Vrednost zikra

Akida - islamsko vjerovanje. Zašto i kako vjerujemo.

Vrednost zikra

UNREAD_POSTPostao/la Sestra » pon okt 17, 2011 1:14 pm

Kazao je Uzviseni Allah dzellesanuhu: Sjecajte se vi Mene, pacu se i Ja sjecati vas! I zahvaljujte Mi, a ne budite Mi nezahvalni. (El-Bekare:
152)

- O vi, koji vjerujete! Allaha cesto i mnogo spominjite! (El-Ahzab:41)
-... i muskarcima koji mnogo Allaha spominju i zenama, Allah je, doista,za sve njih oprost i veliku nagradu pripremio. (El-Ahzab: 35)
-I u sebi spominji Gospodara svoga ujutro i navecer, ponizno i sa strahopostovanjem i ne podizuci glas, i ne budi nemaran! (El-Araf 205)

-Primjer onoga koji se sje a svoga Gospodara
spominju i Ga i onog koji
Ga se ne sje a je kao primjer ivog ovjeka i mrtvaca. (Buharija i Muslim)
-zelite li da vas obavijestim o va em najboljem djelu, koje je usto: najkreposnije kod vaseg Vladara, korisnije od udjeljivanja zlata i srebra,znacajnije i od borbe protiv vaseg neprijatelja? Ashabi odgovorise: Da,zelimo! - Sjecanje na Allaha Uzvisenog. (Tirmizi,Madzdze )

- Rekao je Allah, dzellesanuhu: -
Ja sam sa Svojim robom kada misli o Meni. S njim sam kad god Me se sjeti. Ako Me se sjeti u osami, i Ja se
sjetim njega kad sam sam; ako Me se, pak, sjeti dok je u drustvu, i Ja se njega sjetim u jos ljepsem drustvu. Kad mi se priblizi za pedalj, i Ja se njemu priblizim za lakat, a ako Mi se priblizi za lakat, Ja se njemu priblizim za
rukohvat.Najzad, ako Mi se priblizi hodom, Ja u se njemu
priblizavati zurbom. (Buharija i Muslim)
-
Od Abdullaha sina Busra, r.a., prenosi se da je neki ovjek rekao Bozijem Poslaniku sallAllahu alejhi we sellem: "O Boziji Poslanice, meni se cini da ima puno islamskih propisa, pa mi kazi neke najvaznije, kojih cu se pridrzavati", pa mu je rekao: "Neka ti jezik neprestano
spominje Allaha, dzellesanuhu"(Tirmizi,Madzdze )

-Ko prouci ( procita ) slovo iz Allahove Knjige pribavio je sebi dobro, a za to dobro stjece se deset drugih dobara. Nisam kazao: "elif-lam-mim" - jedno je slovo, nego "elif" je slovo, "lam" je slovo i "mim" je slovo. ( Tirmizi )
Sestra

Re: Vrednost zikra

UNREAD_POSTPostao/la Sestra » sri okt 19, 2011 9:10 am

Prenosi se od Ukbeta, sina Amirova, da je rekao: " Dok smo mi
boravili na sofi, izišao je Allahov Poslanik, sallallahu`alejhi we sellem, i obratio nam se: “ Ko od vas ne bi želio svakog dana osvanuti u Buthani ili u Akiki i da mu k tome budu darovane po dvije velike jednogrbe deve na halal način i ne kao poklon rodbine?”
Odgovorili smo: “Svi bismo to željeli, Allahov Poslaniče.” Tada nam on reče: “Zar niko među vama ne želi poraniti u džamiju i u njoj poučavati ili sam proučavati (čitati) dva kur'anska ajeta što mu je
korisnije od dvije deve; tri ajeta su mu na taj način vrednija od tri deve; četiri od četiri deve i tako redom.” (Muslim)
Ko sjede u društvo ne spomenuvši pritom Allaha, Allah se srdi na njega a, također, ko legne ne spomenuvši Allaha, Allah se srdi na njega.(Ebu Davu, Muslim)

Grupa koja se okupi na jednom mjestu, a pritom ne spomene
Allaha i ne donese salavat na svoga Poslanika, na sebe je navukla Allahovu srdžbu. Ako htjedne, Allah će ih kazniti, a ako ne, oprostit će im.( Tirmizi )

Sličnu poruku kazao je drugom prilikom Poslanik sallAllahu alejhi we sellem:
Skupina koja napusti sijelo ne spomenuvši pri tome Allaha kao da je ustala iza leša magarca, i oni su u teškoj nesreći. (Ebu Davud,Ahmed bin Hanbel )
Sestra

Re: Vrednost zikra

UNREAD_POSTPostao/la akhi_ba » sri okt 19, 2011 7:37 pm

Na linku ispod imate zbirku sunnetskih dova i zikrova sa dokazima ''hisnul muslim''.

www.dzemat-sabah.com/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=51&Itemid=120

Ovdje El Adhkar imama Newewija:

www.scribd.com/documents/35925127
akhi_ba

Natrag na Akida

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.