapadnom paskom i kontrolom, i poslušni smo i ponizni mnogima- sem kad se radi o braći muslimanima, sufijama,ihvanijama, tahrirovcima, tradicionalistima,raznim vrstama selefija ovim ili onim
Tu onda užestimo, zavremo ko hajvani, popuštanja ni milimetar kao da može jedan prosječan musliman, u par sati, skontati gdje i kaoko i šta i koje itd...i sporemni smo odbaciti ljude zbog riječi ili par riječi, ili par dijela, urađenih bez znanja itd...
Neki ljudi žele promjene preko noći-a ne ide to tako...put promjena je težak i možda će trajati cijeli naš život na nećemo daleko odmaći u tim promjenama
crnileptir

UNREAD_POSTPostao/la RPG » uto jan 19, 2010 9:40 pm

crnileptir je napisao/la:
hajro je napisao/la:Crni leptir je jedan od nekoliko insana cije postove rado citam na IB.

Ništa diskutabilno - to je tako:)...previše fontova neki ljudi otvaraju i na previše strana žele da se bore, ne fokusiraju se na jedan cilj, i na ujedinjavanje više različitih struja, na toleriranje razlika itd
U običnim životima većina nas su totalni bijednici, pogotovo ovi što žive na zapadu, pod zapadnom paskom i kontrolom, i poslušni smo i ponizni mnogima- sem kad se radi o braći muslimanima, sufijama,ihvanijama, tahrirovcima, tradicionalistima,raznim vrstama selefija ovim ili onim
Tu onda užestimo, zavremo ko hajvani, popuštanja ni milimetar kao da može jedan prosječan musliman, u par sati, skontati gdje i kaoko i šta i koje itd...i sporemni smo odbaciti ljude zbog riječi ili par riječi, ili par dijela, urađenih bez znanja itd...
Neki ljudi žele promjene preko noći-a ne ide to tako...put promjena je težak i možda će trajati cijeli naš život na nećemo daleko odmaći u tim promjenama

Previše je žestine medju "zaraćenim" stranama, i netolerancije također, vrlo često grubih ispada, previše je navijača na svim stranama...
Međutim, ujedinjenje svih muslimana i frakcija, je veoma osjetljivo pitanje... Ako se njemu pridje nenaučno i šerijatski neutemeljeno, onda nas može obmanuti. Ono što se može primjetiti na IB je da se forsira jedinstvo ummeta, što je plemenit nijjet, ali se forsira jedinstvo na svemu i svačemu, a ne na Kur'anu i Sunnetu, a takva dawa će sigurno propasti, jer Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, nije ujedinjavao ashabe na svemu i svačemu.
U redu, neko sa IB-a će reći da oni propagiraju jedinstvo na Sunnetu, medjutim da li je to tako? Nije, jer sama maksima kojom se koriste ti muslimani glasi otprilike: "Oprostićemo medjusobne razlike, a ujedinicemo se na onome na čemu se slažemo". Tako bi po toj teoriji trebalo u isti koš strpati pripadnika ehli sunneta koji vjeruje da je Allah iznad Arša i jednog sufiju, koji vjeruje da je Allah svuda, a to znači i u tijelu svinje i u/na nečistim mjestima. Kako oni mogu biti jedinstveni, kada jedni vjeruju u Allaha kako je on naredio, a drugi lažu na Allaha i o Njemu govore ružno.
Dalje, jedni kažu da nema džihada danas, drugi kažu da je on danas stroga obaveza. Ako su prvi u pravu, onda ovi drugi što ginu griješe!
Treće, jedni kažu da je Hosni Mubarak legitimni islamski vladar, dok drugi kažu da je tiranin i tagut, onaj kome se muslimani NE smiju pokoravati, jer je izdao Allahov din, a potom i muslimane. Pa kako da ove skupine ujedinimo!?
Nikako! Osim da se svi slože na Kur'anu i Sunnetu. Ujediniti Ummet, a da poslije toga i dalje jedni vjeruju da je Allah u svinji, a drugi da je iznad Arša, je smješno i vrlo glupo!
Ako nije tako, onda trebamo baciti tomove knjiga selefa, imama ovog ummeta, u kojima su oni upozoravali na novotare i opasnosti udruživanja (ujedninjavanja) sa novotarima!

