carskaVojska je napisao/la:hanzohatori je napisao/la:I šta je sad taj reis kafir ili musliman, malo sam u nedoumici nekako mi se čini kako čitam ovu siru Muhameda alejhiselama, da je prije islam bio puno jednostavniji i da je ta dawa bila puno jednostavnija i poziv u islam, danas je ovo kako čitam puno puno komplikovanije
Sva komplikovanost ove tematike ogleda se u koristenju "strucnih" termina koje vecina ljudi ne poznaje. Rijeci "tehakum" ili "aslu din" i sl su nepoznate u nasem govornom podrucju. Naravno, postoje ekvivalenti tim rijecima u bosanskom jeziku, ali onda kada nesto kazes, to ne zvuci tako dobro kao kada koristis ovu terminologiju. I sva logika je u tome.
Poslanik a.s. se nastojao pribliziti ljudima i pojasniti im logiku islama kroz jednostavne primjere i koristenje jednostavnih ali jezgrovitih recenica, a koristenje ove terminologije ima za cilj da se ispadne pametan zato sto te niko ne konta o cemu govoris (osim mozda onaj s kim se raspravljas).
Znas, kao kada neki ekonomista dodje i pocne koristiti komplikovane jezicke forme pri objasnjavanju veoma jednostavnih ekonomskih odnosa. Sva ekonomija je objasnjiva na primjeru pijace. Onaj ko ti pocne pricati komplikovanije od tog primjera ne poznaje ekonomiju.
Dakle, nema tu nista komplikovano, vec se od neceg tako jednostavnog napravi nesto tako komplikovano, samo zato sto nismo mnogo knjiga u zivotu procitali pa nam je vokabular tanak a siromastvo istog ogleda se u nesposobnosti definisanja i oblikovanja vlastitih misli. No sta je tu je. Bitno je pobijediti protivnika u raspravi i dokazati kako si ti na pravom putu. To sto mi koji ne ucestvujemo u raspravi ne razumijemo terminologiju, njih nije briga, a trebalo bi, jer ipak, mi smo vecina. Ovu i slicne teme cita mnogo ljudi i mislim da se veliki broj njih isto tako osjeca.
Mislim, dinozavr...
Odgovircu vam obojici u jedan trosak.
@hanzohatori sigurno citas vrline poslanika sallallahu alejhi we sellem pa ti se cini da se za vrijeme njegova zivota bilo sve savrseno, al nije tako.
Ljudi su vjerovali u Allaha u predislamsko doba, ali pored toga su imali mnoga lazna bozanstva za koje su vjerovali da ih priblizavaju Allahu, i kada je Allah poslao Muhammeda sallallahu alejhi we sellem sa vjerom ISLAM tadasnji mushrici (mnogobozci) koji su tvrdili da su na vjeri Ibrahima aslejhi sellam su ustali protiv Poslanika, i prilike su bile mnogo teze nego danas. Sta hocu ovim da kazem, da i ako su predislamski arapi govorili da vjeruju u Allaha to ih nije cinilo muslimanima, jer su pored Allaha i druga bozanstva obozavali, tako i danas ima mnogih koji misle da su muslimani a pored Allaha cine ibadet raznim laznim bozanstvima.
Ebu Talib amidza Allahovog Poslanika, sallallahua lejhi we sellem, je branio Poslanika, podrzavao ga na pravom putu, govorio mu da je na istini, bodrio da ustraje, ali ce biti od stanovnika dzehennema koji nikada nece uci u dzennet, zasto, zato sto je sam sehadet da se odreknes od svega sto se obozava mimo Allaha da se ocistis od svake prljavstine i da se u potpunosti predas Allahu, da sav ibadet posvetis samo Allahu.
Kao i danas sto mnogi tvrde za sebe da su muslimani tako su i musrici tvrdili da su na vjeri ibrahima to jest muslimani, pa im je Allahov Poslanik to zanegirao i nazvao ih mushricima (mnogobozcima).
Gde je sad problem, problem je u tome sto mnogi od da´ija i hodza kada govore o Islamu govore samo o ahlaku, o tome kako treba biti dobar, i kad dodje neko da kaze istinu bas kao sto su se suprostavili Allahovom Poslaniku oni koji su mislili da su na istini, tako isto danas se suprostavljaju onima koji su na istini, i to bas oni koji za sebe tvrde da su u Islamu a porusili svoju vjeru na razne nacine.
