U više navrata, osoba koja se predstavlja kao Mediha Turudić, ili neko ko koristi email adresu i Fejsbuk profil sa tim imenom, poslao je administraciji portala Put vjernika nekoliko emailova sa zaraženim prilozima, ili sa linkovima do zaraženih fajlova.
Jedan od tih mailova je sadržine:
Esselamu Allejkum braco i sestre administratori.
Naime, hocu da vam dam prijedlog da ovaj video objavite na vasoj stranici kao sto sam poslala i na hadidonline.org administraciji
Video sadrzi govor Sejha iz Afganistana, i nigdje nije objavljivan prije na bosanskom jeziku. Ja sam prevela a moj prijatelj iz afganistana mi je poslao video...
(potom slijedi link do virusa)
Prije toga je ista osoba na ovom forumu postavila link do fajla zaraženog virusom.
Također, isti linkovi su postirani i na nekim islamskim Fejsbuk grupama.
Osoba koja preuzme zaraženi fajl i pokrene ga, misleći da je video, instalira na svoj računar trojanca, što znači da će vlasnik virusa, u ovom slučaju "Mediha" imati pristup pasvordima od emailova i drugim podacima "žrtve", tj. zaraženog kompjutera.
Ovim bih upozorio braću i sestre da ne nasjedaju na ovakve i slične provokacije i da ni u kom slučaju ne otvaraju poštu od nepoznatih ljudi, a takodjer treba biti oprezan kod preuzimanja fajlova i sa poznatih adresa, jer je moguće da hakeri gore opisanom metodom "probiju" pasword od emaila neke osobe, pa da potom sa emaila žrtve pošalju emailove svim kontaktima u adresaru žrtve. Tako će ljudi misliti da mail dolazi od poznate osobe pa će kliknuti na zaraženi link. Link će odvesti posjetioca do stranice koja ima Php šnifer, program koji će skenirati kolačiće na računaru posjetioca i pokupiti passworde. Tako se broj zaraženih kompjutera širi.
Zlatna pravila u zaštiti od ovakve vrste hakerskih napada su:
- ne otvarati mailove od nepoznatih pošiljaoca, a od poznatih, dobro ih provjeravati.
- Ni u kom slučaju ne klikati na linkove koje dobijete u emailu od nepoznatih posiljaoca, jer je moguće da link bude http://www.islam.com, ali da "baca" na stranicu sa virusom.
- Nikako ne otvarati fajlove sa ekstenzijom .exe. Fajl može nostiti naslov slika.jpg.exe i on nije slika, već exe fajl - izvršni fajl u Windows operativnim sistemima. Taj fajl može biti virus.
- jedan od najcescih nacina za sirenje ovakvih virusa je Fejsbuk, gdje osoba postavlja link do zaražene stranice ili zaraženog fajla, pa stoga i na Fejsubuju treba biti vrlo oprezan.
Administrator foruma Put vjernika