Ovo nikako ne znači da ne treba da pozivamo u jedinstvo, naprotiv, obaveza nam je da pomirimo dva brata, ali na ISTINI, a ne na onome u čemu se slažu, jer oni mogu da se slože i na zabludi.

A od Allaha je uputa!
RPG
Site Admin

Re: Islambosna o nama

UNREAD_POSTPostao/la crnileptir » uto jan 19, 2010 10:18 pm

Ujedinjuješ se na onome na čemu se možeš ujediniti, a ne znam da iko na IB-u vjeruje u vahdetulvudžud ili nešto slično
Da sufijen jesu muslimani, koji imaju devijacija,kao i sve ostale grupacije muslimana danas i niko nema da se ne treba mijenjati u nekom pogledu bilo da se radi o akidi, fikhu, ahlaku itd...i pretjerani tekir je akaidska greška, novotarija, i to nije selefizam pa neki ustraju u tome i prave oko toga, i nekih pitanja, centar ove vjere
I poštovanje učenih i njihovo poštovanje je dio islama i ahlaka- pa ima grupacija koje su se svele na "par ispravnih" učenjaka dok su ostali novotari, murtedi, zaliutali i otpadnici
Nema na tome jedinstva..
Ujedinjujemo se na istini- i to nije proces koji trade mjesec ili dva...to traje godinama ili desetine godina...a ne zbog jedne greške, ili sat ubjeđivanja da se odbacuju ljudi
crnileptir

UNREAD_POSTPostao/la Allahov_rob » uto jan 19, 2010 10:32 pm

Ako govoris o dijalogu izmedju muslimana onda je to OK. Moze se voditi i treba sa onima koji su za dijalog. Ali ako neka osoba govori o nekom vjerskom pitanju i naopako tumaci ajet ili hadis onda ga treba ispraviti.
Ako neka osoba pogresno razumije neki vjerski propis ili nesto drugo iz vjere onda mu treba ukazati na ono sto je ispravno.
Medjutim ako nekoj osobi ne odgovara sto spozna da je bio u zabludi pa mu to tesko padne pa pocne zdusno da brani svoj prvi stav (iako uvidja da je pogresan ali eto da ne bi ispao neuk ili pak nesto drugo), onda toj osobi nije do dijaloga nego do rasprave. Na kraju predje na vrijedjanje i ismijavanje jer nema dokaza.
فَمَنْ يَكْفُرْ بِالطَّاغُوتِ وَيُؤْمِنْ بِاللَّهِ فَقَدِ اسْتَمْسَكَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقَى لا انْفِصَامَ لَهَا وَاللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ
Allahov_rob

UNREAD_POSTPostao/la ismail » uto jan 19, 2010 11:18 pm

Selam alejkum
crni leptiru citao sam i pratio tvoje radove na islambosna.ba a i na drugim forumima,imao(la)si osecaj za istinu i nalazio(la) si prave reci i tekstove da potvrdis to ali ostao(la)si a da nisi otiso(la)dalje od islambosna.ba i "shure"koja je toliko licemerna da ih Allah izvede iz zablude,a najveca potvrda njihove licemernosti se desila pre smrti shejha Jusufa Barcica(Allah mu se smilovao)kada su pisali i gibetili tada sam ih ja opemenuo i bio je jos jedan brat sa nickom hatab koji je probao da im objasni dawu shejha Jusufa Barcica(Allah mu se smilovao)posle te debate ja sam prestao da posecujem stranicu islambosna.ba
Bio sam iznenadzen kada sam posle smrti shejha Jusufa Barcica(Allah mu se smilovao)video koliko se islambosna.ba i slicne njima da preuzmu ime shejha Jusufa Barcica(Allah mu se smilovao).Pitaj "shuru"crnileptire gde je i ko je sve poskidao sa foruma o shejhu Jusufu Barcicu(Allah mu se smilovao)niko nije pljuvao vise od vas sram vas bilo pokajte se Allahu ne sahranjujte grehove u sebi jer cete i svoje srce sahraniti.
ismail

