Odvratnost smrada stanovnika Džehennema

Akida - islamsko vjerovanje. Zašto i kako vjerujemo.

Odvratnost smrada stanovnika Džehennema

UNREAD_POSTPostao/la Zeyneb » pet dec 23, 2011 7:26 pm

Kaže El-Evza'i u svom poučnom savjetu upućenom El-Mensuru: 'Do mene je došlo da je Džibril, alejhi selam, rekao Allahovom Poslaniku, alejhi selam: "Kada bi čovjek bio uveden u Džehennem a zatim iz njega vraćen na zemlju,svi njeni stanovnici bi pomrli od odvratnosti njegovog smrada i strahote njegova izgleda."

Istu predaju prenosi i Bekr b. Hunejs od AbdulMelika El-Džisrija od Hasana El-Basrija od Allahovog Poslanika, alejhi selam.

Prenosi Ebu Luheja od Ebu Kubejla od Abdullah b. Amra, radijAllahu anhu,da je rekao: "Kada bi jedan čovjek od stanovnika Džehennema bio izveden na dunjaluk, pomrli bi svi koji su na njemu od zastrašujećeg izgleda i odvratnosti njegovog smrada", zatim je Abdullah gorko zaplakao.
(Ibn Ebi Ed-Dunja)

Bilježi Ibn Ebi Ed-Dunja također, putem En-Nadra b. Ismaila da je rekao: 'Jedne prilike je Er-Rebi'a b. Ebi Rašid naišao pored čovjeka koji je zbog bolesti bio paralizovan, on sjede pored tog čovjeka i kroz plač uze zahvaljivati Uzvišenom Allahu, u tom momentu naiđe neki čovjek koji ga upita: "Šta te rasplakalo, Allah ti se smilovao?" On odgovori: "Sjetio sam se stanovnika Dženneta i Džehennema,te sam uporedio stanovnike Dženneta sa zdravim ljudima, a stanovnike Džehennema sa bolesnim, pa me to rasplaka."

Pripremio: Muslim871
Zeyneb

Natrag na Akida

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.