I zato danas bune mnoge ovi izrazi koji se koriste, jer da su uceni ljude poducavali ovim najbitnijim stvarima u Islamu to je asl din (osnova vjere) bez koje covjek nemoze biti musliman ako to nema kod sebe, mnogi ostaju zbunjeni i zbog svog bunila staju kao prepreka onima koji zele da samo Allahu robuju, pa ce nauciti sve strucne izraze iz svih oblasti, al neke izraze koje moraju da znaju iz vjere kada ih cuju to im stvara tjeskobu u prsima a sve zbog nedovoljnog poznavanja osnovnih stvari u vjeri.
I mnogi kada zele da uce o vjeri, a pogotovo oni koji sebe smatraju pametnijima od drugih obicno uzmu da citaju predznake sudnjega dana, o nevidljivom svijetu, o dedzalu, i odma umisle da su shvatili ono sto niko prije njih nije shvatio, a ovamo zanemare mnogo bitnije stvari, koje su osnova koje mora svaki musliman da zna.
I zbog tog neznanja o svojoj vjeri u kojoj su zapali muslimani nastali su svi ovi problemi, pa tako muslimanom zovu i komunistu koji javno i otvoreno negira Allaha al nema veze to, on nosi muslimansko ime, i kada dodje neko i kaze ta i ta osoba je pocinila kufr (nevjerstvo) i ona je izasla iz islama, i onda se isprepadaju na smrt, ti tekfiris, da tekfirim kafire, i nepravim razliku izmedju njih i onih koji nikada nisu bili muslimani, kao sto poslanik sallallahu alejhi we sellem nije pravio razliku izmedju kafira u njegovo vrijeme.
hanzohatori je napisao/la:I šta je sad taj reis kafir ili musliman, malo sam u nedoumici nekako mi se čini kako čitam ovu siru Muhameda alejhiselama, da je prije islam bio puno jednostavniji i da je ta dawa bila puno jednostavnija i poziv u islam, danas je ovo kako čitam puno puno komplikovanije
Posto citas siru Allahovog Poslanika sam zakljuci jeli musliman ili nije, poredi njegova djela sa islamom, sa vjerom sa kojom je dosao Allahov poslanik, poredi njegov nacin zivota, njegovo djelovanje, njegove izjave sa Allahovim Poslanikom, pa sam sebi daj odgovor.
Kome Allah olaksa sve mu je lahko i jednostavno, a kome Allah po Njegovoj pravdi zakomplikuje sve mu je zakomplikovano.
Pitam te ja da danas ima neko poput Ebu Taliba da podrzava islam i muslimane sta bi ljudi za njega rekli, a prije nego odgovoris podsjecam te da poslanik nikada nije rekao za njega da ce biti od dzennetlija, niti ga je nazvao muslimanom.
Razmislite malo ucite svoju vjeru, a ne dodjete na ovaj forum sa necim sto ste smislili od pitanja misleci da cete zbuniti muslimane sa svojim pitanjima, odlucio sam malo da se povucem sa ovog foruma, al kad vidim kako ljudi postavljaju provokativna pitanja i naizgled naivna, a iz pitanja se vidi sta zele rijeci, nemogu ostati ravnodusan a da se ne javim.
I oni koji optuzuju bracu da zele nekim terminima koji su osnovni termini u islamu da zbune ljude, pitam te i takve koji to pitaju, zar niste mogli da naucite te termine, kad ste mogli skole i fakultete da zavrsavate, sta vas je sprecilo da ih naucite, kad niste imali prepreke da ucite druge nauke, a nauka o Allahovoj vjeri je najvrednija, i ovo dobro razmislite i dobro pripremite za ovo odgovore kad stanete pred Allaha da odgovarate, jer pred Allaha niko nece imati izgovora, a hvala Allahu toliko se islamskih knjiga prevelo, toliko se daija skolovalo u arapskom svijetu, pa stoga obaveza je onoga koji ne zna da ide i pita ucene o tome, a ne da nekim pitanjima zeli da ponizi nekoga, a ustvari sebe ponizi.