UNREAD_POSTPostao/la RPG » uto jan 19, 2010 11:23 pm

crnileptir je napisao/la:Ujedinjuješ se na onome na čemu se možeš ujediniti

Šta ćeš uraditi ako je jedino moguće ujedinjenje po samo nekim pitanjima? Na primjer, uspio si ujediniti jednog sufiju i selefiju da na isti način klanjaju namaz, jer se tu oni mogu ujediniti. Jesu li oni jedinstveni, ako prvi i dalje nastavlja vjerovati da je Allah svuda?

crnileptir je napisao/la:, a ne znam da iko na IB-u vjeruje u vahdetulvudžud ili nešto slično

Pa ne znam baš za vahdetul wudžud, ali za slično... Hmmm... Sljedeći tekst će možda u svojim narednim nastavcima govoriti protiv tebe..
http://islambosna.ba/index.php/islam/fi ... s-prvi-dio
Autor ovog teksta, koga lično poznajem, je poznati sufijski mag Ha Mim Keller. Ovaj čovjek vjeruje da je pogrešno reči da je Allah iznad Arša. Eto ti sad! A njegov tekst se prevodi na IB, i to u nastavcima se planira prevoditi. Vec u svom prvom tekstu, nazire se opaka akida wahdetul wudžuda:
Što je metafora za iskustvenu svjesnost o tevhidu, odnosno o jednoti Allaha, koje u kontekstu ljudskih akcija kao što su slušanje, viđenje, hvatanje i hodanje se sastoji u shvatanju Kur'anskih riječi o Allahu:

"kad Allah stvara i vas i ono što napravite?" (Kur’an 37:96)

Ovo gore je klasična sufijska definicija tewhida i nema veze sa definicijom tewhida ehli sunneta wel džemata. Za sufije je tewhid Allahova jednoca, to da je Allah Jedan iz jednog djela i da nema lice, ruke,...

Prema tome, Crni leptiru, ovo je samo jedan "lagan" pregled preko sadržaja na IB. Kao što i sam vidiš, ima tu sufijskih stvari i te kako.
A kako vi mislite pozvati sufije da se odreknu devijacija koje imaju (što i sam priznaješ) kada vi njihove devijacije propagirate??
Možda ćeš reći: "Mi se ne slažemo sa učenjem ovog čovjeka, nego samo prenosimo ono u čemu je bio u pravu." Reći ćemo: Pa zar nema drugih ispravnih učenjaka ovog ummeta, da bi se citirao sufijski šejh? Mada je i sam tekst problematičan, kao što sam i napomenuo gore, a sljedeči vjerujem da će biti još gori, jer mi je ovaj "šejh" poznat po veoma prljavom jeziku kojim pljuje sljedbenike ehlissunneta. Pa zar da se dozvoljava da tekst ovog čovjeka bude na stranici koja za sebe kaže da je ehli sunnetska? Zar se time ne daje legitimitet sufijama?

crnileptir je napisao/la:i pretjerani tekir je akaidska greška, novotarija, i to nije selefizam pa neki ustraju u tome i prave oko toga, i nekih pitanja, centar ove vjere

U pravu si za ovo, ali ovo je daleko od nas, elhamdulillah. Niti jedna stranica na webu na bosanskom jeziku, koliko je meni poznato, nije toliko upozoravala na pretjerivanje u tekfiru kao sto je to Put vjernika.

crnileptir je napisao/la:I poštovanje učenih i njihovo poštovanje je dio islama i ahlaka- pa ima grupacija koje su se svele na "par ispravnih" učenjaka dok su ostali novotari, murtedi, zaliutali i otpadnici

I ovdje si u pravu, mi smo upozoravali i na tu skupinu, i ovo je daleko od nas, elhamdulillah. A svi koji nas potvaraju će kod Allaha odgovarati za svoje potvore.
crnileptir je napisao/la:Nema na tome jedinstva..

