Kazao je Uzviseni Allah dzellesanuhu: Sjecajte se vi Mene, pacu se i Ja sjecati vas! I zahvaljujte Mi, a ne budite Mi nezahvalni. (El-Bekare:
152)
- O vi, koji vjerujete! Allaha cesto i mnogo spominjite! (El-Ahzab:41)
-... i muskarcima koji mnogo Allaha spominju i zenama, Allah je, doista,za sve njih oprost i veliku nagradu pripremio. (El-Ahzab: 35)
-I u sebi spominji Gospodara svoga ujutro i navecer, ponizno i sa strahopostovanjem i ne podizuci glas, i ne budi nemaran! (El-Araf 205)
-Primjer onoga koji se sje a svoga Gospodara
spominju i Ga i onog koji
Ga se ne sje a je kao primjer ivog ovjeka i mrtvaca. (Buharija i Muslim)
-zelite li da vas obavijestim o va em najboljem djelu, koje je usto: najkreposnije kod vaseg Vladara, korisnije od udjeljivanja zlata i srebra,znacajnije i od borbe protiv vaseg neprijatelja? Ashabi odgovorise: Da,zelimo! - Sjecanje na Allaha Uzvisenog. (Tirmizi,Madzdze )
- Rekao je Allah, dzellesanuhu: -
Ja sam sa Svojim robom kada misli o Meni. S njim sam kad god Me se sjeti. Ako Me se sjeti u osami, i Ja se
sjetim njega kad sam sam; ako Me se, pak, sjeti dok je u drustvu, i Ja se njega sjetim u jos ljepsem drustvu. Kad mi se priblizi za pedalj, i Ja se njemu priblizim za lakat, a ako Mi se priblizi za lakat, Ja se njemu priblizim za
rukohvat.Najzad, ako Mi se priblizi hodom, Ja u se njemu
priblizavati zurbom. (Buharija i Muslim)
-
Od Abdullaha sina Busra, r.a., prenosi se da je neki ovjek rekao Bozijem Poslaniku sallAllahu alejhi we sellem: "O Boziji Poslanice, meni se cini da ima puno islamskih propisa, pa mi kazi neke najvaznije, kojih cu se pridrzavati", pa mu je rekao: "Neka ti jezik neprestano
spominje Allaha, dzellesanuhu"(Tirmizi,Madzdze )
-Ko prouci ( procita ) slovo iz Allahove Knjige pribavio je sebi dobro, a za to dobro stjece se deset drugih dobara. Nisam kazao: "elif-lam-mim" - jedno je slovo, nego "elif" je slovo, "lam" je slovo i "mim" je slovo. ( Tirmizi )