Nema, Crni leptiru, naravno da nema. To je ono što mi kažemo. Mi smo ZA ujedinjenje svih muslimana, ali na ISTINI, a ne na svemu i svačemu.

Ujedinjujemo se na istini- i to nije proces koji trade mjesec ili dva...to traje godinama ili desetine godina...a ne zbog jedne greške, ili sat ubjeđivanja da se odbacuju ljudi

Ne treba odbacivati muslimane ma koliko oni griješni bili. Ali mora postojati odricanje od njihove zablude. Treba ih pozvati u istinu, a ako odbiju, onda se distancirati od njihova zla.
RPG
Site Admin

UNREAD_POSTPostao/la Pasha » čet jan 21, 2010 7:18 pm

Aferim:)svaka ti je na mjestu
Pasha

UNREAD_POSTPostao/la hajro » pet jan 29, 2010 10:26 am

Crni leptir je jedan od nekoliko insana cije postove rado citam na IB.

Eto vishe necu rado citati postove CL jel sam dobio "Ban"
kazu:"halali hajrullah banovan si zbog shirenja mrznje"
Sada se pitam?
Zashto onda odmene traze HALALA?
Zaista smijeshno.
Ali bez obzira na sve bitno je meni licno dasam govorio istinu,dasam stao u odbranu iskrenih Allahovi s.w.t. robova a koje tamo tekfire tekfirom.
Eto,zadnjim postovima su imene proglasili tekfircom :)
Zalosno,ja ukazem na b*idu a bidatari kazu ti tekfirish.
Ja ukazem na zabludu a opet dobijem kako ustvari tekfirim
ja stanem na stranu prof Nusreta koga proglasishe tekfircem i to dostavim im lijep dokaz iz privatnoga druzenja a dobijem odgovor kako se sad vidi na cijoj sam strani :)
Prije toga ukazem (kao i mnogi prije mene) na zabludu sufija i tarikata ito iz licnoga primjera kazujuci im dasam i sam bio na zabludi i pozivao na zabludu 15tak godina idamije shejh bio zet(preselio u borbi)i donesem kamaru dokaza opet corlaishu namene kako ja tekfirim i kako to nesmijem niti pod razno :)
Tam nakav fali "rotari klub" tojest novi okot iluminata-masona i fali ih na sva usta kako su to "fini ljudi" radini i visoko obrazovani,velike radishe a ne ko "braca arapi nehljebi" koji zive od socijale i ja sa dokazima onako kako to Milostivi kaze o čifutima kosu i shtasu a dobijem odgovor kako sam ja veliki "mrzitelj" i naravno strahujuci samo od Milostivoga i niotkoga vishe kazem daje moj kredo-moto :el wela wel bera i naravno daih mrzim jelsu oni svi a narocito sufije kao VIRUS koji neprimjetno ali sigurno nagriza organizam shto se ummet zove.
Jedan od njih mi kaze da tamo 99% njih misli kako su pripadnici selefa "sekta" u Bosni.
Stvarno zalosno ali ima jedna istina koja ce ostati do sudnjega dana aktuelna:
Oni zele da ustima svojim utrnu Allahovo svijetlo,a Allah zeli da učini vidljivim svjetlo svoje
makar nebilo po volji nevjernicima.
slika
hajro

UNREAD_POSTPostao/la m_m_j » pet jan 29, 2010 12:32 pm

a hajro zasto si morao onako otvoreno pokazivati mrznju prema sufijama? znas i sam da to tamo ne pije vode i da odmah slijedi ban.Medju moderatorima imas sufija,ihvanija i selefija itd..cak i selefije su protiv Nusreta tako da je bar tebi trebalo biti jasno da tamo s tom ideologijom nisi dobro dosao
m_m_j

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drugi o nama

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot] i 1 gost.